Чували сте за връзката черва-мозък, но какво ще кажете за връзката черва-кожа? Ето какво казват експертите.

...
Колкото повече научаваме за важността на здравето на червата, толкова
Коментари Харесай

Колкото повече научаваме за важността на здравето на червата, толкова повече научаваме за въздействието му върху други части на тялото ни. Връзката между здравето на червата и мозъка привлече много внимание – но чували ли сте за връзката черва-кожа?

Експертите казват, че чревният ни микробиом също играе роля в здравето на кожата ни, като влияе върху определени състояния за подпомагане на зарастването на рани.

„През последните няколко години научихме, че връзката черва-кожа всъщност е по-силна, отколкото някога сме вярвали в миналото“, Рената Блок, асистент лекар в Advanced Dermatology & Aesthetic Medicine в Чикаго, каза пред CBS News.

рак на кожата, според проучване от 2021 г.

„Не само микробиомът на кожата е променен, но и изненадващо много кожни заболявания са придружени от променени черва микробиом", отбелязват авторите на изследването. „Микробиомът е ключов регулатор за имунната система, тъй като има за цел да поддържа хомеостазата чрез комуникация с тъканите и органите.“

Така че, когато здравословният баланс е нарушен в микробиома на кожата или червата, възниква дисбаланс, т.нар. възниква дисбиоза, която може да промени имунния отговор и да подтикне развитието на кожни заболявания като екзема, най-често срещаното от които се нарича атопичен дерматит.

„Научаваме, че екземата може да се обостри, ако имаме чревна дисбиоза или пропускливи черва", казва Блок. "Но ние'

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР