Колкото повече напрежение създава президентът на САЩ Доналд Тръмп в

...
Колкото повече напрежение създава президентът на САЩ Доналд Тръмп в
Коментари Харесай

Тръмп тласка света в ръцете на Путин

Колкото повече напрежение основава президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп в съюзите, основани след Студената война, които поддържат международния ред, толкоз по-необходим става президентът на Русия Владимир Путин.

В края на годишната демонстративна изява за вложителите, която стартира в неговия роден Санкт Петербург, в Русия дойдоха водачите на четири от 10-те най-големи стопански системи в света – Германия, Япония, Франция и Индия – и в продължение на една седмица ще водят обособени договаряния с шефа на Кремъл. Путин също по този начин ще одобри новия експерт по външна политика на Китай, вицепрезидента Ван Цъшян и шефа на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

По думите на съветски публични лица главното измежду тези мероприятия ще стане срещата на Путин с президента на Франция Еманюел Макрон, който, както и японския министър председател Шиндзо Абе, е почетен посетител на форума. След продължаващите не една година наказания, които бяха наложени поради събитията в Украйна и които Макрон поддържа, а също и стягането на глобите на Съединени американски щати поради хипотетична интервенция в изборите, Тръмп, излизайки от нуклеарната договорка с Иран и предизвиквайки отвращение в другите международни страни, даде на Путин опция за доближаване с Европа през този месец.

„ Русия се намира измежду тези страни, за които решението на Тръмп за Иран се оказа доста преференциално “, сподели Клиф Купчан, началник на нюйоркската аналитична компания Eurasia Group. “Путин усеща опция да провокира разединение измежду страните на Запада и да се избави от ситуацията на отритнат “.

Путин, който през март удържа внушителна победа на изборите и беше избран отново за нов мандат, може още веднъж да се похвали със непретенциозен стопански растеж след рухването на цените на петрола и откакто заради глобите, въведени след анексирането на Крим през 2014 година, в страната настъпи най-продължителната криза през цялото му 18-годишно ръководство. Но задоволително комплицираното е превръщането на геополитическото въздействие в извънредно нужните задгранични вложения, откакто Съединени американски щати постановиха невиждани санкции на компанията „ Русал “, един от най-големите работодатели в Русия, откъсвайки по този метод този алуминиев колос на милиардера Олег Дерипаска от международните пазари и понижавайки пазара на съветските акции.

Минаха времената, когато вероятностите за растеж на най-големия в света снабдител на енергийни запаси способстваха за привличането на Петербурския годишен стопански конгрес такива титани от света на бизнеса като Рекс тилърсън, Джейми Даймън и Лойд Бланкфейн. Тази година в прогарамата на форума участват единствено няколко шефове на американски обществени компании, чиито акции се котират на фондовите тържища, без значение от това, че наскоро пристигналия в Русия дипломат на Тръмп Джон Хънтсмен не постъпи като неговия предходник и прикани към присъединяване във форума.

Макар през първите три месеца – спрямо предходната година з стопанската система на Русия означи растеж от 1,3%, тези индикатори към този момент трето четиримесечие подред не подхождат на прогнозите. По прогнозата на Световната банка растежът на стопанската система в интервала до 2020 година ще бъде не по-малко от 2% годишно, което е доста под равнището, което е належащо на путин, с цел да реализира задачите си – да реализира това, че в средата на идващото десетилетие Русия да влезе в петте най-големи стопански системи в света, и да увеличи „ замръзналото на едно място “ витално ниво в страната.

„ Русия слага задграничните вложители пред интерес метафизичен избор “, сподели Тим Еш, пълководец по разрастващите се пазари на лондонската компания BlueBay Asset Management LLP. “макроикономическите индикатори – ниско ниво на държавния дълг, ниско ниво на бюджетния недостиг, облага по сметките на настоящите интервенции – очевидно демонстрират, че би трябвало да се „ купува “. Но никой не знае кой или какво ще последва и ще попадне под наказания. “

Кремъл би се радвал, че 40-годишният Макрон, някогашен капиталов банкер, който се е родил тогава, когато 65-годишният Путин почнал кариерата си в Комитет за Държавна сигурност (на СССР), няма да се поддаде на натиска от страна на съдружниците, препоръчващи му да анулира визитата си, откакто Англия упрекна Русия в отравянето на някогашния съветски шпионин с нервно-паралитично вещество в Англия през март тази година.

След това обвиняване последва изгонването на дипломати из цяла Европа и освен. Но тези проблеми минаха на втори проект поради иранската договорка, която Франция, Германия, Русия и Китай се пробват да спасят във връзка със опасността на Съединени американски щати да засилят глобите против Техеран и всички компании, които не ги съблюдават.

Макрон и канцлерът Ангела Меркел, която предишния петък посети лятната резиденция на Путин на Черно море, с цел да организира с него договаряния, наподобява са на едно мнение във връзка с Русия. В изявление за един от френските вестници Вакрон сподели, че желае да стартира с Путин „ стратегически и исторически разговор “, с цел да свърже Русия с Европа, а водачът на Германия съобщи, че през днешния ден основна политическа задача е разведряване на връзките с Русия. Тези две страни да най-големите източници на директни вложения в русия, като се изключи такива „ данъчни убежища “ като Кипър.

Независимо че връзките на европейските водачи с Путин както и преди са обтегнати заради различията по украинския, сирийския и други въпроси, иранската рецесия ги сближава. При тона връзките на Меркел с Тръмп се утежняват, и в този момент Съединени американски щати заплашват да санкционират немските компании, участващи в строителството на новия водопровод за доставка на съветски газ по дъното на Балтийско море.

“Независимо от всичко, което прави Русия, Меркел е заинтригувана този разговор да остане отворен “, сподели Йозеф Янинг, началник на берлинския клон на аналитичния център „ Европейски съвет за интернационалните връзки “. И колкото повече се утежняват трансатлантическите връзки, толкоз по-силна ще бъде тази реакция, счита той.

Путин, който в понеделник одобри в Сочи Нарендра Моди, министър председателят на Индия, която е един от главните купувачи на съветски въоръжения, в петък организира пленарно съвещание на форума. И до него седяха японският министър председател Шиндзо Абе, Макрон, представителя на властта на Китай Ван Цъшян и шефът на МВФ Лагард.

63-годишният Абе употребява целия боеприпас на своето омагьосване и любезност, пробвайки се да принуди Путин да подписа контракт и да позволи териториалния спор, поради който двете страни не можаха до момента публично да приключат Втората международна война. Но Русия е непреклонна и неговите старания не дават резултат, въпреки той да е подготвен на отстъпки и да насърчава вложенията в прилежащата тихоокеанска страна.

„ Най-вероятно Абе ще си замине отчаян, защото няма да реализира нищо “, сподели Джеймс Браун, експерт по руско-японските връзки в Токийския университет „ Темпъл “.

Що се отнася до Ван, неговата аудиенция в Санкт Петербург е първото му пътешестване в чужбина, откакто се захвана с външнополитическите въпроси. Путин и шефът на Ван – президентът Си Цзинпин – ще се срещнат в Китай при започване на идващия месец на годишната среща на върха на Шанхайската организация за съдействие, основана през 2001 година вследствие на подписано съглашение за сигурност сред тези две страни и четири някогашни руски републики. Миналата година членове на организацията станаха безконечните противници Индия и Пакистан.

Но тази седмица в центъра на вниманието на Путин се намира Европа – и изключително Макрон. Отчитайки, че Русия не приключва своите дейности в Украйна и както и преди оказва поддръжка на сирийския водач Башар Асад, не си коства да се чака намаляване на глобите в близко време. Но едностранното излизане на Тръмп от иранското съглашение дава на Путин непредвидена удобна дипломатическа опция.

А отчитайки, че новото популистко държавно управление на Италия безспорно ще блокира каквито и да било нови наказания на Евросъюза и е допустимо даже да инициира намаляване [на съществуващите], за русия в Европа ненадейно поражда „ по-конструктивна атмосфера%, сподели Кристофър Грейнвил от лондонската консултантска компания TS Lombard.

По думите на Андрей Кортунов, началник на Руския съвет по интернационалните работи, мозъчен концерн, учреден по предписание на Кремъл, вследствие на това Путин може да хвали форума тази година като триумф. Достатъчно просто е да се появи на една сцена с най-видните участници за цялото време, минало откакто преди пет години основният посетител на форума беше единствено Меркел.

„ Това е значимо алегорично събитие, което срутва опитите за уединяване на Русия “, сподели Кортунов. /БГНЕС

-----------------------------------

Хенри Мейър, „ Блумбърг “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР