Колкото повече се отдалечаваме от епохата на Левски, сякаш заветите

...
Колкото повече се отдалечаваме от епохата на Левски, сякаш заветите
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Левски, подобно на Апостол Павел, много добре се е разбирал с жените

Колкото повече се отдалечаваме от епохата на Левски, като че ли заветите му стават все по-актуални. Това твърди историкът проф. Пламен Павлов в изявление за „ Новини.бг.” във връзка 146 години от обесването на Васил Левски.



- Проф. Павлов, вие историците хептен объркахте хората – по кое време би трябвало да е формалната дата за отдаване на респект към паметта на нашата национална икона – Васил Левски – на 18 или на 19 февруари?

- Не от някаква гилдийна взаимност, само че въпреки всичко минимум отговорни за объркването са историците. Няма да омръзвам читателите с пространни уточнения, само че вярното изчисление на датата, когато е бил погубен Апостола 6 февруари, в съвремието е 18 февруари. Тази неточност, съгласно която през днешния ден ние почитаме паметта му на 19 февруари, е направена още вкрая на 40-те и началото на 5-0-те години на предишния век. Нямам визия кой съответно е създателят на гафа, само че има документи, че до 1944 година поклонението си е било на същинската дата – 18 февруари.

- Кога се появява версията, че не турците са го умъртвили, а българи са предали този свят водител и са отговорни за неговото залавяне и последвало обесване?

- Версията за измяната се появи още през напролет 1873 година в Ловеч, след това влиза във вестниците на Любен Каравелов, влиза в стиховете на Вазов и се трансформира в една мантра, която и до през днешния ден не може да бъде оборена. Въпреки, че не престават разногласията дали Левски е предаден, дали е бил хванат, заради напъните на полицейските управляващи на османската империя. Сочат се всевъзможни предатели – освен поп Кърстю, за който няма директни данни да е бил предател, само че и авантюристът Димитър Общи, който разрушава дисциплината на комитета, Иван Фурнаджиев, който в действителност е бил изменник. Разбира се много по-късно през 1973 година напълно инцидентно са открити парите на комитета, чийто център е бил в Ловеч. Дотогава дейците се упрекват един различен, а парите са прибрани от поп Лукан Лилов, който умира при огромното кръвопролитие, за което доста малко се приказва. Ловеч е бил грубо репресиран през лятото на лятото на 1877 година от турския башибозук.

- Хората обаче се интересуват от това дали Левски е имал двойници, коя е неговата обичана, къде е гробът му? Кажете и за книгата „ Левски – другото име на свободата”, която вие написахте за него.

- Това са въпроси за цялостен проучвателен труд и надали мога в този момент изчерпателно да отговоря в границите на късото изявление тук. Вие знаете, че написах книгата Апостолът на свободата, в която съм се постарал да отговоря на всички тези въпроси, съгласно силите си. Сега ще се опитам по най-синтезиран метод да обобщя за читателите.

Много е значимо да знаем къде е гробът на Левски. Има разнообразни версии, основаващи се на оскъдните данни, останали от това време. Примерно, да е в храма „ Света Петка Самарджийска”. Или пък в християнското гробище, което се е намирало там, където през днешния ден е Министерството на земеделието. Лично аз нямам нищо срещу „ Светка Петка Самарджийска да е мястото, където да отдаваме респект на Апостола. Но не мога да не потвърдя по-голямата възможност останките му да са заровени в тогавашното християнско гробище. В последна сметка следите на костите му се губят по време на англо-американските бомбандировки над София през 1944 година.

- Апостола имал ли си е обичана жена?

- Много се спекулира с тематиката за обичаната на Левски. През годините се изписаха доста неистини и внушения по тематиката. Той е бил атлетичен, хубав мъж, имал е някаква харизма и влияние върху дамите и то освен върху младите. Подобно на Апостол Павел, той доста добре се е разбирал с дамите. И една от аргументите по тази причина е, че той е отгледан от вдовица. Левски е бил чист и свят човек. Общувал е с дамите на неговите съратници в Ловеч, които са били директно въвлечени в революционното дело, за което има доста свидетелства.

Колкото до това дали е имал двойници – той е бил талантлив конспиратор, в което няма никакво подозрение. Фотографията по това време е била много скъпа и е имал най-малко 5-6 души, чиито тескерета е употребил в разнообразни случаи. Той самият е държал да изнамира хора, с които има външна аналогия и в действителност е имало такива. Те с наслада да давали еднаквост на Левски за документите. Дори в Добруджа е открито,че е живял един Осман, който изумително е приличал външно на Левски.

- Кои от неговите хрумвания и завещания са настоящи и за съвремието ни?

- Парадоксално е, само че колкото повече се отдалечаваме от епохата на Левски, заветите му стават все по-актуални. Левски е бил европейски човек, мислил е в европейски категории. Той е православен духовник, само че и човек с прогресивно и напредничаво мислене. Имал е мощно изразени цивилен позиции и мислене. Повтарял, че не би трябвало да се разрешава на властта да се самозабравя. Препоръчвал е европейският вид народна власт, само че е посочвал и запасите си по този въпрос. Левски е твърдял, че би трябвало да бъдем равни с другите европейски страни. Нека през днешния ден нашите политици се замислят – равни ли сме в действителност на останалите европейски страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР