Комари, пренасящи редица опасни болести, са истиска заплаха за Европа

...
Комари, пренасящи редица опасни болести, са истиска заплаха за Европа
Коментари Харесай

Комарите, пренасящи зика и малария, все повече заплашват Европа

Комари, пренасящи редица рискови заболявания, са истиска опасност за Европа - усещат се все по-добре в градовете ѝ, от Испания до Албания и прилежаща Гърция, само че и в България.

Изследване, направено от учени в Маями и Пиза, открива, че тропически инсекти, които нормално търсят кухини в дървета, с цел да снасят яйца, се приспособяват добре към градските условия на Европа и Съединените щати.

Изобилие от човешка кръв и малко хищници, които да се интересуват от тях - изискванията са плодородни.

" Това е съвършената среда! Почти няма хищници, които да заплашват живота на комарите, има хиляди хора, от които може да се смуче кръв, и застояла вода, идеалната среда, с цел да снасят женските яйцата си, " изяснява за " Ел паис " Андре Вилке, откривател от университета в Маями и един от създателите. " Мислете против какъв брой вероятни хищници би трябвало да се изправят (комарите) в Амазония спрямо Мадрид, " продължава Вилке и изброява - прилепи, гущери, саламандри.

Да избереш града пред джунглата

" Комар пришелец " е терминът, който употребяват създателите за тези инсекти, пренасящи малария, зика, денга, жълта тресчица и други. Макар в проучването да попадат единствено две страни от Югоизточна Европа - Гърция и Албания - с записано наличие на двата обсъждани типа (culex coronator и aedes albopictus), вторият в действителност се среща в България от години, само че популацията му е дребна.

Aedes albopictus са по-известни като тигрови комари. Основното им местообитание бяха тропичните и субтропичните гори в Източна Азия, само че туризмът и търговията им оказват помощ да открият нови територии. Обикновено се развъждат в домовете при влага. На намерено е задоволително пепелник да остане в градината за няколко дни, до момента в който вали, с цел да се появят ларви.

Тигровият комар сполучливо се е разселил в девет европейски страни и множеството са на юг. Най-рано се появява в Албания - през 1979 година - само че следват Италия (1990 г.), Франция (1999 г.), Гърция и Швейцария (2003 г.) и Белгия и Испания (2004 г.). Преди четири години Германия и и Англия влзак в листата. В Съединени американски щати са регистрирани за пръв път през 1985 година и към този момент се срещат в 36 щата.

В България през множеството години предишното десетилетие по Черноморието (Варна, Бургас, Созопол и другаде) здравните управляващи записаха популации на тигрови комари, само че те не се смятат за опасност нито в страната, нито в Европейски Съюз.

Сред главните изводи в това проучване в действителност е предизвестие - би трябвало да се изучат деликатно механизмите, употребявани от тези комари, с цел да се приспособяват толкоз добре към градския живот. " Природата се грижи " да бъдат унищожени множеството от 500-те яйца, които един комар може да снесе годишно, " само че в един град, където няма хищници, е допустимо съвсем всички да оцелеят, " се споделя в отчета.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР