Командващият Шести американски флот вицеадмирал Лиза Франкети е на посещение

...
Командващият Шести американски флот вицеадмирал Лиза Франкети е на посещение
Коментари Харесай

Командващият на Шести американски флот пристигна във Варна

Командващият Шести американски флот вицеадмирал Лиза Франкети е на посещаване на Военноморските сили във Варна. Ден преди нея в български териториални вод влезе и ракетният унищожител " Карни " (USS Carney DDG-64), който, съгласно формалното известие на командването на Шести американски флот, ще взе участие в интервенции по обезпечаване на сигурност в региона на страните от НАТО.

Ведага след церемонията пред постройката на щаба вицеадмирал Франкети и командирът на българските Военноморски сили контраадмирал Митко Петев се качиха на новопридобитите бързоходните лодки, дарени наскоро на нашия флот от Съединени американски щати и се включиха в учението. " Присъствието на разрушителя в Черно море показва нашите задължения към сигурността и стабилността в района.

Присъствието ни ще помогне да подобрим взаимоотношението си и обмена на информация с нашите съдружници ", се споделя още в известието на Шести американски флот. Това е второ влизане на " Карни " в Черно море след януари 2018 година. Корабът е унищожител от четвърто потомство, въоръжен е със система за противоракетна защита Aegis и ракети вид " Арли Берк ", разполага с 2 установки за изстрелване на ракети Tomahawk и носи хеликоптер SH-60 Seahawk. Екипажът му е от 330 души.

„ Споделихме визии и несъмнено мисли по какъв начин да продължи нашето съдействие в региона на военноморското съдействие. Особено внимание се обърна на опциите да продължат нашите взаимни участия в ученията, както на българските Военноморски сили, по този начин и на проведените от американска страна, и в други учения на НАТО.

Използвах опцията да обсъдим обстановката в Черноморския район и общите ни цели в груповата отбрана на България и на НАТО като цяло. Изразих своята признателност за опциите за взаимна подготовка с корабите от шести американски флот ", сподели след срещата с гостите контраадмирал Митко Петев.

„ За мен е чест да съм тук при вас и пред военните моряци на България, които са потвърдили качествата си освен за отбраната на българския суверенитет, само че и като част на обединените въоръжени сили на Алианса в границите на груповата защита на НАТО. Впечатлена съм от опита на адмирал Петев и споделям неговите визии за сигурността.

Знам, че ние сме сложени в едно такова време, което ни слага пред обилни провокации във връзка с сигурността. Но посредством създаване и поддържане на съдействието сред нашите страни на оперативно и на стратегическо равнище ние ще дадем добър сигнал на който и да е съперник, че ние сме подготвени да се защитим дружно ръка за ръка и да работим във връзка с по-добра среда за сигурност.

Един от най-важните способи за реализиране на това е провеждането на взаимни учения и тренировки и ние се стараем това да се случва по-често.

Бих желала да отбележа учението „ Бриз “, домакинствано от българските военноморски сили, което е едно от огромните военноморски учения в района. Подобни учения ни разрешават да подобрим оперативната съгласуемост сред нашите военноморски сили и да работим по възстановяване на качествата им освен във връзка с стандартните бойни дейности, само че също по този начин и като отговор на хибридни закани. Вярвам, че просперитетът на този район зависи от опцията за свободно мореплаване и търговия. Поради тази причина сигурността би трябвало да се сложи преди всичко, с цел да подсигурява свободна търговия и продан с останалия свят.

Невероятният професионализъм, демонстриран от българските моряци ми дава съображение да заключа, че ние ще сме подготвени да отговорим на всевъзможни провокации във връзка с по-добрата среда за сигурност в морската област.

Няма нито една страна, която може да се оправи сама със международните провокации и по тази причина съм признателна за отдадеността на българските военноморски сили и за опциите за съдействие “, съобщи в отговор вицеадмирал Лиза Франкети.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР