Командированите в чужбина работници трябва да получават еднакво възнаграждение за

...
Командированите в чужбина работници трябва да получават еднакво възнаграждение за
Коментари Харесай

В ЕП се договориха: Командированите работници да са с еднакво възнаграждение

Командированите в чужбина служащи би трябвало да получават еднообразно заплащане за идентичен труд, без значение от коя страна идват. За това се договориха евродепутати от Комисията по заетостта и обществените въпроси, които одобриха оферти за промени в директивата за командированите служащи.

Директивата за командированите служащи към този момент години наред е обект на разногласия сред страните от Източна и Западна Европа. Заради разликата в облагането в другите страни, жителите на страни като България и Румъния, които са изпратени работят в чужбина заплащат по-ниски налози и обществени осигуровки от локалните.

Така те се трансформират в евтина работна ръка за западните компании, което води до обществен дъмпинг. Според измененията в директивата, признати от евродепутатите, изпратените в чужбина служащи ще получават еднообразно заплащане за идентичен труд, без значение от края страна идват. След 24 месеца в страната, в която се намират, те ще бъдат третирани като локални служащи.
Агнес Йонгериус - евродепутат от групата на социалистите и демократите: " Тези промени са за всеки, който се пробва да играе по разпоредбите, както и за фирмите, които се пробват да вършат бизнеса си по почтен и обективен метод. Така ние стопираме нелоялната конкуренция, ние стопираме обществения дъмпинг и подсигуряваме на командированите служащи, още от първия им ден, ще те ще бъдат третирани еднообразно ".
Средствата за пътешестване и нощувка ще да бъдат покривани от работодателя или включени в заплатата. 24-месечният период на командироване може да бъде продължен, в случай че компанията, изпратила служащия, се нуждае от в допълнение време за осъществяването на активността си.

Елизабет Морин-Шартие - евродепутат от групата на Европейската национална партия: " Покриването на разноски ще би трябвало да бъдат изчислявано съгласно цените в страната, в която се работи, а не съгласно тези на страната на генезис. Това значи, че сандвичът на унгарския командирован служащ във Франция няма да бъде калкулиран съгласно цената на сандвич в Унгария, а съгласно цената на сандвича във Франция. "
За да влязат в действие предложенията на комисията, би трябвало да бъдат бъдат гласувани от Европейския парламент и утвърдени от Съвета на Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР