Колкото повече наближават първите в историята на БСП преки избори

...
Колкото повече наближават първите в историята на БСП преки избори
Коментари Харесай

БСП ще се чисти от "фантоми" до последно

Колкото повече наближават първите в историята на Българска социалистическа партия директни избори за водач, толкоз повече се усилват неяснотите към тях. Една от най-големите въпросителни е какъв брой фактически са членовете на левицата, които ще дефинират новия ръководител на 26 април. Разминаването в броя е съществено. По информация на зам.-шефа на партията Кирил Добрев, който е и един от главните съперници на Корнелия Нинова за лидерския пост, членовете са 83 848 души. Председателят на изборната комисия Емил Войнов обаче твърди друго. Към момента те са 57 хиляди души от 211 червени организации, разяснява пред " Сега " Войнов.

Всъщност изборните описи на левицата ще се чистят до последния миг от " фантоми ", а съгласно социалисти неяснотите какъв брой фактически са имащите право на глас, може да сложи под подозрение и легитимността на вота. За това сигнализираха и представители на така наречен вътрешно-партийна съпротива.

Приетият след бурни разпри текст на изборните правила е, че изборът се смята за постоянен, в случай че в него са взели участие половината от членовете на Българска социалистическа партия.

Според Войнов окончателните данни, които ще постъпят в комисията, ще са към 31 декември м. година. " След това би трябвало да се заличат имената на умрелите и напусналите партията за интервала 1 януари до деня на изборите, т.е. за интервал от 4 месеца ", уточни той. В деня преди гласуването ще има изясненост какъв брой от социалистите ще имат право да гласоподават и по този начин изходното число на гласоподавателите, от което ще се дефинира и интензивността, ще бъде обявено в последния миг.

Именно този проблем е бил остро подложен и горещо дебатиран по време на последния пленум на левицата предходната неделя, описаха пред " Сега " участници в съвещанието. Скандалите са се завъртели към неналичието на информация за броя на членовете. " Без да е подложен период за това, нужно е от самото естество на изборния развой този брой да е явен във всеки един миг, а не да се дефинира един път на четири години съгласно потребностите на квази-изборната квази-партийна квази-администрация ", се показва в сериозно писмо с въпроси до изборната комисия, с което " Сега " разполага.

" Защо до момента 3 година след промените в Устава към момента не е явен броят на членовете с право на глас? Той следва да е обществено прочут на всички членуващи в партията по политически, само че и по юридически аргументи. Защото за доста хора не е все едно дали съидейниците им са 20 хиляди или 100 хиляди. Това дефинира силата на концепцията, която споделяме ", се споделя още в документа.

В него се слагат и други основни проблеми към директния избор. Не е ясно да вземем за пример непрекъснато настоящи ли са общинските и районни комисии - има очакван период за произнасянето им след тъжба, за който не може да бъде обезпечено, че ще се съблюдава, в случай че тези комисии не са непрекъснато настоящи. Повдига се и въпросът може ли ръководителят на Народно събрание на Българска социалистическа партия да даде през днешния ден ясна и недвусмислена гаранция обществено, че Българска социалистическа партия разполага с материалния и човешки запас за провеждането на тези избори. Не е ясно и кой, по кое време и по какъв начин ще печата изборните бумаги. Според участниците в пленума последният въпрос е доста значим, " тъй като при неналичието на гаранция за уникалност на употребяваните бумаги не може да се даде съответна гаранция за достоверност на обработваните от комисията резултати ".

" Няма да има кой да гласоподава "

Така или другояче напрежението и неразбориите в левицата най-вероятно освен няма да стихнат, само че и ще се усилват до изборите. Особено на фона на обстоятелството, че се усилва поддръжката на главните съперници на водача Корнелия Нинова - Кирил Добрев и Красимир Янков. В същото време самият Добрев, който е и учредителен секретар на Българска социалистическа партия, признава, че в левицата има съществени проблеми. " Десетте години съпротива, а тук-там и много повече, доведоха до липса на стимулирани и политически готови хора. Ако би трябвало на нещо да посветим идващия мандат, то това е – да намерим и подготвим хора - от кмет на най-малкото обитаемо място, до министри ”, съобщи неотдавна Добрев пред съпартийци. Според него, в случай че продължава тази наклонност, " няма да има никакво значение кой за какъв пост е номиниран, защото всички са изправени пред риска да няма кой да ги избира ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР