Колумбия се опитва завинаги да забрави името на наркобоса -

...
Колумбия се опитва завинаги да забрави името на наркобоса -
Коментари Харесай

В Колумбия се чудят какво да правят с „кокаиновите” хипопотами на Ескобар

Колумбия се пробва вечно да не помни името на наркобоса - един от най-известните нарушители в историята в продължение на 30 години - през 80-те години той основава и се счита за един от най-богатите хора в света, написа Би Би Си.
Въпреки че са минали 30 години от гибелта му, страната към момента се бори да се оправи с последствията от неговата активност, в това число с най-неочакваната: популация от хипопотами, повишена с помощта на царя на подземния свят.
Ескобар освен се занимаваше с трафик на опиати - неговата организация практикува отвличания, атентати по улиците и голям брой убийства. Той стана нарушител номер едно в Колумбия и отвън нея. Но наркобосът беше забъркан в друго неприятно дело - както споделят учените, той е отговорен за екологичен проблем, който скоро ще стане доста сериозен.
В един миг Ескобар довел няколко в зоопарка си. Но те се умножили и, както споделят учените, безусловно наводнили основния воден път на страната - река Магдалена.
Животните почнали да бъдат наричани „ кокаинови хипопотами “, защото незаконната група на Ескобар се занимаваше основно с търговията с тази дрога.
На 17 януари в списанието Biological Conservation се появи изследване, чиито създатели приканват за кръвопролитие на „ кокаинови хипопотами “, с цел да се предотврати увреждането на екосистемата.
„ Ясно е, че съжаляваме доста за тези животни, само че защото сме учени, би трябвало да сме откровени ", сподели един от създателите на проучването, биологът Натали Кастелбланко, пред Би Би Си. „ Хипопотамите са непознати на Колумбия и в случай че в този момент не убием част от популацията, след 10-20 години обстановката ще излезе отвън надзор. "
Проблемът с хипопотамите
Ръстът в популацията на " кокаиновите хипопотами " е директно обвързван с убийството на Пабло Ескобар от колумбийските специфични сили през 1993 година
След гибелта на наркобоса неговият изящен парцел „ Hacienda Napoles “, ситуиран на 250 км от Богота, е национализиран от управляващите, а частният му зоопарк по-късно става част от увеселителен парк, който се отваря там. Отначало животните от имението бяха разпределени измежду зоологическите градини на Колумбия, само че хипопотамите бяха оставени на място.
" Технически беше мъчно да ги транспортираме. Затова управляващите взеха решение да не ги допират - и евентуално взеха решение, че в последна сметка ще умрат ", сподели Кастелбланко.
Но те оцеляха и се развъждаха. Учените се пробваха да дефинират броя на хипопотамите, живеещи в реките на Колумбия, и стигнаха до заключението, че има към 80-120.
" Това е най-голямото стадо хипопотами, живеещи отвън родната Африка ", сподели ветеринарният доктор и еколог Карлос Валдерама пред Би Би Си.
И съгласно учените популацията им ще продължи да пораства. Според Кастелбланко, в случай че управляващите не подхващат никакви ограничения, до 2034 година ще има повече от 1400 хипопотами. Ескобар в началото е довел един мъжки и три женски в Колумбия.
Учените са стигнали до извода, че е належащо да се убиват или кастрират 30 животни годишно, с цел да се предотврати толкоз внезапно нарастване на популацията.
Защо да не ги оставим да се развъждат?
Според Кастелбланко хипопотамите са получили благоприятни условия за развиване, които в естествения ход на еволюцията те просто не биха имали.
В Южна Америка няма хищници, които да ги ловят както в Африка - като лъвове и крокодили, които обичат да пируват с бебета хипопотами.
Следователно те могат да се развъждат по-бързо при съвсем идеални условия.
Климатът също способства за растежа на популацията. В Африка има интервали на суша, което в никакъв случай не се случва в Колумбия. Условията на живот в Южна Америка са толкоз идеални за хипопотами, че те наподобява по-бързо доближават полова зрялост.
„ Изследванията демонстрират, че хипопотамите тук стартират да се развъждат в по-ранна възраст, в сравнение с в Африка “, сподели Кастелбланко.
Учени, учещи въздействието на хипопотамите върху околната среда, настояват, че тяхното наличие доста въздейства върху екосистемата: от изместването на локални скотски типове, които към този момент са застрашени от изгубване (например, ламантини), до промени в химичния състав на реките и водни тела, които могат да навредят на риболова.
" Хипопотамите се популяризират през делтата на основната река на Колумбия, от която зависят приходите на доста хиляди хора. Животните са били забелязвани на 370 км от Хасиенда Наполес. Това е като във кино лентата " Джурасик парк ", сподели Кастелбланко.
Убий или кастрирай?
Не за първи път се чува апелът за ликвидиране на някои животни, само че има и такива, които не считат сходна мярка за нужна.
Енрике Ордониес, биолог от Националния университет в Колумбия, има вяра, че хипопотамите на Ескобар са основали опция да поддържат популацията на тези животни в света, защото някои организации (например Международният съюз за запазване на природата) ги смятат за уязвим тип.
Ордонес съобщи в изявление за Cи Ен Ен, че стерилизацията би била по-подходяща за надзор на популацията.
Но това не е лесна процедура, не може да се назова евтина и Карлос Валдерама знае това от първа ръка. През 2009 година, като част от опит за надзор на популацията от „ кокаиновите хипопотами “, той кастрира един от тях.
" Това е животно, което тежи пет тона и може да се държи доста нападателно ", изяснява Валдерама. " Въпреки че го приспахме, той съвсем обърна крана, който използвахме по време на процедурата. Това е все едно да си до динозавър във кино лентата „ Джурасик парк “. ”
Според ветеринарния доктор опитът ясно е посочил, че кастрацията не е най-хубавият метод на деяние - изключително когато коства 50 000 $.
" Много хипопотами живеят в дивата природа. Не е толкоз елементарно да се стигне до тях. И те се развъждат от самото начало! Хипопотамите са полигамни, което значи, че един мъжки може да заплоди доста дами ", сподели Валдерама.
Смъртни закани
И по този начин, за какво управляващите не подхващат фрапантни ограничения? Накратко, публичното мнение им пречи. Факт е, че колумбийците доста обичат " кокаиновите хипопотами ", споделя биологът Натали Кастелбланко.
След като колумбийските публицисти описаха за изводите от нейното проучване, тя стартира да получава обиди и даже закани за гибел в обществените мрежи. " Например бях наречена палач. Някои колумбийци излизат отвън себе си, когато става въпрос за хипопотами ", споделя Кастелбланко. " Това е естествена реакция за хората. Много по-лесно е на хората да се изясни, че растенията или дребните животни са извънземни. Което наподобява доста прелестно за мнозина. "
Възстановеният зоопарк „ Хасиенда Наполес ” в този момент е дом на няколко уловени хипопотами и хиляди гости идват там всяка година. Забележително е, че приживе Ескобар също канеше хора в имението си на екскурзии - по този метод наркобосът се опита да усили известността си. Натали Кастелбанко си спомня, че е била там като дете с родителите си.
В допълнение към обстоятелството, че хипопотамите въздействат отрицателно на околната среда на Колумбия, те въобще не са сладки и безвредни. Те се смятат за едни от най-опасните животни в света: през 2016 година Би Би Си заяви, че над 500 души умират от нападенията им в Африка всяка година.
В Колумбия няма смъртни случаи, само че през май 2020 година медиите оповестиха, че локален фермер е бил съществено ранен от хипопотам в град Пуерто Триунфо.
Но през 2009 година обществеността се възмути, когато колумбийските военни гръмнаха хипопотама Пепе, който съгласно управляващите представляваше заплаха за локалните поданици покрай имението на Ескобар.
Оттогава " кокаиновите хипопотами " са предпазени от закона, което може да се трансформира в сериозна спънка за всеки опит за понижаване на популацията им. „ Съществува закон за отбрана на непознати типове “, сподели Кастелбланко.
Тежки последствия. Много тежки
Но би било неправилно да се каже, че колумбийските управляващи не виждат проблемите, подбудени от повишаването броя на хипопотами.
 В Колумбия се чудят какво да вършат с хипопотамите на Пабло Ескобар В Колумбия се чудят какво да вършат с хипопотамите на Пабло Ескобар
В апогея на своето въздействие наркобаронът Пабло Ескобар внася няколко хипопотама за частния си зоопарк. Четири десетилетия по-късно те с...
Биологът от Агенцията за запазване на околната среда на Колумбия Дейвид Ечевери сподели пред Би Би Си, че въпросът за убиването на някои от хипопотамите към този момент е разискван. " Ситуацията е доста сериозна и е належащо да се вземат ограничения за нейното разрешаване ", сподели той.
Ечевери обаче признава, че публичното мнение към момента не разрешава да се подхващат строги ограничения, тъй че в близко бъдеще не би трябвало да се чака понижаване на популацията. „ Това е въпрос, който разделя хората, тъй че би трябвало да помислите за други способи за решение на казуса “, споделя той.
Наследството на Ескобар
Това, от което Кастелбланко и нейните сътрудници се опасяват най-вече, е, че заради всички несъгласия няма да трансформират обстановката.
В своето изследване те показват, че съгласно формалната статистика единствено четири хипопотами са били кастрирани сред 2011 и 2019 година " Засега хипопотамите живеят в Колумбия, като в парадайса. Но те в действителност са се трансформирали в екологична бомба със закъснител " - сподели Кастелбланко.
Дори три десетилетия след гибелта на Пабло Ескобар, " кокаиновите хипопотами " служат като още едно увещание за въздействието, което този човек е оказал в цялата Колумбия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР