Колоритният есенен празник на прочутата Улица на занаятите във Велико

...
Колоритният есенен празник на прочутата Улица на занаятите във Велико
Коментари Харесай

Огнено шоу, джаз и фотоизложба в Нощта на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите в Търново

Колоритният есенен празник на фамозната Улица на занаятите във Велико Търново, по известна като Самоводската чаршия, ще продължи четири дни. Традиционната Нощ на Самоводската чаршия и Фестивалът на занаятите от 21 до 24 септември ще предложат на жителите и гостите на на остарялата столица богата арт стратегия.

Събитието е въодушевено от Европейската самодейност “Нощ на музеите ”. Началото му е сложено през 2011 година, а миналите седем издания привлякоха хиляди гости от цялата страна и чужбина.

Празникът на Самоводската чаршия и този път ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и актуалното изкуство. През четирите дни ще има ревю на занаятчии от страната, в което 50 самоуки създатели ще покажат ръчно направена керамика, бижута, аксесоари, играчки, кожени произведения, плъсти и други В базара на артикули и храни с еко генезис ще се предлага ръчно точена юфка, разнообразни типове мед, сирена и сладка, лютеница, артикули от козе мляко, печени на мангал кестени.

В своите работилници майсторите от чаршията ще показват съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци на искащите.

На фона на неповторимата архитектура и достоверната конюнктура на Старо Търново ще има осъществявания на улични актьори и музиканти, разнообразни пърформанси, интерактивни игри и детски представления. На Улицата на занаятите ще звучи доста красива и качествена музика.
За първи път на събитието ще гостува фотографът Асен Великов с изложбата си „ Родова Памет “. Майсторът на портретната снимка на фолклорна тема ще покаже 26 от най-хубавите си фотоси – уловени мигове с непреклонен български дух, които ще са експонирани на фасадата на Старата поща.

Празникът на Улицата на занаятите във Велико Търново ще стартира на 21–ви септември с Нощта на Самоводката чаршия. Вечерният концерт от 20,30 ч. ще е на Представителния отбор на Въоръжените сили с присъединяване на обичаната българска национална певица Гуна Иванова, поп звездата Росица Кирилова, Фолклорна групировка Ладена ” ”, Танцов състав Алгара ” ” и други Вечерта ще завъши със зрелищното огнено шоу на артистите от Театъра на огъня и сенките “Fireter “.
В събота, 22-ри септември, на чаршията ще бъде показано петично-музикално шоу „ Търся те… в хоризонта на моята длан “ с присъединяване на Симеон Аспарухов, Ива Спиридонова и дует KsAnA и музикалният план Grpovin Pipers, основан от членове на Oratnitza, BalkanHED & I.V.R. Project, който съчетава пробно звучене с родопска каба гайда, прогресив рок детайли, електроника, дръм енд бейс и дъбстеп.

На 23 септември на Самоводката чаршия ще звучи джаз, както и сантименталната музика на търновеца Петко Савов и Стилияна от Стиляна от X Factor, а от 18,00 до 19,00 ч. за всички фенове на българските национални ритми ще има хооотека.
Есенните празнични вечери ще приключват с атрактивно огнено шоу от 22,00 часа.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР