Командването на украинските въоръжени сили обичайно избягва да коментира мобилизационните

...
Командването на украинските въоръжени сили обичайно избягва да коментира мобилизационните
Коментари Харесай

Украинци масово отказват мобилизация

Командването на украинските въоръжени сили всекидневно заобикаля да разяснява мобилизационните проекти и тяхното осъществяване с оглед на войната на Русия против Украйна. Но от началото на годината темповете на мобилизацията евентуално са се ускорили, излиза наяве от изпратено от DW питане до украинската основна прокуратура.

Става дума за броя наказателни каузи, заведени за нарушаване - неподчинение на повиквателната за готовност. Делата от началото на годината са 1455. Това представлява 60% от всички сходни каузи, заведени през цялата 2022 година в Украйна. 

До момента украинските съдии са излезли с 516 решения по този член от Наказателен кодекс. Огромното болшинство от тях са обвинителни, само че те не плануват действително наказване. Защото, въпреки Наказателен кодекс на Украйна да планува за отклонение от готовност отнемане от независимост от три до пет години, множеството отклонили се от военна работа подписват договорка със следствието.

Те признават виновността си, разкайват се за осъщественото закононарушение и се освобождават от наказването с изпитателен период – най-често с дълготрайност една година. В течение на този интервал наказаните би трябвало периодичен да се разписват в полицията и да оповестяват, в случай че трансформират местожителството или местоработата си.

Но има и изключения. Такъв е казусът с офицера от запаса Алексей Б. от Житомирска област. През септември 2022 година той не е откликнал на изпратената му повиквателна и против него е почнало следствие. През януари 2023 година той направил опит да се споразумее с прокурора, признавайки виновността си за отклоняване от мобилизацията.

След това обаче пред съда Алексей Б. декларирал, че се усеща неспособен за военна работа заради здравословни проблеми, а също така се смята за незапознат във военното дело, което изключвало присъединяване му в бойните дейности като офицер.

Съдията оценил изявленията му като демонстрация на неискрено разкайване, отхвърлил настояването за някакво съглашение и след месец осъдил Алексей Б. на три години затвор. Решението се апелира и през май следва разглеждането му на по-горна инстанция.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР