Комбинацията от човешки мозък и алгоритми води до създаване на

...
Коментари Харесай

AI става по-силен от синергията между човек и компютър


Комбинацията от човешки мозък и логаритми води до основаване на по-силен AI
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски учени показаха нов математически модел, който може да усъвършенства продуктивността на изкуствения разсъдък (AI) посредством съчетание на човешки и алгоритмични прогнози и оценки на доверието.

От чат ботове, отговарящи на въпроси, до логаритми, които ръководят самостоятелни транспортни средства и слагат медицински диагнози, изкуственият разсъдък е в основата на доста аспекти от ежедневния живот. Но до момента множеството сюжети, които сме виждали в научната фантастика, остават непостижими в действителния живот, тъй като не е допустимо да се надари AI със силата на човешката мисъл.

Взети независимо, човешкият и изкуственият разсъдък от време на време се провалят в разнообразни проби, само че комбинацията им може да докара до основаване на първия мощен AI. Човешките и машинните логаритми имат допълващи се мощни и слаби страни. Всеки от тях употребява разнообразни източници на информация и тактики, с цел да прави прогнози и да взема решения.
още по темата
Използвайки теоретични калкулации и опити, откривателите демонстрират, че хората могат да подобрят прогнозите на AI даже когато човешката акуратност е малко по-ниска от точността на AI – и назад. И тази акуратност е по-висока от комбинирането на прогнозите на двама души или два логаритъма за изкуствен интелект, съгласно проучването, за което оповестява International DOI Foundation.

За да тестват тази идея, откривателите са провели опит за подредба на изображения, в който хората и компютърните логаритми работят настрана един от различен. Те имали за задача вярно да разпознават изкривени изображения на животни и предмети от бита – столове, бутилки, колела, камиони. Хората и AI оценявали своята убеденост в точността на идентифициране на всяко изображение като ниска, междинна или висока.

Резултатите демонстрират огромни разлики в точността на различаване сред хората и AI в този тест: в някои случаи хората с огромна възможност настояват, че картината е стол, до момента в който логаритъмът e комплициран, в други случаи се вижда тъкмо противоположното.

Когато човешките и компютърните прогнози и оценките за доверие се комбинират, хибридният модел се показва по-добре от прогнозите на един човек или машина. Грубо казано, учените са съумели да реализират синергия сред човек и машина. Тези достижения биха могли да оказват помощ за създаване на по-добри хуманоидни логаритми.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР