Комбинацията от хлорохин фосфат и антивирусни лекарства дава за момента

...
Комбинацията от хлорохин фосфат и антивирусни лекарства дава за момента
Коментари Харесай

Д-р Цв. Спиридонова: Лекуваме вируса като обикновена пневмония, трябва нов национален протокол

Комбинацията от хлорохин фосфат и антивирусни медикаменти дава за момента най-голяма вяра, демонстрират множеството изследвания в света

Възможно най-бързо да бъде направен народен протокол за лекуване на ковид и той би трябвало да е съгласуван със международните изследвания. Това искане към медицинския съвет, който министър председателят Бойко Борисов сътвори да подкрепя Националния действен щаб за битка с ковид, насочи през “24 часа ” доктор Цветелина Спиридонова. Тя е член на Областния щаб за битка с ковид в Пазарджик. Тясната ѝ компетентност е хирургия, по тази причина категорично акцентира, че показва персонално, а не професионално мнение. Самата тя изчита оповестените от разнообразни европейски центрове протоколи, свързани с лекуването на COVID-19, когато двама от приятелите ѝ се заразяват с ковид. Като част от регионалния щаб пък следи изявленията всекидневно.

“От изследванията, които се вършат в няколко страни върху лекуването на пациенти, които са с към този момент потвърдена Коронавирус зараза, прави усещане, че няколко европейски центъра оповестяват за едно и също – използване на хлорохин фосфат в композиция с друго лекарство, нормално антивирусно, което дава доста положителни резултати. Независимо какво е второто лекарство, първото е постоянно хлорохин фосфат ”, изясни доктор Спиридонова.

Затова счита, че Мединският съвет към щаба за битка с ковид би трябвало да изготви народен протокол, съгласуван със международните изследвания, тъй като сегашният, който е пуснат към лечебните заведения, е за лекуване на общоприети пневмонии.

Освен това, в случай че се появи пациент, който самичък си е обезпечил медикамента въпреки това в Европейски Съюз, защото сега той не се създава и внася в България, лекарите действително нямат право да го ползват.

“Сега протоколът включва използване на

антибиотик с

вливания с

витамин С

и цинк,

само че това не отразява специфичността на Коронавирус пневмониите. Добре е в този народен протокол да се напише, че в случай че болничното заведение не разполага с хлорохин фосфат или хидрокси хлороквин, да преминат към друга скица досега, в който медикаментът бъде разполагаем. Защото сигурно ще се появят пациенти, които ще са си го намерили отнякъде, само че в случай че ние нямаме формален протокол, който да ни позволи използването му, пациентът ще се наложи да подписва осведомено единодушие, че поема самичък уговорката за своето лекуване, а ние единствено ще го следим. Освен това би трябвало и да е ясна схемата на използване ”, изяснява доктор Спиридонова.

До момента има публично известие за две схеми на използване – 5 дни банкет при пациенти с лека пневмония или с начални признаци и 10 дни при тези в по-тежко положение и напредващи признаци.

“Има и вариации

с натоварваща

доза

В Германия да вземем за пример се предлага доста висока доза през първия ден, след което се минава на банкет 2 пъти на ден ”, споделя доктор Спиридонова.

Разбира се, това се случва при болнично лекуване, а не в домашни условия. Тези пациенти би трябвало да се следят, добавя тя.

Според лекарката е реалност, че направените досега изследвания за действието на хлорохин фосфата са върху дребни групи пациенти – 50-60 индивида, и е мъчно да бъдат рандомизирани, както вършат всички научни изследвания, само че изискванията са рискови и практическите резултати също са много значими за разбор.

Освен това в средата на март френското държавно управление е инициирало ново всеобщо мултицентрично изследване с доста по-голяма група пациенти, което ще приключи евентуално към средата на април.

“С него се надявам да се потвърдят началните данни за действието на хлорохин фосфата към този момент върху доста огромна група пациенти ”, сподели доктор Спиридонова.

Съвети какво да вършим, в случай че кихаме,
кашляме, имаме хрема и температура?
Кога е добре да се потърси лекарска помощ и какво лекуване да използван вкъщи, в случай че стартираме да кихаме, кашляме, имаме хрема и температура? Тези въпроси не престават да вълнуват доста от читателите на “24 часа ”, по тази причина, с позволение на доктор Цветелина Спиридонова, публикуваме предлагания от нея логаритъм на държание при грипоподобни признаци. Д-р Спиридонова е хирург в болница „ Хигия ” в Пазарджик и член на Областния спешен щаб за битка с ковид там.

1. От у дома се обаждате на персонален доктор.

2. Вземате назначената симптоматична терапия (парацетамол, витамини, чайове, храна, проветрено помещение, почивка).

3. Изолирате се от останалите членове на фамилията и носите непрестанно маска. Те също.

4. Всеки ден преценявате динамичността. Ако нещо ненадейно се случи и ви тормози, отново се обаждате на персонален доктор.

5. На петия ден, в случай че не сте имали второ чуване с доктор, звъните и давате в детайли изложение на положението си.

6. Ако на 5-ия ден нямате усъвършенстване - настоявате за скенер на бял дроб.

7. Ако имате пневмония - наложително следва да се разиска Коронавирус -19.

8. Лечението се изписва или у дома, или ви насочват към болничното заведение. Критерият е сатурация, зной, фебрилитет, общо положение.

Извън препоръки за деяние при неразположение доктор Спиридонова обръща съществено внимание и на навиците, които могат да се изградят, до момента в който хората седят по домовете си и които могат да основат съществени проблеми по-късно.

Не се предлага хранене, спане и обездвижване повече от нормалното, тъй като това може да окаже съществено въздействие върху показателя на телесната маса и да отключи някоя от заболяванията на затлъстяването.

3 до 5 часа тишина дневно без тв приемник работи релаксиращо за душeвността.

В изискванията на карантина диалозите с други хора са доста значими - по телефона, у дома и през балкона.

“Направете си обред за бягство от COVID-19 действителността. Всеки ден в един и същи час останете уединено със себе си и правете нещо, което обичате, еднотипно. Например: Чаша вино с музика. Любима книга. Любим уебсайт. Вана. Дълъг душ, сглобявайте, разглобявайте, редете пъзели. Но всеки ден, в един и същи час го правете, и след три дни, това ще ви е към този момент нужда ”, поучава още доктор Спиридонова.

“Приемете, че тази изолираност не е насилствена. Тя е за положително. Това е нашето оръжие отговор към вируса ”, добавя още тя. /24chasa.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР