Колкото повече постни ястия сложим на трапезата днес, толкова по-плодородна

...
Колкото повече постни ястия сложим на трапезата днес, толкова по-плодородна
Коментари Харесай

Бъдни вечер е! Подреждаме богати трапези за плодородна година

Колкото повече постни ястия сложим на трапезата през днешния ден, толкоз по-плодородна ще е годината, гласят националните вярвания, свързани с Бъдни вечер. Броят им наложително би трябвало а да бъде нечетен - 7, 9 или 11.

Вярва се, че храната на масата ще донесе обилие. Традиционно се подреждат обредни хлябове, ошав, чесън, фасул, ориз, орехи, мед и други

За празника се подготвят още: постни сърми, пълнени чушки, тиквеник. Празничната софра се прекадява от най-възрастния в фамилията. Той е и единственият, който може да става от масата по време на вечерята.

При разчупване на обредния самун първото парче алегорично се оставя за Богородица и умрелите, след това за къщата, а идващите се раздават на всеки член от фамилията съгласно възрастта, както и на домашните животни.

След привършване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в знак на упования посетител.

Вярва се, че в довечера огънят в огнището не трябва да угасва. В него гори по този начин нареченият Бъдник - най-често крушово или дъбово дърво.

След вечерта, Бъдникът се гаси и се поставя над вратата. Според вярванията, той има магическа, целебна и предсказателна мощ. Във всички православни църкви през днешния ден се отслужва Света литургия.

Обичай е да се гадае и за здраве. Всеки от фамилията счупва по един орех и взаимозависимост от това дали ядката е хубава или гнила, го чака здраве или болест. Младите моми пък могат да сънуват бъдещия си младоженец, като сложат първата хапка от питата под възглавницата си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР