Комарът е едно от най-досадните и неприятни за човека насекоми.

...
Комарът е едно от най-досадните и неприятни за човека насекоми.
Коментари Харесай

Комар

Комарът е едно от най-досадните и неприятни за индивида инсекти. Заради обстоятелството, че освен предизвиква сърбеж с ухапванията си, само че комарът разнася доста типове заболявания, комарът е измежду най-вредните инсекти на планетата и, за жалост, се среща много постоянно.

История на Комар

Комарите са се появили пред към 175 милиона години. Според учените, от ухапвания на комари са страдали и даже са умирали доста праисторически животни. Естествено, те не умирали от самото захапване, а от разнообразни типове инфекции и болести, които били пренасяни още тогава от тези нездравословни инсекти.

Съществуват над 300 типа комари. Те могат да се срещнат освен в страни с сдържан климат, само че също по този начин в тропическите гори, както и в арктическата тундра. Всички типове комари могат да водят деен метод на живот единствено в случай че температурата на околната среда е над 12.7 градуса по Целзий. Затова най-голямата централизация на комари, несъмнено, е във влажните и топли гори, в блатата и сухите пустини.

Как наподобява Комар

Комарът е насекомо с доста фино и тънко тяло. Дължината на комара е 15 милиметра. Тялото е снабдено с дълги тънки крачета и тесни криле. Цветът на комара е кафеникав, жълтеникав или сивкав според от местообитанието му. Тялото на комара се състои от глава и гръден отдел с коремче, което е от 10 обособени сегмента. Комарът тежи към 2 мг, когато е гладен, и към 5 мг, когато се е нахранил. Комарът има три чифта крайници. Гърдите на комарите са разграничени на три елементи, които са развити неравномерно. Екзоскелетът на предната част на гърдите се състои от 3 пластини, които разрешават на комара да развие прекомерно дълга шия. Комарът има хоботче и уста, която е с челюсти. В устата има нещо като дълги игли и език. Комарите могат да имат до 50 зъба. Женският комар има хоботче, което е снабдено с боцкащи власинки. Мъжките комари нямат такива власинки по хоботчетата си.

С какво се хранят комарите

Мъжкият комар се храни единствено с нектар от разнообразни типове растения - в това отношение той наподобява на пеперуда или пчела. От нектара на растенията мъжкарите получават нужния за живота им гликоген, който им дава сила, с цел да летят и да се развъждат. Женската обаче има потребност от спомагателни субстанции, с цел да създаде организмът й яйца и да продължи живота на типа. Освен гликоген, който обезпечава въглехидрати, на женската й трябват липиди, желязо и протеини. Това тя може да получи единствено от топлокръвните жители на планетата. Затова жертви на комарите стават хората и животните. Белтъчините, които женските поемат при ухапването на бозайник, спомага за градежа на яйцата в организма им. Когато женският комар се храни с кръв, той усилва размера си за секунди. Ако не пие задоволително кръв, женският Комар снася по-малко яйца - към 40 на брой. Случва се при едва хранене женският комар да не може да снесе нито едно яйце.

 Комар

Размножаване на комарите

Може да се каже, че комарът е съвсем земноводно творение. Младостта си той прекарва във водата, а зрелия си живот - във въздуха. Женската снася дребни яйчица на място, където има застояла вода. Тя снася яйчицата едно по едно, след което ги лепи едно за друго благодарение на лепкаво вещество. Така яйцата образуват нещо като дребен сал, който не потъва. Той плува свободно по повърхността на водоема. В един подобен сал има до 300 яйца на комар. След 3 дни яйцата се отварят, като долният им край, който е потопен във водата, се открехва нещо като малка врата. Тогава дребните ларви излизат през тези малки врати и се гмуркат дълбоко. Тези ларви е невероятно да бъдат хванати, тъй като са доста пъргави. Ларвата на комара има глава и две огромни кафяви очи.

Около устата си ларвата има нещо като мустачки, с които вкарва вода в устата си. Така ларвата поема хранителни субстанции. За едно денонощие ларвата поема до 1 литър вода през устата си. Ларвата има тръбичка, която изкарва над водата и с нея си поема въздух. В края на ларвата има орган с четири израстъка, поради което наподобява на корабно витло. С този орган ларвата се движи. След две седмици ларвата ляга хоризонтално на повърхността на водата и се трансформира в какавида. Обвивката на какавидата е по-малка от съществото, което се намира вътре, по тази причина то лежи в нея, сгънато на две. В това неловко състояние се развиват краката, кръвосмучещият уред и крилете на комара.

Докато е какавида, комарът не се храни. Тръбичката на опашката на ларвата, която е служела за дишане, изчезва, и върху какавидата се появяват две тръбички на гърба й. Какавидата живее във водата, само че по няколко пъти дневно се демонстрира на повърхността, с цел да диша. Когато какавидата се демонстрира за финален път над повърхността на водата, тя се спуква и от нея излиза слаб и неумел комар. Докато се пробва да се изсуши и да разпъне крилете си, комарът употребява какавидата като лодка. След като изсъхне изцяло, той застава на ръба на какавидата и излетява от нея.

 Комар

Самият акт на чифтосване е забавен. Мъжкарите образуват облак, който сякаш танцува във въздуха. Те се движат против вятъра и излъчват особена миризма с помощта на специфични жлези. При танца си комарите разпръскват тази миризма във всички направления.

Под този облак се образува по-малък облак - от женски, привлечени от мъжкарите. От време на време някоя женска влиза в облака и се спуска към земята в компанията на мъжага. За да стане това, мъжкарят чува по какъв начин трептят крилете на полово зрялата женска - те трептят 500 пъти в секунда, и то в специфичен темп. Женската, която не е узряла за чифтосване, трепти с криле в ритъма на мъжкарите. Двойката се чифтосва за секунди и се разделя вечно.

Любопитни обстоятелства за комарите

Мъжките комари в никакъв случай не хапят. Те даже нямат оръжие, с което да атакуват хората и животните. Женската има потребност от боцкащите власинки върху хоботчето си, с цел да пробие кожата на жертвата си. През есента всички мъжки комари умират. Женските си намират място, където да се скрият през зимата, и спят зимен сън. Ако температурата е под 15 градуса, женският комар спи умерено цялата зима. През пролетта се разсънва и снася първата си порция яйца, с което дава живот на доста нови комари.

Вреди от комарите

Комарът може да провокира съществени алергии при хора, които са чувствителни към ухапвания от инсекти. Освен това Комарът от епохи разнася разнообразни типове болести, като в топлите страни това е по този начин рисковата малария. Комарът е рисков и за животните - той разнася смъртоносната болест дирофилария измежду кучетата. Когато инфектиран комар ухапе крепко куче, той внася яйца на паразити, които минават през кръвта и стигат право до сърцето на животното, където се развиват до червеи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР