Командирът на ВВС посети авиобаза ,,Крумово“10 пъти по-малко от стандартите

...
Командирът на ВВС посети авиобаза ,,Крумово“10 пъти по-малко от стандартите
Коментари Харесай

10 пъти по-малко от стандартите на НАТО са били летателните часове на загиналите пилоти при инцидента на авиобаза Крумово

Командирът на Военновъздушни сили посети авиобаза,,Крумово “
10 пъти по-малко от стандартите на НАТО са били летателните часове на двамата водачи, които починаха при снощния случай с вертолет Ми-17, а третият член на екипажа беше е приет в болница с разнообразни пострадвания във Военно-медицинска академия.. Това стана ясно от думите на командира на военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков по време на брифинг в авиобаза Крумово, който призна, че военните ни водачи не летят задоволително.

По стандарт на НАТО всеки водач би трябвало да има 180 летателни часа годишно. Загиналите при случая нощес двама водачи имат по 17 и 18 часа нальот годишно, съобщи командира на Военновъздушни сили.
Генерал-майор Стойков посочи, че още веднъж съгласно стандартите на НАТО 40 летателни часа могат да се правят на тренажор. Той сподели още, че заради липса на задоволителен запас с някои от дилемите, които са контрактувани с НАТО, не се извършват, като от това изключение прави единствено въздушната защита и спасително-аварийните работи.

 
 10 пъти по-малко от стандартите на НАТО са били летателните часове на затгиналите водачи Искра Койчева, Дарик Пловдив
Загиналите двама водачи са били задоволително опитни, всички в колектива са им имали доверие, разяснява на брифинга и командирът на авиобаза " Крумово " военачалник Димитър Иванов.-->
 
Прегледи на летателните машини се вършат ежеседмично, всекидневно и преди всеки полет, акцентира шефът на Военновъздушни сили. По думите му не е имало никакви забележки преди полета от страна на инженерно-техническия и летателния състав, който ревизира положението на хеликоптерите.

 
Загиналите водачи са изпълнявали подготовка висене при терен от въздуха. В този ден въпросният съдбовен полет е бил първи за капитан Пламен Пантелеев, който умря, и трети за колета му Стоян Неделчев, който също умря. Четвърти полет за деня е бил и за оживелия капитан Атанас Каменов.

Пилотите са изпълнявали и преди подобен вид тренировки, а метрологичните условия през вчерашния ден са били задоволително положителни, уточни още генерал-майор Стойков.

На авиобаза Крумово дойде и президентът Румен Радев, който преди този момент се срещна във ВМА София с оживелия от разрушилия се Ми-17 Алексей Каменов. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР