Колкото повече се задълбаваме в казуса с двойното данъчно облагане

...
Колкото повече се задълбаваме в казуса с двойното данъчно облагане
Коментари Харесай

Владислав Горанов изглежда се оказа хазартен тип

Колкото повече се задълбаваме в проблема с двойното данъчно облагане на хазарта, толкоз повече министърът на финансите Владислав Горанов се откроява в събитията.
Промените са признати в края на 2013 година и са препоръчани от тогавашния народен представител Георги Кадиев. С тях се вкарват двата режима за облагане на
хазарта и в който са изброени типовете хазартни игри, само че са пропуснати лотариите. При информация в страницата на Народното събрание излиза наяве, че предлагането на Кадиев и още 6 негови сътрудници от Българска социалистическа партия не е подкрепено от Комисията по бюджет и финанси. В зала обаче ЗА предлагането гласоподават 74 депутати от ГЕРБ, 7 от Българска социалистическа партия (вносителите на промените) и 2 от " Атака ". ПРОТИВ са 24 от Движение за права и свободи, 6 от Българска социалистическа партия и 5 от " Атака ". 37 депутати на Българска социалистическа партия се въздържат. Това са данни, които още в петък Йордан Цонев показа при присъединяване си в bTV.
Интересна обаче е реакцията на ГЕРБ след гласуването, която съгласно стенограмата от съвещанието е била такава:
ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: …..Подлагам на гласоподаване предлагането на народния представител Георги Кадиев и група народни представители, неподкрепено от комисията.

Гласували 150 народни представители: за 88, срещу 30, въздържали се 32.

Предложението е признато.

Сега какво ще вършим с текста на комисията?

Заповядайте, господин Цонев.

ДОКЛАДЧИК ЙОРДАН ЦОНЕВ: Господин ръководител, желая прегласуване.

ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Прегласуване за предлагането на господин Кадиев, неподкрепено от комисията.

Гласували 155 народни представители: за 83, срещу 35, въздържали се 37.

Предложението е признато. (Ръкопляскания и възгласи: „ Браво! Браво! Браво! “ от ГЕРБ.)

Как ще продължим разглеждането при тази бурна наслада?

РЕПЛИКИ ОТ ГЕРБ: По групи!

ПРЕДСЕДАТЕЛ МИХАИЛ МИКОВ: Моля, посочете гласуването по групи………..
Тук можете да видите СТЕНОГРАМАТА И ГЛАСУВАНЕТО .
По-интересното обаче е, че измежду депутатите от ГЕРБ, подкрепили измененията, са Владислав Горанов и сегашният ръководител на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. През 2014 година Стоянова, към този момент ръководител на Комисията по бюджет и финанси, внася корекция в Закона за
хазарт, с която прибавя и лотариите, само че не отстранява двата режима на облагане. По това време министър на финансите е Владислав Горанов. Под негово управление и контрол действа Комисията по хазарт, чиито ръководител се избира от министъра на финансите. Този орган контролира и следи активността на бранш, в който се въртят обороти за милиарди.
За пет години Горанов смени трима ръководители на Комисията по
хазарт. Последният от тях е някогашен шеф в Национална агенция за приходите, Менда Стоянова също е кадър на Национална агенция за приходите, а кариерата на самия Горанов е минала в Министерство на финансите. Тоест все хора, разбиращи от ръководство на пари и счетоводство. Как по този начин в продължение на пет години Горанов и неговия екип не са разбрали, че Държавният състезателен тотализатор и частните лотарии са били облагани по друг метод? Още повече, че това става посредством една процедура, включваща подаване на формуляри и отчетни документи. Излиза, че Владислав Горанов е бил директен участник в събитията, довели до настоящето състояние и цели 5 години това не е било проблем. Има дребна, но минималистична възможност, която на процедура клони от минус до безконечност, че са били нужни 5 години наблюдаване и разбор, с цел да се стигне до извода, че е по-добре за страната да няма двойно данъчно облагане.
Сега, флагманът на препоръчаните промени Валери Симеонов излиза с все по-кухи причини и искрено казано става все по-видимо, че е профан в материята. Не че ние, необятната аудитория, сме на ти с хазартния бизнес и закона, който го контролира, само че въпреки всичко се чака, че един депутат, предназначен да основава законите на страната, по този начин да се каже да ги кове, е осведомен, освен това в дълбочина. Очаква се от него, когато обществено твърди едни неща - да вземем за пример по какъв начин всичко станало единствено и само поради Йордан Цонев, и ехидно сочи отговорните за пропуските и малките врати в закона, да си е направил обикновена информация. Българският парламент има лична администрация и специалисти. Освен това формалната му интернет страница също може да даде тези информации. Но Валери Симеонов, някогашен вицепремиер и съумял недодялан предприемач, след три години във властта и втори мандат в Народното събрание, към момента не е схванал по какъв начин действа Народното събрание и какво се чака от един депутат.
Обиден е за интелекта на българите обикновеният метод на Симеонов. Вносителят на измененията аргументира своите оферти с това, че желае да се спре една пандемия, която е обхванала народа. Талоните били на всяка крачка и това е неприемливо тъй като това е
хазартна взаимозависимост – положение, прието за болестно и от Световната здравна организация. Хората си продавали жилищата поради тази си взаимозависимост, твърди възмутено той. Но в случай че задачата е да защитиш абсолютно тези, които си залагат жилищата и губят всичко, то какво се случва с казината, които също не наподобяват малцина? Защо господин Симеонов не се интересува от годишните такси и данъци, които заплащат притежателите на казина за машини, рулетки, игрални маси и така нататък? Колко тъкмо е размерът на облагане при тях? Да, машинките, които вземат имането на един хазартно подвластен, за тях страната дали получава жълти стотинки?! И това е единствено една дребна част от тайните на Закона за хазарта, които очевидно родните депутати не могат да разгадаят.
Автор: Добринка Златкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР