Командващият 6-и флот от ВМС на САЩ вицеадмирал Джеймс Фого

...
Командващият 6-и флот от ВМС на САЩ вицеадмирал Джеймс Фого
Коментари Харесай

Шести американски флот се кани да прегази конвенцията "Монтрьо" за Черно море

Командващият 6-и флот от Военноморски сили на Съединени американски щати вицеадмирал Джеймс Фого декларирал, че продължителността на патрулирането на американските бойни кораби в Черно море може да бъде увеличена до 4 месеца. ”Това зависи ще станат ли провокациите в района повече или по-малко незабавни ” – декларирал той, представен от РИА " Новости ".

Такова умозаключение адмирал Фого не изрича за първи път. Сега той публично предизвести Европа за повишеното наличие на американски Военноморски сили в Черно море, където сред прочее никой не ги е канил. Негативните последици са изцяло предвидими.

Според конвенцията " Монтрьо " (1936), кораби от не черноморски страни с общ тонаж до 30 хиляди тона могат да се намират в акваторията на Черно море не повече от 21 дни. Самолетоносачи въобще не могат да минават през Босфора. („ Адмирал Кузнецов” се води авионосен крайцер.)

Изказването на адмирал Фого евентуално се опира на съвещанието на военните министри от Алианса на 26-27 октомври, когато е разисквано усилването на наличието в Черноморския район.

През февруари-март 2014 година американската фрегата Taylor обитава в Черно море с 12 дни над оптимално допустимите от конвенцията 21 дни, като задържането е обяснено с премахване на строшен винт на плитко на 12 февруари при влизане в турското пристанище Самсун. Пак тогава, на 3 април, Сергей Лавров съобщи, че кораби на Съединени американски щати „ два пъти удължавали наличието си отвън откритите срокове”.

Екип на БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР