Командосите от армията да подпомагат МВР в антитерористични операции и

...
Командосите от армията да подпомагат МВР в антитерористични операции и
Коментари Харесай

Каракачанов: Командосите да участват в антитерористични операции


Командосите от армията да подкрепят Министерство на вътрешните работи в антитерористични интервенции и тежки престъпни закононарушения. Това планува предложение за смяната в Закона за защитата, оповестява Би Ти Ви. В смяната е заложено трансформирането на 68-ма бригада в Пловдив в Командване на силите за специфични интервенции и дава нови задания на командосите.

Задачите ще бъдат свързани и с помощ на Министерство на вътрешните работи, в случаи когато е нужна специфичната им подготовка по разузнаване, търсене и залавяне на изключително рискови лица. Поправките са наложени след случаите, в които командосите от парашутната бригада бяха употребени в интервенцията по търсене на килъра в Пещера и в Нови Искър.

Военният министър Красимир Каракачанов чака от Комисията по защита в Народното събрание да се произнесе по предлагането. "Аз предлагам чисто законово да го регламентираме при тежки закононарушения или всеобщи убийства. Не става дума да вадим армията, самолети и танкове, а профилираната част от армията – специфичните сили, които имат качества да правят разузнаване, гонене и за засади ", сподели той. По думите му, в случай че предлагането бъде признато, дефинитивно решение ще бъде давано от министър-председателя.

Министърът на защитата се стимулира и с терористичните офанзиви в Европа, които постановиха военни формирования да бъдат включени в анитерористични действия. Командирът на 68-ма бригада Специални сили в Пловдив бригаден военачалник Явор Матеев поддържа предлаганите промени, тъй като те регламентират включването на командосите в помощ на Министерство на вътрешните работи при нужда.

Според командира на специфичните сили "Жандармерията " има други функционалности, Специализираният отряд за битка с тероризма на Министерство на вътрешните работи (СОБТ) е малко формирование и с цел да се реагира на по едно и също време зародили обстановки в няколко града ще би трябвало да се разчита на командването на силите за специфични интервенции, което също ще се сътвори с поправките в закона. Новото командване ще има щаб в Пловдив и в пъти по-голям бюджет за финансови разноски, рационализация и превъоръжаване. "Ако до момента сме разполагали с хиляди левове за рационализация, превъоръжаване и финансови разноски, в този момент ще разполагаме с милиони. Тези промени се готвят от 2001 година Надявам се напълно скоро те да бъдат действителност ", сподели военачалник Матеев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР