Комбинацията от средиземноморска и антихипертонична диета може да забави спада

...
Комбинацията от средиземноморска и антихипертонична диета може да забави спада
Коментари Харесай

Ето я диетата, която съхранява работата на мозъка след инсулт

Комбинацията от средиземноморска и антихипертонична диета може да забави спада в когнитивната интензивност при жертвите на инсулт. Това умозаключение беше направено от специалисти в региона на здравословното хранене от Университета  Rush в Чикаго, написа health info.

Редовната консумация на зелени зеленчуци, плодове, риба и зехтин, като част от специфична диета може да помогне за закъснение на спада на когнитивните функционалности при хора, които са претърпели инсулт. Това е диета, наричана кратко MIND, която значи средиземноморска диета плюс диета DASH, предопределена за битка с хипертония. 

И двата режима на хранене понижават риска от сърдечно-съдови заболявания, в това число инфаркти, инсулти и хипертония. Хората, които са взели участие в проучването и интензивно са спазвали диетата MIND, са показали най-бавния спад на когнитивните функционалности след инсулт спрямо тези, които рядко са употребяват продуктите, включени в тази диета.

Според създателите на проучването, диетата MIND е самобитен метод за дозареждане със суперполезно наличие храната, която ядем. Целта на това проучване била освен да бъдат открити продуктите, които понижават риска от инфаркт и инсулт, само че също по този начин и да се откроят тези съставни елементи, които интензивно попречват утежняването на познавателната дарба на мозъчната активност, написа Zdrave.to. 

Диетата на мозъка MIND включва хранителни субстанции, извънредно потребни за мозъка, като пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци, ядки, фасул, пиле, плодове, риба, както и известно количество вино.

Освен това, тази диета е особено лимитира приемането на нездравословни хранителни артикули като алено месо, масло, сирене, разнообразни типове самун, мазни храни и пържени храни, както и фастфууд. 

По-рано беше потвърдено, че тази диета понижава риска от заболяването на Алцхаймер при възрастните хора.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР