Колумбия ще отвори центрове за обработка на мигранти в рамките на усилията, ръководени от САЩ

...
Колумбийските власти обявиха, че страната ще отвори три места за
Коментари Харесай

Колумбийските власти обявиха, че страната ще отвори три места за „безопасна мобилност“ за обработка на хаитянски, венецуелски и кубински мигранти и търсещи убежище, които се надяват да стигнат до Съединените щати, като част от регионалните усилия за спиране на незаконното преминаване на границите.

Колумбийското външно министерство обяви съоръженията в четвъртък като част от шестмесечна „проучвателна фаза“. Две от тях ще бъдат разположени в Соача и Кали. Третото съоръжение, в Меделин, започна работа на 1 август.

„Тази инициатива е знак за ангажимента на двете страни за създаване на условия за безопасна, организирана, хуманна и редовна миграция, както и за укрепване на международните рамки за закрила и сътрудничество“, се казва в прессъобщението на министерството.

>

Сайтовете за обработка на имиграцията са част от по-големи усилия на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за намаляване на броя на хората, търсещи убежище незаконно на границата на САЩ с Мексико.

Сайтовете за „безопасна мобилност“ са част от регионалните усилия

По-рано тази година правителството на Байдън разкри поредица от имиграционни реформи, предназначени да отговорят на критиките към неговите гранични политики.

Незаконните преминавания на границата между САЩ и Мексико достигнаха рекордно високо ниво през 2022 г. и с наближаването на изтичането на противоречивата политика за експулсиране по границата, заглавие 42, републиканските служители предупредиха, че пристигащите заплашват да скочат до небето, огромните гранични ресурси.

Сайтовете за „безопасна мобилност“ като този в Колумбия бяха сред предложените решения. Те бяха представени като алтернатива за търсещи убежище и мигранти, които иначе биха могли да направят дългото, опасно пътуване на север до границата между САЩ и Мексико, за да кандидатстват за убежище.

„Целта“, обясниха от администрацията на Байдън, „е да попречи на тези, които възнамеряват да започнат или продължат незаконната миграция към Съединените щати или други места като Канада, да поемат такъв риск.“

Сайтове за обработка на миграция са планирани и за други страни: през юни например САЩ обявиха центрове за обработка на миграция в Гватемала, като част от сътрудничество с тази страна.

През април САЩ, Панама и Колумбия също влязоха в съвместни усилия за справяне с незаконната миграция през Darien Gap, общ маршрут, по който мигрантите и търсещите убежище отиват от Южна до Централна Америка. Пропастта обаче е смъртоносен участък от пресечен терен, податлив на наводнения, и е известно, че престъпните организации нападат мигрантите там.

Центровете за обработка са изправени пред критика

Съобщението на администрацията на Байдън за нови отдалечени центрове за обработка получи смесен прием от групите за правата на имигрантите. Някои виждат центровете като положителна стъпка, която помага на мигрантите да избегнат опасното пътуване на север.

Други ги виждат като друга форма на „гранична екстернализация“, при която САЩ възлагат своята отговорност за обработката, настаняването или връщането на търсещите убежище към други държави. Те предупреждават, че условията може да не са безопасни за мигрантите в тези страни, където злоупотребяващите държавни власти понякога имат връзки с престъпни групи.

Критиците също осъдиха САЩ за стесняването на пътищата за кандидатстване за бежански статут на търсещите убежище. В допълнение към отварянето на центрове за обработка на миграцията в чужбина, администрацията на Байдън се опита да блокира пристигащите на границата между САЩ и Мексико, като въведе политики, които изискват от търсещите убежище да кандидатстват за убежище в страните, през които първо преминават.

Само ако са били отхвърлени в тези страни, те биха могли след това да кандидатстват за убежище в САЩ, съгласно условията на правилото.

На 25 юли обаче американски съдия отмени тази разпоредба, която критиците нарекоха „забрана за убежище“. Администрацията на Байдън обаче получи две седмици за обжалване.

Колебливи нива на преминаване на граници

През месеца след изтичането на политиката за гранично експулсиране по дял 42 незаконните преминавания на границата от Мексико към САЩ намаляха от 206 702 през май до 144 571 през юни.

Оттогава администрацията на Байдън рекламира тези цифри като доказателство, че нейните имиграционни политики имат желания ефект.

Но по-рано тази седмица властите на САЩ обявиха, че задържанията по границите са се увеличили с повече от 30 процента през месец юли, въпреки че остават под нивата, наблюдавани преди изтичането на дял 42.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) заяви по-рано тази седмица, че рекордните 250 000 души са преминали през пропастта Дариен през първите седем месеца на годината, надминавайки общия брой от миналата година.

Очаква се имиграцията да бъде централен въпрос, когато Байдън се бори за преизбиране през 2024 г., като републиканците удрят неговия рекорд на южната граница на САЩ.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР