Кольо, вече 20 години откакто напусна група „Контрол“ и не

...
Кольо, вече 20 години откакто напусна група „Контрол“ и не
Коментари Харесай

Кольо Гилъна: Като нямаш какво да кажеш, няма смисъл да говориш глупости

Кольо, към този момент 20 години откогато напусна група „ Контрол “ и не малко, откогато слезе от музикалната сцена. В последните месеци обаче зачестиха появите ти с ЕКС (б.а. - новата супергрупа на Ерол Ибрахимов, Кольо Гилъна и Светльо Витков). Връщаш ли се?

Не бих споделил, че се връщам. Просто изживяваме доста хубави мигове със Светльо и Ерол.

При нас ситуацията е такова, че ще вършим единствено концерти, само че огромни, в клубове няма да влизаме, и вероятно, в случай че ни пристигна вдъхновението, може да създадем някое и друго парче взаимно отново тримата.

Има такива индикации, има хрумвания, само че няма нищо съответно. Забавляваме се просто.

-Забавление, само че тръгвате и на европейско турне.

-Още тази вечер следва един огромен концерт навън в клуб „ Маймунарника “, ден преди старта на образователната година, да забележим дали са си написали домашните всички.

От 28 ноември до 8 декември ще създадем турне в Европа, в четири страни – Германия, Белгия, Холандия и Австрия, благодарение на Орлин Мирчев от City Stage.

Като поклон към него ще създадем един концерт в клуба му на 28 декември.

Идеята е по-късно - пролетта, да имаме още десетина концерта в Европа и лятото или есента на 2020-та да създадем 20-ина концерта в Щатите.

-Уж за развлечение, а сте създали проекти за участия година напред.

-Искаме да свирим и да си вършим купона на сцена. И хората го усещат. Разпродадохме първия си концерт в City Stage, а пред клуба имаше опашка от хора...

-А по какъв начин се усещаш на сцена сега, в случай че би трябвало да сравниш с едно време?

-По-различно.

Вече сме малко натежали, леко поостарели, само че страстта и насладата от концертите със Светльо и Ерол е неописуема.

Всеки концерт е ужасно преживяване и даже подготовките са.

Като сме дружно, ни е доста крепко, тъй като сме от това потомство, което сътвори традициите на пънка и рока в България – „ Хиподил “, „ Уикеда “ и „ Контрол “, и след толкоз доста години ние сме тримата баритони на българския рок сега.

- От какъв брой време не сме чували нова ария от теб? Мислиш ли за нещо сходно?

-Ами от доста. От последните с Комитет за Държавна сигурност (на СССР), може би повече от 10 години. Говорили сме с Ерол и Светльо, само че към този момент не желая да поставям каруцата пред коня.

Има текст от Ерол и музика от Светльо... Не знам обаче до каква степен са стигнали. Ако ме поканят, на драго сърце ще запишем тримата парче.

Но персонално моя ария надали ще се появи скоро, тъй като, с цел да правиш музика, би трябвало да си на 150% предан, а пък към този момент всички работим, занимаваме се с 1000 други неща, единствено не и с музика.

Да чакаме ли изненади в „ Маймунарника “ през днешния ден?

Не знам, не знам. Ние се събрахме, с цел да се забавляваме и да свирим. Но не просто всеки да излезе и да си изсвири песните на групата си.

Правим всички тези песни дружно на концерт. Ние сме нещо като план, не тъкмо група.

-В какъв жанр ще е новото ви парче – ти си толкоз хетерогенен?

-Наистина. С „ Контрол “ правехме пънк и ска, дори първоначално и метъл. После с Комитет за Държавна сигурност (на СССР) – суинг. Даже с Комитет за Държавна сигурност (на СССР) имаме един албум, записан в студио 1 на НДК, по този начин и неиздаден, който беше пък с дископарчета.

Всъщност не тъкмо диско, като за дискотека, а по какъв начин да го кажа... по-поп части.
-От дистанцията на времето можеш ли в този момент да кажеш за какво слезе от сцената?

-Беше преди повече от 20 години. Тогава започнах да се занимавам с телевизия и реклами. Може би и с „ Контрол “ нещата се бяха изчерпали след албума „ Любоff “ и човек като няма какво да каже повече, няма смисъл да приказва нелепости, по-добре да замълчи и да си тръгне.

Имахме два разновидността – или да се върнем към корените, към стила, с който започнахме, или да се разделим. Не успяхме да се върнем обратно, по тази причина се разделихме. Но аз постоянно си чеша крастата по концерти.

Общо взето, като отида в клуб при някоя от обичаните ми групи, постоянно ме карат да изляза на сцената, а аз съм отишъл да си пия добродушно и умерено. Не отхвърлям обаче.

-Ти персонално нямаш ли какво да кажеш?

-За момента не. Аз в случай че потегли да споделям, би трябвало да са страшни нелепости, което няма смисъл.

-Пънкът, който и ти правеше, въпреки всичко е музика на митинга. Няма ли защо към този момент да се стачкува, че ти нямаш какво да кажеш, пък и нови групи не се изричат?

-В момента митинг има за безусловно всичко.

Много по-лошо е ситуацията, в сравнение с беше преди, през 90-те. Но очевидно хората към този момент нямат нито религия, нито вяра и всички са станали страхотни злобари.

Дори някой да тръгне да прави непокорен неща, днешните хора ще стартират да го гледат с този хейт: „ Този пък на какъв се прави?! “, в сравнение с да оценят какво им споделя.

Преди години беше друго. Ние бяхме откровени и имахме същински огромни очаквания, че нещата ще се случат с демокрацията, с смяната на строя.

Пак ти изпя във „ Велика нация “ – кисело мляко, секс и народна власт. Кисело мляко и секс ни заливат отвред. А демокрацията къде е?

Копаем все по-надолу. Хората са изгубили всякаква вяра, всеки гледа да избяга от тук, да се развива някъде другаде по света.

Всичко се повтаря и няма лъч светлина в тунела. Това нашето не е тъкмо народна власт... Ние сме и умни, и красиви, и горди, и здрави, и доста готини. Но пустото ни агнешко безмълвие и робско мислене ни води до неверни ходове.

-За 30 години преход имали ли сме народна власт?

-В началото имахме очаквания. Затова и правехме тази музика. После и тя си потегли. Имахме очаквания, че ще вървим напред, че нещата ще се оправят.

-Защо нямате наследници, нали сякаш сме надарена нация, има доста млади и положителни музиканти?

-Може би има, само че най-вероятно липсва криейтива. Пък и музиката към този момент се прави по различен метод.

Бизнесът е различен. Правят се тези летни шлагери - и ние сме се опитвали да вършим, само че не ни се получаваха.

Сега като влезеш в дискотека или клуб, който не е рок, виж какво звучи. Ние правихме музика поради вярата, а в този момент май и вярата за смяна към този момент я няма.

-На огромния концерт на „ Контрол “, „ Хиподил “, „ Ревю “ и „ Нова генерация “ в зала „ Арена Армеец “ на 21 април предходната година много другарски съобщи щафетата на настоящия вокал на „ Контрол “ – Иван Гатев. С какви усеща си към групата през днешния ден?

-Отношение нямам никакво. Наскоро бях на юбилейния концерт на Люси Дуков в Music Jam. Беше ми забавно да ги виждам от балкона.

Интересно е да чуя в осъществяване на новия артист на „ Контрол “ старите си шлагери, които съм пял стотици пъти. Имам си някакви свои забележки, само че това е все едно треньор да гледа някогашния си тим по какъв начин играе.

Вече си има нов треньор и няма смисъл да се вършат мнения.

-Неведнъж си казвал, че Ерол е най-хубавият стихотворец през днешния ден. Но не съм те чувала да описваш Светльо.

-И Светльо е стихотворец, само че малко по-различен. Той е по-директен, по различен метод се показва. Докато Ерол е доста сензитивен, мъдрец. Като желае да каже нещо, и го прави с цялата си душа, не по този пряк метод.

Светльо прави хумористична, радостна и крива лирика, изпълнена с много пиперливи думи, което хората харесват. Аз, за жалост, не съм стихотворец, нямам дарбата. Но всеки не може да прави всичко.

-От доста години работиш като шеф продукция. С кои планове се занимаваш сега?

-Ами имам пръст в новия сериал „ Пътят на достойнството “. Отделно движа рекламни клипове.

-За край. Кой стих, който си изпял, би поставил на билборд в центъра на София?

-Трябва да помисля и да трансферира всички песни, които съм изпял... В последна сметка може би ще е „ Ние сме велика нация – кисело мляко, секс и народна власт “.

ВИЗИТКА

-Николай Йорданов, по-известен с псевдонима си Кольо Гилъна, е роден на 27 май 1964 година

-В края на 80-те основава емблематичната пънк рок група „ Контрол “, като е един от музикантите, сложили началото на стила в България

Изпява шлагерите „ Леле како “, „ Най-щастливият ден “, „ Бий хлапето “, „ Булка “ и доста други

-В края на 90-те напуща бандата и стартира да се занимава с телевизия в огромна продуцентска компания

-Преди по-малко от година, дружно със Светльо Витков (бившия вокалист на „ Хиподил “) и Ерол Ибрахимов от „ Уикеда “, сътвориха супергрупата ЕКС (абревиатура от първите им букви)

Източник: "Монитор "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР