Колони от трактори и камиони се събраха по пътищата при

...
Колони от трактори и камиони се събраха по пътищата при
Коментари Харесай

Какво става в Германия и защо има общо с “Възраждане”, земеделски...

Колони от трактори и камиони се събраха по пътищата при минусови температури в съвсем всичките 16 федерални провинции в Германия. Обявиха едноседмичен народен митинг против плануваните съкращения на дотациите за селскостопанския бранш.

 

" Ние упражняваме главното си право да осведомяваме обществото и политическата класа, че Германия се нуждае от конкурентен селскостопански бранш “, сподели президентът на асоциацията на немските фермери Йоахим Руквид, представен от немските медии. 

 

" Циркулират апели с мечти за прелом, образуват се екстремистки групи и намерено се демонстрират етнически националистически знаци “, предизвестява вицеканцлерът Роберт Хабек.

 

Всъщност митингите бяха провокирани поради решението на държавното управление да отстрани последователно данъчните облекчения върху селскостопанския дизел. Причината - опитът националният бюджет за 2024 година да бъде доведен до финалната права, спазвайки решението на Конституционния съд. Бюджетът бе контрактуван извънредно мъчно, само че съдиите в конституционния съд в Карлсруе дефинираха, че ще бъде анулирано финансиране в размер на 60 милиарда евро за чиста сила и индустриални планове.

 

Протестите на фермерите събраха поддръжката на " Алтернатива за Германия ". Крайнодясната групировка употребява недоволството на селскостопанския бранш като доказателство, че болшинството от жители в страната са недоволни от актуалното съдружно държавно управление на Олаф Шолц. 

 

Включването на “Алтернатива за Германия ” към тези демонстрации е основно, изключително поради идните това лято европейски избори. Въпреки че дефинират себе си за патриоти и националисти, групировката е упреквана във фашизъм и нацизъм.

В цяла Европа се вижда напредък на крайнодесните консервативни партии и доста анализатори предизвестяват, че ще има съществено пренареждане на политическите сили. 

 

Защо “Възраждане ” виждат опция в това? 

 

Средата на юни, 2023 година Партията на Костадин Костадинов се насочи на двудневно посещаване в Бундестага, с цел да се срещне с управлението на “Алтернатива за Германия ” и да разиска бъдещото си съдействие ”. Двете партии ще бъдат съдружници на идните през 2024 година избори за Европейски парламент, въпреки че неведнъж са се разгласявали за разпадането на Европейски Съюз.

 

“Едва минал първите 100 дни, кабинетът на акад. Николай Денков получава бойното си кръщение тази седмица. Зърнопроизводителите стартират народен митинг от през днешния ден, енергетици възнамеряват да се изсипят в София на 19-ти, а партия " Възраждане " ще излезе два дни по-късно пред Народното събрание. Сякаш са се наговорили да нажежат до алено есента на локалните избори, а провокациите към конфликти наподобяват неизбежни ”,

 

Всъщност митингите на зърнарите в Германия и пътните блокади доста припомнят на овова, което наблюдавахме в България в края на лятото на предходната година. От бранша излязоха на протест поради решението да се анулира възбраната за импорт на украинско зърно. Към този митинг се пробваха да се прикачат от “Възраждане ”. Лидерът Костадин Костадинов даже отиде при земеделците, изкарали трактори и тежка техника в Долни Богров, само че бе изпъден.

 

“Има хора, които имат визии и претенции, разнообразни от тези на държавното управление. Не желаят да се политизира митингът и по тази причина ме помолиха да си потегли ", сподели Костадинов пред публицисти.

 

" Никой не го е викал, пристигна самичък. Лично аз го изгоних, може би и друго щях да направя, само че снимахте ", разяснява тогава един от протестиращите, представен от Българска национална телевизия.

 

В последна сметка държавното управление и 27-те протестиращи аграрни организации се схванаха между тях и подписаха меморандум, който забрани вноса на слънчоглед от Украйна до привършване на количествата създадена у нас продукция през 2022-2023 година Бяха отпуснати и 63 млн. лв. отплата за земеделските стопани.

 

Връзката с немските фермери


 

Ганев счита, че в Германия сега фермерите желаят да се предоговорят ограниченията и косвените налози, които сега са направени, с цел да се събират повече пари за Украйна. Според него, откакто някой е стопански обиден, при демокрацията е негово право да си отбрани правата.

 

" Протестите на земеделците в България също бяха подкрепени от нас, само че те стигнаха до едни частични съглашения с държавното управление и в последна сметка до такава степен, че да продължи вносът на зърно и на продукция от Украйна. Блокирането на границата с Полша и Украйна в медиите в България е тематика табу, само че действително сега Полша, един от най-верните съдружници на Украйна във военния спор с Русия, която е пословично и исторически меко казано русофобски настроена, е блокирала всевъзможен достъп на земеделска продукция от Украйна до страната си ", добави обстановката зам.-председателят на " Възраждане ".

Има ли почва за протест у нас? 

 

В края на ноември предходната година фермери и земеделци се обърнаха към ГЕРБ и Движение за права и свободи и желаеха двете партии да се “заемат с проблемите им ”, тъй като властта не е изпълнила нито едно от обещанията си. Поискаха и оставката на земеделския министър Кирил Вътев. През месец март обаче следва ротацията в сглобката и ГЕРБ би трябвало да поемат кормилото на страната - Мария Габриел ще стане министър председател, а състава на кабинета ще бъде заменен след оценка на министрите. Не се изключва опция таман по този начин да падне главата на министър Вътев - по този начин хем ГЕРБ ще извърши уговорките си пред земеделците, хем няма да има митинги, които да клатят стола на Борисов.

 

Тъжната вест е за “Възраждане ”, които се надяват на тъкмо такава протестна вълна, с цел да натрупат актив, преди европейските избори. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР