Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар се

...
Командирът на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар се
Коментари Харесай

Ще има ли мир в Либия?

Командирът на Либийската национална войска (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар се е съгласил на възобновяване на договарянията за преустановяване на военните дейности в страната. Това обявиха от задачата на Организация на обединените нации за поддръжка на Либия, написа турското издание Daily Sabah, представено от организация " Фокус ".
" Мисията на Организация на обединените нации приветства страните в Либия, които одобриха продължаването на договарянията при формата 5+5 на Съвместната военна комисия ", показаха от организацията в Twitter.
В изказването още се споделя, че страните са се съгласили да възобновят договарянията на фона на " апелите на либийците за естествен и сигурен живот ".
" Надяваме се, че всички национални и интернационалните страни, които имат отношение към либийския спор ще отвърнат на апелите на либийския народ за преустановяване на войната и договарянията от формата 5+5 ще слагат основите на окончателното помирение ". 
Делегатите от приетото от Организация на обединените нации държавно управление на националното единодушие, основано в Триполи, ще вземат участие в договарянията посредством видеоконференция, поради пандемията, прибавиха от задачата на Организация на обединените нации. Все още не се знае по кое време тъкмо ще бъдат възобновени договарянията.
Говорителите на армиите на двете противопоставящи се страни в спора към момента не са коментирали тематиката.
Припомняме, че на 31 май силите на Хафтар си върнаха контрола над стратегическия град Ал Асаба, на към 50 км южно от столицата Триполи. На собствен ред силите на Правителството на националното единодушие не признаха за провалянето, само че двама държавни чиновници, които пожелаха да останат анонимни, обявиха, че контролът над града фактически е изгубен.
По-рано Хафтар загуби надзор над стратегическата военна база Ал Уатия, което заплаши офанзивата на ЛНА, ориентирана против столицата Триполи, която е под блокада от април 2019 година
Хафтар разполага с поддръжката на Обединените арабски емирства и Египет, а съгласно изданието и на съветската наемническа група " Вагнер ". На собствен ред държавното управление в Триполи е подкрепено от Турция, Катар и Италия. 
Освен това неотдавна Пентагонът упрекна Москва, че към този момент намерено поддържа ЛНА, откакто бяха оповестени фотоси на съветски изтребители в Либия. Самолетите са били изпратени от Русия в Сирия, където са били пребоядисани, а по-късно и в Либия, съгласно американското командване в Африка (Africom). Руските самолети евентуално са били изпратени в поддръжка на групата " Вагнер ", считат от Africom.
Темата продължава и в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР