„Колкото повече знам, толкова по-малко знам”, вчера изпратих вкъщи поредната

...
„Колкото повече знам, толкова по-малко знам”, вчера изпратих вкъщи поредната
Коментари Харесай

До 20 евро плащате цената на виното, над 20 - своята” - разбиваме митовете за виното!

„ Колкото повече знам, толкоз по-малко знам”, през вчерашния ден изпратих у дома следващата група винени възпитаници, огромна част от които изглеждаха осенени от тази мисъл.

Не е лесна работа виното, няма спор, нито пък литературата или философията е.
Говорим си за...  метеоритен дъжд метеор Тази вечер се сбъдват всичките ни стремежи!  обич магия Ако имате проблем в любовта, направете магия...  природа небе нощ Утре е Голяма Богородица, тази нощ се сбъдват най-силните ни стремежи  двойка обич Притча за великата обич и силата на времето
Как се схваща кой е Левият бряг на Бордо – като заставам на брега на Гарона или виждам картата?

Как по този начин тъкмо това вино, което никак не ми харесва е сякаш най-качественото?

Отива ли си вино с яйца? С един тип – да, с различен тип – не? И къде е този пипер във виното?

Всъщност най-важното за виното, което мъчно ви се удава да обясните когато сте в ролята на преподавател, е това, че то би трябвало да носи наслаждение.

А най-важното за пиещите го е да бъдат експериментатори, които нарушават разпоредбите („ всяко предписание си има…”, чували сте) и свободни от предубеждения души.

Виното е велика тайнственост и антична митология в очите на множеството хора, заради което комфортен терен за изпъкване на много(не)знайковци.
 Weheartit
За всички любопитни, само че плахи фенове на виното – няколко мита, които се нуждаят от незабавно развенчаване и с които да разобличите фалшифите играчи:

1. Червеното вино е по-добро от бялото

Каза кой? Дядо с домашното вино? Бялото вино е всичко друго, само че не и безхитростна опция на аленото, когато го няма или на открито е прекомерно горещо за него. То предлага изключителна палитра от стилове, доста по-богата от тази на аленото: безшумно или пенливо, от изсъхнало до десертно, с висока или с ниска киселинност, с или без дъб. Сортовите аромати са извънредно разнородни: растителни, цветисти, минерални и опушени. Големите бели виновност могат да отлежават с десетилетия (шампанско, бяло бургундско, ризлинг, Шабли). Висококачествени бели виновност могат да се получат единствено в региони с задоволително студен климат, който да разреши бавното и изцяло узряване на гроздето (рядкост с напредването на световното затопляне) и желаят повече грижи и в избата, като надзор на температурата на ферментацията и на достъпа на О2 по време и след нея, температурно стабилизиране, бистрене, пречистване и така нататък На трапезата бялото вино също е много по-многостранен участник от аленото. Ясно е, че то е виното за салати, предястия или риби. Също по този начин обаче то е един от най-хубавите сътрудници за телешко, азиатска кухня, дръпнат дивеч или джолан с кисело зеле. За десертите да не приказваме.
 Weheartit
2. Бяло вино с риба, алено – с месо

Морално остаряло предписание, изключително пък на фона на етническите кухни, които превземат света и на извънредно разнообразната стилистика на виновността по света. Съобразявайте се с интензивността и усетите на цялото ядене (плюс подправки, сосове и метод на приготвяне), експериментирайте. Червеното месо на риба звук е прелестно за пино ноар, а гъската със сладко алено зеле и тежък грейви сос – за млад ризлинг.

3. Розето е за дами

Любимо изявление на БГ-мачото. Ако ухаещите на йогурт с ягода, сладникави розета може и да са били купувани основно от дами, то сухите розета, изключително тези от Прованс, образуват последната в действителност огромна наклонност в международното ползване на вино. През 2012 година са създадени 22.5 милиона хектолитра розе, които са към 10% от международното винопроизводство. Не сме чак толкоз доста дамите, има и мъже, които са си купили няколко от тези милиони литри. Не се плашете, не боли.
 Weheartit
4. Винтова капачка = на ниска цена вино

Всяка четвърта бутилка е корквана (т.е. притежаваща дефекта „ корк”, надлежно негодна за консумация) и винопроизводителите от години търсят опция на корка като средство за затваряне. Винтовата капачка се постанова като най-качествената такава – няма коркване, няма оксидация, няма потребност от тирбушон, резервира се качеството на виното в недопитата бутилка. Как се развиват виновността затворени с нея е доста рано да се каже, защото се употребява от има-няма 30 години. Коркът – от 17 век. Така, че почакайте малко преди да осъждате и отхвърляте. Може да ви подейства успокояващо, че страни, известни с качествените си виновност, употребяват до 90% винтова капачка за виновността си – Нова Зеландия, Австрия, Швейцария, Австралия.
 Weheartit
5. Червеното вино се сервира на стайна температура

На чия стая обаче? На вашата свръхзатоплена или на тази в средновековния френски палат, за която се отнася термина chambrer – темпериране на виното до оптимална за консумация температура? За инфо, в актуалния френски винен език шамбриране значи автоматизирано 18°C.
 Място за живот: триместен разтегателен диван с лежанка VIMLE от IKEA Edna предлага Място за живот: триместен разтегателен диван с лежанка VIMLE от IKEA
6. От шампанско боли глава

Българската е единствената глава, която счита, че страда от пенливо вино или шампанско. Всъщност тя страда от „ Искра”, а.к.а. Непознание и Стиснатост. Пенливите виновност, създадени по класическа технология (втора ферментация в бутилката) са знак на царски и президентски разкош, тъй като съставляват върха на занаятчийското знание в правенето на вино. Научете го наизуст.
 Weheartit
7. Чашата би трябвало да се сменя или изплаква с вода при всяко последващо вино

Ако предходното е било супер ароматно или корквано вино, или вие сте новобогаташ – да. Ако не е по този начин – не. Ако държите, изплакнете чашата си с малко количество от идващото вино – терминът се назовава „ авиниране”. А пък към този момент авинираната си уста няма за какво да мъчите с вода.

8. Бутилката се отваря авансово, с цел да „ диша”

Ако пък видите, че не диша, направете ѝ изкуствено дишане.

Принципно, известно количество О2 оказва помощ за разгръщането на ароматите във виното, само че гърлото на бутилката е толкоз тясно, че даже да я отворите часове преди да я пиете, смяната едва ли ще е огромна. Най-доброто място за дишане на виното е във вашата чаша, която идеално е с по-голям балон и цялостна най-вече до 1/3 от размера ѝ. Ако виното има наслойка, можете и да прелеете в гарафа или декантер, само че не прекалявайте и с последния обред.
 Weheartit
9. Купажните виновност са некачествени
Още от Свободно време  жена есен книга одеяло Притча: Погледни ме още веднъж, с цел да ме прецениш  жена " - Бабче, по какъв начин да схвана, че съм се влюбила? "  г 10-те канони на мощната жена  y Най-удивителните цитати за истините на живота
Присъствието на име на вид на етикета ви дава ненапълно сигурност какво получавате (донякъде, тъй като в Европейски Съюз едно вино има право да се отбелязя с даден вид, когато съдържа 85% от него, в Съединени американски щати – дори 75%), само че не и информация за качество. Купажните виновност могат да бъдат толкоз положителни или неприятни, колкото и чистосортовите.

10. Скъпото вино е по-доброто вино

Както при доста други артикули, по този начин и при виното високата цена отбелязва освен високото качество на продукта, само че и валидира смисъла на самия клиент. Никога не забравяйте какво е споделил барон Филип дьо Ротшилд: „ До 20 евро плащате цената на виното, над 20 – своята”. Скъпото вино не значи автоматизирано наслаждение, а какво казахме първоначално, кое е най-важно при пиенето на вино? Чистото, неподправено, невъздържано наслаждение.

Автор: Яна Петкова
 Weheartit
Още потребни публикации, които да прочетете:

Най-често задаваните въпроси за виното

Изкуството да сервира вино
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР