Колкото повече технологиите се превръщат в неизменна част от ежедневието

...
Колкото повече технологиите се превръщат в неизменна част от ежедневието
Коментари Харесай

Екранното време и последиците от него при децата

Колкото повече технологиите се трансформират в неизменима част от всекидневието ни, толкоз повече се приказва за това, че би трябвало да отложим оптимално срещата на нашите деца с тях. Да, неизбежно е, изключително когато обичаме да прекарваме времe пред тв приемника и постоянно сме с телефон в ръка. Но учените за следващ път ни предизвестяват за вредите от екранното време при най-малките.

Според откриватели и педиатри от Калифорнийския университет в Сан Франциско, използването на екрани за сред час и четири часа дневно от деца на една години усилва доста риска от изоставане в развиването на връзката, обществените умения и фината моторика.

Изводът е изработен въз основата на дългогодишно наблюдаване на над 7000 деца, по тази причина учените го дефинират като изцяло меродавен. Досега не е имало доста сходни изследвания, които наблюдават следствията от времето пред екраните през детските години. Но всички са безапелационни, че има връзка сред него и забавянето в проговарянето, проблемите в връзката и други сходни усложнения в умственото развиване.

Още на двегодишна възраст децата, които от първия си рожден ден прекарват по няколко часа дневно пред телефон, таблет и тв приемник, имат четири пъти повече усложнения от общуването, както и закъснение в цялостното развиване. Те не изчезват, а даже се задълбочават до четиригодишна възраст в региона на връзката и решаването на проблеми, когато излагането на екрани продължава да е всекидневие.

Учените показват като съществена причина за вредите от екранното време неналичието на връзка.  проговарят по-лесно, когато са подтиквани да приказват. А когато гледат телевизия да вземем за пример, те може да чуват доста думи, само че нямат мотивацията сами да ги произнасят, която участват при контакта с други хора.

Използването на технологии постоянно е самостоятелно и безшумно занятие, което ограбва от пълноценното време за диалози. Друг минус е, че е обвързвано с по-малка двигателна интензивност, което пък води и до закъснение на този вид умения, най-много във връзка с фината моторика.

Ако на децата не се осигурява задоволително време за пълноценна игра, а таблетът и телефонът се използват като елементарен метод за укротяване и преустановяване на прочувствени рецесии, това оставя сериозен белег и в психологичното развиване на детето и затруднява изразяването на мисли и усеща, предава CNN.

Според учените, в случай че родителите гледат дружно с детето, това може да понижи до известна степен вредите от екранното време, тъй като има причина за връзка. Но не трябва да сме уверени, че сякаш просветителните стратегии са потребни за нашето дете, тъй като то в действителност се нуждае не от наизустяване на информация, а от знание за използването й в реалност.

За задачата по-добре да сменяем таблета и телефона с книжки и занимания за развиване на фината моторика. Ако въпреки всичко не желаеме да забраняваме софтуерните устройства на детето си, добре е да направляваме както времето за потреблението им, по този начин и да избираме по-дълги видеа, тъй като по-кратките натоварват повече мозъка и нервната система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР