Колкото повече работи централата, толкова по-голяма загуба генерира. Причина са

...
Колкото повече работи централата, толкова по-голяма загуба генерира. Причина са
Коментари Харесай

ТЕЦ "Марица-изток 2" е загубила 173 млн. лв. тази година

Колкото повече работи централата, толкоз по-голяма загуба генерира. Причина са разноските за квоти CO2.

© Надежда Чипева След рекордната загуба от 363.3 млн. лева за 2018 година държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " продължава да затъва. За първите девет месеца на тази година сдружението е изгубило още 173.2 млн. лева, което демонстрира, че остава неконкурентно на пазара и не може да изплава на плюс макар опитите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да го поддържа с изключителни заповеди за изкупуване на силата му.

Централата към този момент втора година е действително пред банкрут, защото не е в положение да покрива разноските си и напълно разчита за това на финансовата помощ от притежателя си - Български енергиен холдинг. Общо насъбраната загуба към този момент е над 800 млн. лева, а задълженията надвишават 1.54 милиарда лв.. В същото време няма никакви признаци за оптимизация - за това деветмесечие заплащанията за заплати на чиновниците се усилват с 2.6 млн. лева, а тези за външни услуги - с над 5 млн. лв.. В централата работят 2380 души към август съгласно информация в " Апис ", което е несъществено по-малко (от порядъка на 10-20 души) от предишни интервали. А от години Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " устоя и футболния клуб " Берое ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Без пари за квоти

Основната причина за влошаващото се финансово положение на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е нарасналата цена на въглеродните излъчвания. Ако през 2018 година тя бе сред 8 и 20 евро за звук, то от началото на 2019 година квотите CO2 се търгуват за над 25 евро/тон. Точно за това колкото по-малко работи централата, толкоз по-малко губи. В случая създадената електрическа енергия за интервала е с 18.2% по-малко отпреди година, само че разноските за излъчвания са същите - над 250 млн. лева

Тези заплащания се равняват на 39% от общите доходи на ТЕЦ-а и надвишават доста сумите за покупка на въглища, които са малко над 154 млн. лева Ако се осъществен упованията, че в идващите месеци цената на квотите ще доближи над 30 евро за звук, държавната електроцентрала неизбежно ще стартира да натрупа още по-големи загуби.

Изкуствено избавление

Единствената причина Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да продължава да съществува е, че страната посредством Българския енергиен холдинг продължава да налива пари в нея. Става дума за близо 900 млн. лева, които холдингът е дал под формата на необезпечени заеми - главно за закупуването на квоти CO2. Тази сума ще се усили с още най-малко 350 млн. лева при започване на 2020, когато би трябвало да бъдат платени квотите за тази година. Към момента те се записват счетоводно като провизия, само че ще бъдат трансформирани в заем.

За да възстановява до известна степен финансовото положение на ТЕЦ-а, БЕХ от месеци се пробва да завърши процедурата по нарастване на капитала на сдружението посредством превръщане на 600 млн. лева дълг. Проблемът е, че с цел да се случи това, е належащо позволение от Европейска комисия, която пък желае да се сигурна, че помощта няма да има единствено краткотраен резултат, а притежателят (БЕХ) ще може да си възвърне инвестицията. Нещо, което българската страна мъчно може да потвърди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР