Колкото са по-интелигентни жените, толкова по-често искат да раждат естествено.

...
Колкото са по-интелигентни жените, толкова по-често искат да раждат естествено.
Коментари Харесай

По-интелигентните жени предпочитали да раждат естествено

Колкото са по-интелигентни дамите, толкоз по-често желаят да раждат естествено. Даже отхвърлят стимулация и обезболяване. Това разкри доктор Милко Папазов, шеф на родилното поделение във варненската болница “Света Анна ”, написа " Дарик ".

``
реклама

Моделът на естественото раждане се завръща. Все повече пациентки се ориентират към обикновено раждане, демонстрират наблюденията на акушер-гинеколога с над 30-годишен стаж.

„ Моделът, който беше преди двайсетина години: „ Не желая да ме боли, желая секцио ”, отмина ”, разяснява доктор Папазов. Той посочи, че предходната година секцио е прилагано при 35 на 100 от ражданията в „ Света Анна ”,  което е много под междинното за страната към 60 на 100. 

И в родилното поделение на „ Света Анна ” се следи наклонността дамите все по-често да раждат след 30-годишна възраст. Най-възрастната родилка за предходната година е 45-годишна. 

„ Раждането в млада възраст е най-благоприятно и за майката, и за детето, в случай че щете и за неговото образование. Кариерата не е причина да се отсрочват ражданията, само че и наклонността и тук е такава ”, посочи  шефът на най-старото в града звено за раждания. 
 
В същото време най-младите майки са на 14-15 години. „ Това е покруса. Те се радват тук, кичат ги със злата тия деца, които са изкарали втори клас. То себе си не може да гледа, а би трябвало да гледа бебе ”, показа доктор Милко Папазов. Според него за решение на този проблем са нужни „ доста обществени решения ”.

През 2018 година в родилото на „ Света Анна ” и имало 1076 раждания, като на бял свят са се появили 1071 бебета. Статистиката е за 9 месеца, защото отделението беше затворено за огромен ремонт. До края на май звеното работеше с половината от потенциала си, а през юни и юли приключи напълно приема на пациентки, с цел да бъде преобразено и осъвременено. 

До края на февруари се чака да бъде пуснат в деяние новият асансьор в постройката.  След монтажа на авариралото оборудване, ще се пристъпи към замяна и на другия асансьор. В момента 4-етажната постройка се обслужва от единствено един асансьор, пуснат в деяние  през далечната 1958 година

Най-много раждания във Варна през предходната година са регистрирани в СБАГАЛ „ Проф. доктор. Д. Стаматов ”. В единствената профилирана болница по акушерство и гинекология отвън столицата се хоспитализират родилки от цяла Североизточна България. Там през 2018 година са проплакали 2278 новородени, което е с към 100 повече спрямо миналата година, заяви шефът на болничното заведение проф. доктор Емил Ковачев.
Най-младата родилка е на 13 години, а най-възрастната - на 51. Многоплодните бременности са 61– 59 двойки близнаци и 2 двойки тризнаци. През отделението по неонатология в АГ болница са минали 294 недоносени деца, като най-малкото бебе е родено 610 грама. То към този момент е приведено за доотглеждане в Дома за медико-социални грижи за деца  в кв. ”Виница ”. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР