Колумбия затвори границата си с Венецуела в опит да спре

...
Колумбия затвори границата си с Венецуела в опит да спре
Коментари Харесай

Колумбия затвори границата си с Венецуела, Бразилия праща войска

Колумбия затвори границата си с Венецуела в опит да спре напора от венецуелци, бягащи от икономическата и политическата рецесия в страната си, оповестява БНР.
Над един милион мигрираха към Колумбия от началото на 2017 година, заяви през юни държавното управление в Богота.
Половин милион венецуелци има в Еквадор, множеството от които са пристигнали от Колумбия, като част от тях не престават пътя си към Перу и даже Чили.
Еквадор обаче разгласи нови правила за венецуелците, като разгласи, че ще пуска единствено притежаващите паспорти. Досега те можеха да влязат в страната и с персонална карта.
Това провокира незабавния митинг на Колумбия, която разгласи, че по този начин уязвими хора ще останат блокирани на нейна територия.
В Коста Рика митинг против мигрантите от Венецуела прерасна в принуждение, като се наложи полицията да се намеси. В конфликтите в парк в центъра на столицата Сан Хосе пострадаха леко няколко души.
В Бразилия още веднъж бяха нападнати два лагера на мигранти от Венецуела в град Пакарайма, намиращ се в граничен за двете страни щат. Местните нападатели опожариха и частично унищожиха лагерите, потърпевши са трима бразилци. До напрежението се стигнало, откакто локален гражданин споделил, че е бил атакуван. В негова отбрана се събра протестен протест със викания против имигрантите.
В понеделник Бразилия ще изпрати свои войски в град Пакараима на границата си с Венецуела за извеждане на венецуелски имигранти от техните спонтанни лагери, оповестява БГНЕС. В него към 1000 венецуелци живеят по улиците. Там напрежението от време на време прераства в конфликти и набези над двата съществени основни спонтанни имигрантски лагера.
Губернаторът на щата Рораима Суели Кампос насочи апел за краткотрайно затваряне на границата и изиска от централното държавно управление изпращане на усилени екипи на силите за сигурност с цел да работят против увеличението на престъпността, за което са упреквани венецуелците. От министерството на публичния ред ще изпратят 60 бойци.
Напрежението в Латинска Америка нараства заради емиграцията, провокирана от рецесиите във Венецуела и Никарагуа, където президентът Даниел Ортега подреди брутално смазване на антиправителствените митинги, напомня БГНЕС.
Перу и Еквадор стопират имигрантите на границите си и изискват от тях проявление на паспортите – каквито доста от тях нямат – а не на елементарните идентификационни карти.
Само през предходната седмица 20 000 венецуелци са влезнали в Перу.
От Колумбия показаха безпокойствие, че стягането на ограниченията по границата на Еквадор, което влезе в действие от събота, ще блокира хиляди венецуелци в Колумбия. Всеки ден към 3000 души минават от Колумбия в Еквадор.
Според Организация на обединените нации към 2,3 милиона венецуелци бягат от рецесията в страната си в търсене на работа и изплъзване от бедността. За момента Колумбия е дала краткотрайно престояване на 800 000 от тях.
Много венецуелци се стремят да доближат Перу, Чили, Аржентина и даже Уругвай. Властите на Перу оповестиха, че на 11 август границата е била пресечена от 5100 венецуелци, което е рекорден брой за един ден
В Коста Рика гледат на мигрантите от Венецуела и от Никарагуа като на незаконни детайли. По данни на държавното управление към 23 000 мигранти от Никарагуа са потърсили избавление в Коста Рика.
В Бразилия те са над 100 хиляди, като не се показва какъв брой са мигрантите от Венецуела.
Във Венецуела, която се намира в северната част на Южна Америка, живеят минимум 30 милиона души.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР