Колосалният ракетен кораб от следващо поколение на НАСА e готов

...
Колосалният ракетен кораб от следващо поколение на НАСА e готов
Коментари Харесай

НАСА изпраща днес към Луната новата си гигантска ракета след 50 години пауза

Колосалният ракетен транспортен съд от последващо потомство на НАСА e подготвен за дълго чаканото си дебютно изстрелване в понеделник на шестседмичен тестов полет без екипаж към Луната и назад, отбелязвайки първата задача на наследника на " Аполо " (Apollo) - (Artemis).

Високата 32-етажа двустепенна ракета Space Launch System (SLS) и нейната капсула за екипажа Orion би трябвало да бъдат изстреляни от галактическия център " Кенеди " в Кейп Канаверал, щата Флорида, по време на двучасов прозорец за изстрелване, отварящ се в 8: 33 ч. локално време (15:33 ч. българско).

Първото пътешестване на SLS-Orion на задача, наречена Artemis I, има за цел да тества транспортното средство с тегло от хиляди тонове преди НАСА да го счете за задоволително надеждно, с цел да транспортира астронавти.

 НАСА изпраща през днешния ден към Луната новата си гигантска ракета след 50 години пауза
© Reuters

Обявена за най-мощната и комплицирана ракета в света, SLS съставлява най-голямата нова система за отвесно изстрелване, построена от американската галактическа организация, откакто Saturn V летеше по време на лунната стратегия Apollo през 60-те и 70-те години на предишния век.

Един проблем, представен от чиновници на НАСА предходната седмица като евентуална спирачка за изстрелването в понеделник, би бил всеки симптом по време на зареждането с гориво на ракетата, че преди малко ремонтираната система за водород не е съумяла да издържи. Друга причина може да е смяна във времето в региона, където бързо се образуват стихии с доста мълнии. Ако часовникът за назад преброяване бъде спрян по някаква причина, НАСА е определила 2 септември и 5 септември като аварийни дати за изстрелване.

Четирите съществени мотора R-25 на ракетата и нейните двойни ракетни ускорители с твърдо гориво създават двигателна сила към 15% повече тази на Saturn V.

 НАСА изпраща през днешния ден към Луната новата си гигантска ракета след 50 години пауза
© Reuters

Около 90 минути след изстрелването, горната степен на ракетата ще изведе Orion отвън орбитата на Земята по курс за 42-дневен полет. Корабът ще се движи по необятна елипса към Луната - от 60 благи до 40 000 благи (64 374 км) и назад до Земята. Очаква се капсулата да сеспусне в Тихия океан на 10 октомври.

Въпреки че на борда няма да има хора, Orion ще транспортира симулиран екипаж от трима - един мъжки и два женски манекена - оборудвани със датчици за премерване на равнищата на радиация и други натоварвания, които биха изпитали астронавтите в действителния живот.

Основната цел на задачата е да се тества издръжливостта на топлинния щит на Орион по време на наново влизане, когато той удря земната атмосфера с 39 429 км в час, или 32 пъти скоростта на звука, при завръщането си от лунната орбита - доста по-бързо от нормалните повторни влизания на капсули на астронавти, връщащи се от ниска околоземна орбита.

 НАСА изпраща през днешния ден към Луната новата си гигантска ракета след 50 години пауза
© Reuters

" Това е нашият най-съществен приоритет, който би трябвало да осъществим ", сподели водещият шеф на полета Рик Лаброуд. Влизането в атмосферата се чака да увеличи температурите отвън капсулата до близо 2760 градуса по Целзий.

Сред най-големите финансови бенефициенти на програмата са главните реализатори на SLS и Orion - надлежно Boeing и Lockheed Martin.

Ако успее, Artemis I ще проправи пътя към първата задача SLS-Orion с екипаж, полет на открито и назад към Луната, наименуван Artemis II, още през 2024 година, който ще бъде последван година или повече по-късно от пътешестване на Artemis III към лунната повърхнина.

Artemis III включва доста по-висока степен или трудност на консолидираното на SLS-Orion със серия от галактически кораби, които ще бъдат построени и ръководени от стартовата компания SpaceX на Илон Мъск.

Те включват личния тежкотоварен транспортен съд за изстрелване и кацане на Луната Starship на SpaceX, който към момента е в развой на разработка, както и няколко съставния елемент, които следва да бъдат издигнати - орбитален склад за гориво и галактически танкери, които да го запълнят. Дори костюмите за вървене по новата луна още не са проектирани.

Офисът на генералния контрольор на НАСА предходната година сподели, че първият Артемида III с кацането на Лутана е по-вероятно да бъде реализиран две до три години по-късно от късната целева дата на организацията за 2025 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР