Комбинирани ваксини, за различните варианти на COVID-19, ще има най-рано

...
Комбинирани ваксини, за различните варианти на COVID-19, ще има най-рано
Коментари Харесай

Комбинираните ваксини срещу COVID-19 ще бъдат одобрени най-рано през юни |

Комбинирани ваксини, за другите разновидности на COVID-19, ще има най-рано през юни, заяви по bTV Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ).

По думите му в най-напреднала фаза на клиничните изпитвания са РНК имунизациите. Вероятно през май те ще бъдат импортирани за утвърждение от Европейската организация по медикаментите (ЕМА), посочи Кирилов.

Той удостовери, че страната ни е договорила количества от имунизацията на " Новавакс ", която е с различен механизъм на деяние от одобрените препарати досега.

Кирилов увери, че страната разполага с задоволителни количества от позволените от ЕМА ваксини: към 4000 са дозите от " Астра Зенека ", 1,200 млн. са от еднодозовата ваксина на " Янсен ", над 1 млн. са дозите от имунизацията на " Пфайзер " / " Бионтех ", наличия има и от имунизацията на " Модерна ", посочи той.

До момента са дарени над 800 000 дози ваксина - 172 000 на Бутан, 270 000 на Бангладеж, 50 000 Северна Македония, близо 300 000 на Босна и Херцеговина. Други 100 000 дози са препродадени, регистрира шефът на ИАЛ.

Кирилов коментира и Според него самодейността не е закъсняла, защото имунизационният обсег у нас към момента е невисок. По думите му може да бъде открита цялостната и настояща информация за имунизациите против COVID-19, основана на строго научни данни.

" Две години научната и здравна общественост работят в посока струпване на задоволително данни, тъй че обществото да бъде оптимално осведомено. Променят се данните за имунизационните акции, по тази причина е значимо информацията да бъде консолидирана. Стартът на акцията и основаването на уебсайт за имунизациите има за стратегическа цел понижаване на смъртността от ковид, на затрудненията, които провокира заболяването и дълготрайните резултати от нея. Информацията в уеб страницата се базира на научни данни, съгласувани с институции като Европейската организация по медикаментите, Европейския център за надзор и профилактика на болесттите, експертните препоръки към здравното министерство. Коментират се детайлите, които дават отговор на въпроси като имунизацията при бременни дами, при избрани групи хронично заболели и така нататък ", акцентира Богдан Кирилов. 

Помолен да предвижда какъв ще е ходът на пандемията оттук насетне, той уточни, че сега в част от западноевропейските страни има растеж на инфектираните, по тази причина страната ни би трябвало да е готова за всевъзможен сюжет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР