Колосалният успех на Хърватия ни носи на нас, на България,

Колосалният успех на Хърватия ни носи на нас, на България, ...

Англичаните да свикват, чакат ги още много отпадания.


Колосалният успех на Хърватия ни носи на нас, на България, две новини - едната хубава, едната лоша.

Хубавата новина е, че българите са способни да се радват неистово на чужд успех и да го приемат като свой. Вероятно, защото сме зажаднели за поне някакъв, та даже и не наш, но на сродни души, успех.

Лошата новина е, че българите не си правят никакви изводи от този хърватски успех. А той нагледно ни пояснява защо ние не успяваме - ами защото хърватите са всичкото това, което ние (вече) не сме: и като политика, и като лидери, и като дух, и като воля, и като способност да се обединяваме, и като стремеж да си вярваме в силите, и като футбол (нашият футбол е концентрат от олигархична наглост, корупция, простотия, цинизъм, двойни стандарти, некадърност на ръководителите, алчност и бездарност), и като народ, и като нация, и като държава.

Впрочем, Хърватия също някога беше в Западните Балкани. Даже този позабравен факт говори колко нелепо е ние да изписваме на политическото си знаме лозунги и напъни за агитатор и пропагандатор на Западните Балкани!

За Западните Балкани има една-единствена цел и един-единствен смисъл - да станат Западна Европа! А ние, България, не само не ставаме повече Западна Европа, а ставаме по-малко и все по-малко Западна Европа. Докато Хърватия не само отдавна е Западна Европа, но в някои отношения е повече Западна Европа от Западна Европа. И не само като футбол. Даже не главно като футбол. Но и като футбол - също. Англия знае защо. Макар че не знае защо напуска Западна Европа. А аз знам защо - поради геостратегическа глупост и геополитическо късогледство. Така си обяснявам нещата аз и това мое обяснение ми стигаше да се радвам, че Англия отпадна, макар че първата държава освен България, която футболно съм обожавал, бе Англия - още през 1966 година!

Добре е, че Англия отпадна - за да свикват, англичаните, че ги чакат още много отпадания. И западания - също. Каквото очаква всеки, който става по-малко Западна Европа и се превръща в нещо друго - в нещо като нищо на света...

Б. ред. - Текстът на проф. Николай Слатински е от фейсбук профила му.

Източник: offnews.bg