Комбинацията от ценен опит в стратегически звена на компанията, принос

...
Комбинацията от ценен опит в стратегически звена на компанията, принос
Коментари Харесай

Петър Стоилов: Хората са тези, които те правят №1

Комбинацията от скъп опит в стратегически звена на компанията, принос към позитивните резултати и районното ръководство се оказа основна за избора ми на този пост, споделя новият изпълнителен шеф на „ Нестле България “

- Господин Стоилов, вие сте първият българин, който застава отпред на „ Нестле България “, откогато компанията оперира у нас. Знак защо е това?

– България не е първата страна, в която локален управител ръководи бизнеса. Съседни нам страни са с локално ръководство от години, образец за това е Гърция. „ Нестле България “ към този момент е част от по този начин наречения югоизточен пазар, обхващащ Румъния, България, Сърбия, Северна Македония, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Хърватия и Словения. Това е нов модел на ръководство, целящ единна районна тактика, синергии на равнища продуктово портфолио, процеси и технологии, само че с локално ръководство. Целта на компанията е да максимизира осъществяването, възползвайки се от огромния мащаб на района (50 млн. души население, сходни консуматорски привички, макроикономика и динамичност на развиване на FMCG). Съвсем естествено и в подтекста на локалното ръководство е изпълнителният шеф да е българин. Важно е и признанието, което компанията на централно равнище дава, че у нас има способни и способени водачи, подготвени да поемат основни управителни постове.

– Според вас кои ваши качества и умения са се оказали определящи да ви бъде предоставен този пост?

– Присъединих се към компанията през 2001 година като бизнес управител на „ Нестле Профешънъл “ – бизнес, който на процедура създадохме и развихме в България. Развитието на професионалния ми път ме води на позицията народен управител „ Продажби “ за Сърбия, където в интервала 2010-2013 година дружно с локалния екип положихме постоянните основи за бъдещо развиване на бизнеса в страната. От 2013 година продължих своя интернационален опит с отговорността за бизнес „ Пурина “ за България и страните от Адриатика. Комбинацията от скъп опит в стратегически звена на компанията, принос към позитивните резултати и районното ръководство се оказа основна за избора ми на актуалната позиция.

– Кои са трите съществени целта, които ще следвате като основен изпълнителен шеф на „ Нестле България “?

– Стратегическата рамка на развиване на компанията и нейните съществени цели остават непроменени. От позиция на бизнес показване за нас е значимо да доставяме резултати и да способстваме за триумфа на „ Нестле Груп “ на локално и районно равнище. Също толкоз значимо обаче е да продължим да сме конкурентоспособни и да затвърждаваме пазарните си позиции. Днес с горделивост може да кажем, че в продуктовите категории, в които сме избрали да се състезаваме, сме пазарни водачи или мощни втори. Естествено, съществена причина „ Нестле България “ да е най-голямата компания у нас в сегмента на бързооборотните артикули са и хората, водачите и чиновниците в офисите и фабриката ни. В този смисъл целта ни, обвързван с младежката ангажираност и основаването на бъдещи водачи, е фундаментално значим, основополагащ, бих споделил. От години главен приоритет и верую за нас в „ Нестле България “ е и корпоративната обществена отговорност, с съществена цел да подобрим качеството на живот и да допринесем за едно по-здраво бъдеще на България. Имаме водеща роля и открити обичаи в основаването на споделена стойност в областите на уравновесеното хранене и дейния метод на живот, младежката претовареност и устойчивото развиване. Уверявам ви, ще продължим да ги надграждаме.

– Как бихте траяли фразата „ Добрият водач е този, който… “?

–... е водач на водачи, а не на почитатели.

Автор: Ирина Велева. Интервюто е оповестено в новия брой на сп. " Мениджър "

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР