Комбинацията от надграждане на умения и внедряване на изкуствен интелект

...
Комбинацията от надграждане на умения и внедряване на изкуствен интелект
Коментари Харесай

AI отключва потенциала си, допълвайки човешката изобретателност

Комбинацията от надграждане на умения и внедряване на изкуствен интелект носи по-високи бизнес резултати

Водещите AI компании са по-добре позиционирани, тъй като влагат повече в от умения
(снимка: Microsoft)

К омпаниите виждат най-вече бизнес изгоди от изкуствения разсъдък (AI), когато внедряването му е комбинирано с обучителни стратегии, фокусирани върху развиването на механически и „ меки ” умения на чиновниците, сочи интернационална проучване на Microsoft измежду близо 12 000 чиновници и ръководители от по-големите предприятия на 20 пазара.

Резултатите обобщават кои умения ще са нужни за добиване на оптималната изгода от изкуствения разсъдък, както и препоръки от компании, които към този момент работят с него. Бизнесът би трябвало да заложи на уменията на екипа си, с изключение на на въвеждането на изкуствения разсъдък, с цел да извлече оптималната изгода от него, сочи изследването.

„ Това е невиждан миг за всички компании – без значение от размера, бранша или географското местонахождение. Следващите месеци и години ще са основни за множеството бизнеси, до момента в който всички ние се стремим да се приспособяваме към последствията от пандемията. Дигиталната промяна се разви с извънредно бързи темпове, а AI е в основата ѝ. Изкуственият разсъдък ще продължи да играе решаваща роля и да оказва помощ на организациите да са по-гъвкави и конкурентоспособни ”, разяснява Калин Димчев, изпълнителен шеф на Microsoft България.

По неговите думи, пътят към отключване на цялостния капацитет на изкуствения разсъдък е в потреблението на технологията за допълнение на човешката досетливост. „ Компаниите би трябвало да се съсредоточат върху надграждане на уменията на чиновниците си, като по едно и също време с това продължат с внедряването на интелигентни софтуерни решения ”, сподели Димчев, който е и началник на изпълнителните шефове на Microsoft от района CEE Multi-Country, включващ 24 страни.

По-голямата част (93%) от висшите ръководители на фирмите, които са най-напреднали във връзка с внедряването на AI, показват, че интензивно работят за надграждането на уменията на чиновниците си или имат такива проекти. Освен това, съвсем две трети (64%) от работещите в тези организации споделят, че към този момент са се възползвали от стратегии за повишение на квалификацията. За съпоставяне – в компании, които са в начален стадий в процеса на използване на AI, процентът на далите отговор по сходен метод пада почти с една трета (37,8%).

Пътят към отключване на цялостния капацитет на изкуствения разсъдък е в потреблението на технологията за допълнение на човешката досетливост, споделя Калин Димчев
(снимка: Oksana Parafeniuk / предоставена от Microsoft)

Комбинацията от надграждането на умения и внедряването на AI води до по-високи бизнес резултати: 84,4% от висшите ръководители на компании, напреднали в използването на AI, споделят, че към този момент виждат бизнес стойност от работата си с AI. За съпоставяне – това се следи при 58,9% от ръководителите на организации, които са на по-ранен стадий в потреблението на изкуствен интелект.

Изследването демонстрира, че фирмите, водещи в потреблението на изкуствен интелект, са съсредоточили работата си върху опцията той да добави компетенциите на чиновниците им. Тези бизнеси развиват уменията на екипите си във всички категории – от разбор на данни и сериозно мислене до връзки и креативност.

„ В тази нова конюнктура фирмите ще се нуждаят от човешката досетливост за рестарт на бизнеса си. В подтекста на новите правила за работа с клиенти, сътрудници и заинтригувани страни, новаторските и адаптивни организации ще се оправят по-добре ”, споделя Азийм Азар, специалист в региона на изкуствения разсъдък и създател на Exponential View.

Изследването открива, че водещите AI компании са по-добре позиционирани, тъй като влагат повече в необятен набор от умения и са по-фокусирани върху това по какъв начин новите технологии могат да усилят компетенциите на чиновниците им, добавя Азар.

Почти всички чиновници (92%) имат предпочитание да придобият познания в региона на AI. Мнозинството (70,2%) от работещите в компании, употребяващи повече технологии с изкуствен интелект, споделят, че организациите им ги приготвят за свят с доста по-широка приложимост на AI. Този % пада до 42,4% измежду чиновниците в организации, които са на по-ранен стадий от внедряването на AI. Резултатите подчертават върху опциите, които се откриват пред тях.

„ Свидетели сме на един доста позитивен кръговрат при фирмите, които виждат най-голяма изгода от AI. Ръководителите им са открили, че точните умения носят повече стойност, когато се внедри изкуственият разсъдък. Това от своя страна ги предизвиква да разширят използването му и да продължат да развиват компетенциите на екипа си и да покачват експертното равнище в своята организация ”, заключи Калин Димчев.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР