Колкото повече наближава новата година, толкова по-силно пада рублата. В

...
Колкото повече наближава новата година, толкова по-силно пада рублата. В
Коментари Харесай

Как падането на рублата ще помогне на Русия

Колкото повече наближава новата година, толкоз по-силно пада рублата. В първите дни на тази седмица рублата съвсем доближи 70 за $ и надвиши 74 за евро - такива равнища на съветската национална валута не са следени от дълго време. Защо съветската стопанска система се нуждаеше от мощна рубла през миналата година и за какво тя би трябвало да отслабне през идната?

Руската валута при започване на тази седмица продължи да пада. Във вторник доларът сложи седеммесечен връх от към 69,6 рубли, до момента в който еврото надмина 74 рубли за първи път от началото на май. Руснаците от дълго време са изгубили навика за подобен курс.

„ Рязкото намаляване на рублата в понеделник пристигна като изненада, защото втората половина на месеца обичайно е интервалът за заплащане на налозите, когато експортьорите нормално усилват предлагането на задгранична валута на валутния пазар, с цел да усилят ликвидността си в рубли за данъчни транзакции “, споделя основният икономист на “Алфа Банк ” Наталия Орлова.

Експертът свързва подобен непредвиден спад на рублата с обстоятелството, че на пазара има едва предложение на валута от страна на експортьорите. Първо, съветският нефт през декември беше приблизително с 10 $ по-евтин от междинната цена през ноември (56 против 66 $ за барел). Второ, има опасения по отношение на размерите на износа.

Всъщност процесът на намаляване на рублата стартира незабавно след въвеждането на петролното ембарго и тавана на цената на петрола на 5 декември от страните от Европейски Съюз. През трите седмици на декември съветската валута загуби към 13% по отношение на $, което се случва при липса на външни прояви на фундаментални фактори, споделя Георги Вашченко, заместник-директор на аналитичния отдел на “Фрийдъм Финанс ”.

Друг фактор, посочван от доста специалисти, също може да окаже въздействие: при спад на износа се усилва търсенето на импорт, което е обичайно за предновогодишния интервал. Освен това в края на годината нормално има огромни бюджетни разноски, което също оказва напън върху рублата.

През актуалната година наклонността е противоположна – износът доста превъзхожда вноса, който се срутва рекордно поради санкционното спиране на комерсиалните връзки. Положителният търговски баланс се трансформира в съществена причина за рекордното подсилване на рублата през последните месеци.

Но явно до края на годината някои вносители съумяха да се приспособяват и да намерят нови канали за доставка на нужните артикули в Русия. А за експортьорите на собствен ред се появиха нови ограничавания, за адаптиране към които ще е належащо в допълнение време.

Вашченко счита, че в актуалната обстановка пазарът е в положение да се поправя, тъй че до края на годината можем да чакаме курс от 60-65 рубли за $.

Въпреки това, специалистите във всеки случай чакат продължение на наклонността на намаляване на рублата. Отслабването на рублата може единствено да забави началото на данъчния интервал в страната (на 20-ти), което значи, че до края на седмицата рублата въпреки всичко може да си върне 1-1,5 рубли в двойка с $ и еврото. Но по-късно низходящата наклонност ще продължи, споделя Фьодор Сидоров, създател на Школата за практическо вложение.

Александър Бахтин, капиталов пълководец в “Мир Инвестиции ” счита, че курсът на рублата последователно се приближава до равнища, които към този момент могат да се смятат за комфортни от позиция на приходите на експортьорите и напълването на бюджета. С други думи, това е 70 и повече рубли за $.

Дългият интервал на постоянен обменен курс на рублата при 60+ по отношение на $, който беше тази година, към този момент извърши своята роля. А точно, той поддържа вносителите по време на преконфигурирането на логистиката, което беше нарушено заради западните наказания. Ето за какво в този момент, с цел да подкрепим бюджета и експортьорите, ще бъде по-близо до 70+, само че надали си коства да чакаме мощна обезценка на рублата.

„ Твърде мощният девалвационен подтик може да докара, наред с други неща, с увеличение на темповете на инфлация, което финансовите управляващи сигурно биха желали да избегнат. Именно постоянният обменен курс е значим за стопанската система като цяло “, споделя Бахтин.

„ Към края на 2022 година рублата ще бъде в коридора от 65-70 за $, само че е малко евентуално да успее да се закрепи над 70 за дълго време, само че до второто тримесечие на 2023 година рублата може да падне под 70 за $, защото към този интервал към този момент ще го има резултата от ценовия таван и ембаргото върху съветския нефт ще бъде по-малко ясно “, чака Андрей Маслов, анализатор във “Финам ”.

Според прогнозата на Сидоров преди новата година или още през януари цената на $ ще бъде към 70 рубли, еврото - 73-75 рубли. И в случай че петролът на международния пазар падне до 60 $ за барел, тогава рублата може да отслабне още повече - до 75-77 рубли за $. „ Това е изцяло допустимо, поради мрачните прогнози за световна рецесия, която се чака през идната година “, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР