Командването на въоръжените сили на Боливия призна втория заместник-председател на

...
Командването на въоръжените сили на Боливия призна втория заместник-председател на
Коментари Харесай

Въоръжените сили на Боливия признаха Янине Анес за временен президент на страната

Командването на въоръжените сили на Боливия призна втория заместник-председател на Сената Янине Анес за краткотраен държавен глава и се разгласи в нейна поддръжка. Това излиза наяве от изказване на главнокомандващия военачалник Уилямс Калиман, поместено през днешния ден във в. "Пахина сиете ", съобщи ТАСС.

"Предвид всички условия и както повеляват законодателните правила, ние сме на ваше разположение ", декларира армейското командване.

В понеделник Анес разгласи, че поема функционалностите на президент, и даде обещание допустимо най-скоро да бъдат създадени нови президентски избори. Това се случи, откакто президентът Ево Моралес подаде оставка и отпътува в заточение в Мексико.
Така дясната сенаторка става втората жена, оглавила Боливия, откогато Лидия Гейлер, управлявала през 1978-1980 година, бе свалена с боен прелом, отбелязва Франс прес.

Конституционният съд на Боливия утвърди предаването на президентските пълномощия на опозиционерката Янине Анес

Почти незнайната 52-годишна адвокатка, подлагала на критика Моралес, се закле във вторник с ръка на Библията и увери, че избори ще има преди 22 януари 2020 година, прецизира организацията.

Наметната с боливийския трикольор, тя получи поздравления от други парламентаристи, снима се с тях и незабавно бе подкрепена от главната фигура в националните митинги - Луис Фернандо Камачо.

Родена в град Тринидад през 1967 година, Анес е разведена и майка на две деца. Притежава богат политически и парламентарен опит. Юрист по обучение, тя е заседавала от 2006 до 2008 година в учредителното заседание, създало сегашната конституция на Боливия.

Встъпването й в служба като краткотраен президент бе посрещнато с наслада в родния й Тринидад, в Ла Пас и други боливийски градове. В слово, произнесено от балкона на държавния замък Кемадо, тя увери, че вотът на боливийците "никога към този момент " няма да стане жертва на изменничество, и изиска минута безмълвие за седмината починали по време на митингите против предходното ръководство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР