Колумбийското правителство и бунтовниците от ФАРК се съгласяват да прекратят огъня

...
Колумбийското правителство и лявата бунтовническа група; EMC-Farc се съгласиха да
Коментари Харесай

Колумбийското правителство и лявата бунтовническа група; EMC-Farc се съгласиха да възобновят мирните преговори и да въведат 10-месечно прекратяване на огъня.

EMC-Farc е разклонение на Революционните въоръжени сили на Колумбия (Farc), група, създадена през 60-те години на миналия век като въоръжено крило на Комунистическата партия.

Тя се състои от леви бунтовници, които отказаха да отстъпят оръжията си, когато ръководството на ФАРК подписа мирно споразумение през 2016 г.

Примирието ще започне на 8 октомври.

Първият кръг от преговорите с EMC ще се проведе в североизточния град Тибу, близо до границата с Венецуела.

Колумбийски президент Самият Густаво Петро, ​​бивш марксистки бунтовник, обеща да прекъсне историческия цикъл на насилие в Колумбия.

Той дойде на поста през август 2022 г. с цел постигане на „пълно мир" в страната.

Кои са ФАРК?

Първа поредица от разговори се проведе в неделя в югозападния регион Каука в Колумбия с делегати от Европейския съюз, Присъстват Организацията на обединените нации и Организацията на американските държави.

EMC-Farc стана все по-мощна през предходните години, след мирно споразумение от 2016 г. между колумбийското правителство и групата Farc. Сделката доведе до това, че около 7000 членове предадоха оръжията си и се съгласиха да се опитат да се интегрират отново в цивилния живот.

Когато това се случи, EMC увеличи присъствието си в територии, окупирани преди това от Farc. Правителството заяви, че вярва, че групата EMC е замесена в трафик на кокаин, нелегален добив и атаки срещу колумбийски войски.

Предишно прекратяване на огъня с EMC-Farc, въведено на 31 декември 2022 г., беше спряно през май, след като бойци убиха четири местни момчета - на възраст между 14 и 16 години - които бяха бяха насилствено вербувани като бойци в групата, но по-късно избягаха.

Смята се, че дисидентската група има около 3000 членове и макар да е активна в по-голямата част от Колумбия, неговата крепост е в провинциите Какета, Гуавиаре, Мета и Путумайо.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР