комбо Корнелия Нинова, Бойко Борисов Още по темата Русия гони

...
комбо Корнелия Нинова, Бойко Борисов Още по темата Русия гони
Коментари Харесай

Власт и опозиция: Няма да гоним руски дипломати

комбо Корнелия Нинова, Бойко Борисов

Още по тематиката
Русия гони 60 американски дипломати и закрива консулството на Съединени американски щати в Санкт Петербург
30 мар 2018
Защо България не гони съветски дипломати

Изключването от акцията няма да промени отношението на Русия, само че рискува доверието на европейските сътрудници
29 мар 2018
Българският дипломат в Москва е извикан в София за съвещания
27 мар 2018 България няма да гони съветски дипломати поради случая " Скрипал ". Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след съвещанието на Съвета по сигурност, в който влизат министри, ръководителите на службите и представител на президента Румен Радев. На срещата участва и посланикът на страната ни в Русия Бойко Коцев, който беше извикан от Москва за съвещания. След съвещанието Борисов разгласи, че съветът смята, че " към този миг " не би трябвало да се гонят дипломати от Руската федерация и посочи, че се чакат повече доказателства.

Изявлението му идва два дни откакто английската преса заяви, че Лондон е дал " невиждано количество разследваща информация " на съюзническите страни в поддръжка на изказванието, че Русия стои зад отравянето с нервнопаралитично вещество на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му, които живеят във Англия. От информацията не излиза наяве дали България е измежду страните, на които са предоставени данните.

" Показали сме своята цялостна взаимност с Англия. В НАТО също сме дали своя глас. Оттам нататък би трябвало да запазим канала за връзка ", сподели Борисов. По думите му посланикът ни в Русия Бойко Коцев ще се върне в Москва след Великденските празници, тъй като има планувана галерия на Светлин Русев.

Всички в един тим

Позицията на Съвета по сигурността при премиера съответства с тезите на президента Румен Радев, на Българска социалистическа партия, която официално е съпротива, и на " Обединените патриоти ", които са съдружни сътрудници на ГЕРБ. В сряда президентът съобщи, че за такива съществени случаи са нужни " неопровержими доказателства ". " Солидарността е значим принцип, само че тя не би трябвало да бъде сляпа ", сподели той. Против предприемането на ограничения против съветски дипломати у нас се разгласи и водачът на " Атака ". " България би трябвало да има уравновесена политика, т.е. да не се вършат внезапни ходове, да не се експулсират дипломати и да се престане с тия приказки за взаимност, все едно се е случил някакъв естествен прелом ", съобщи Волен Сидеров. За уравновесена позиция се разгласи и вицепремиерът Валери Симеонов. " Позицията на НФСБ е, че до момента в който няма доказателства за осъществено закононарушение, не е редно да се заема позиция ", бяха думите му.

На този декор уединен в разбирането си, че България би трябвало да прояви взаимност с Англия и да последва образеца на страните, които отзоваха съветски дипломати, остана ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Нинова: " Йес, Борисов! "

В петък Българска социалистическа партия изиска Народното събрание да гласоподава декларация за рецесията с Русия. В нея социалистите предложиха Народното събрание да се сплоти към това, че " би трябвало да се съблюдава правилото за невиновност до доказване на противното ", както и да се откри истината по случая " Скрипал ". " Дотогава няма да експулсираме съветски дипломати и няма да отзоваваме наши ", се споделя в текста, който водачът Корнелия Нинова изчете от парламентарната естрада. Тя настоя за спиране на съвещанието на Народното събрание и на председателски съвет да се разиска общата позиция.

В отговор зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов упрекна социалистите в двуличие, съобщи че има вяра повече на Англия, отолкото на Българска социалистическа партия и сподели, че единствено Европейски Съюз и НАТО могат да подсигуряват суверенитета на България. Цветанов напомни и срещата на Нинова с ръководителя на съветския институт за стратегически проучвания Леонид Решетников.

Корнелия Нинова и Цветан Цветанов влязоха в изострен конфликт по случая " Скрипал "

Фотограф: Анелия Николова След пререкания дали да се даде още веднъж думата на Нинова за персонално пояснение и дали може да се свика председателски съвет, подобен въпреки всичко се организира. На него Нинова и Цветанов траяли размяната на реплики, описаха участвали на съвещанието. Цветанов предложил в декларацията да се напомни и за анексирането на Крим от Русия. От Движение за права и свободи не заели ясна позиция, само че поискали приемането на декларацията да се отсрочи, което било изтълкувано като индиректна поддръжка за позицията на Цветанов. В разгара на разногласието почнало изявлението на премиера Борисов и като чула изразената от министър-председателя позиция, Нинова възкликнала " Йес! ". В последна сметка се решило Народното събрание да не приема препоръчаната от Българска социалистическа партия декларация.

В коридорите на Народното събрание по-късно Нинова поздрави Борисов за решението да се изчакат доказателства по случая " Скрипал " и до тогава да не се експулсират съветски дипломати, нито да се отзовават наши от Русия. Цветанов пък сподели, че през днешния ден няма дейности по случая, само че остава опцията при спомагателна информация да се подхващат такива.

От обявата във вестник " Гардиън " в сряда излиза наяве, че секретните материали, които Англия е предоставила на съдружниците си, включват отчети и изводи на звеното за военно разузнаване в научния парк Porton Down. Британският консултант по национална сигурност сър Марк Седуил е предал материалите и на Европейския съюз и НАТО. Според изданието точно на тяхна база огромните западни страни и НАТО започнаха да експулсират съветски дипломати и бяха последвани от редица страни отвън Европейски Съюз и Северноатлантическия съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР