Колкото повече грее слънцето в южния германски град Аурах, толкова

...
Колкото повече грее слънцето в южния германски град Аурах, толкова
Коментари Харесай

Когато слънцето изключи соларните панели

Колкото повече грее слънцето в южния немски град Аурах, толкоз по-вероятно е слънчевите панели на Йенс Хюсеман да бъдат изключени от мрежата - един провокиращ абсурд в миг, когато Германия се намира в рецесия на енергийните доставки.

" Изключват го всеки ден ", споделя Хуземан пред Агенция Франс Прес по време на неотдавнашно слънчево време и прецизира, че до момента през тази година е имало повече от 120 дни на наложително изключване.

Хуземан, който управлява дружество за превръщане на сила покрай Мюнхен, има и огромна слънчева система на плоския покрив на транспортна компания в Аурах, Бавария.

Произведената сила се влива в електропроводи, ръководени от оператора на мрежата N-Ergie, който по-късно я разпределя по мрежата.

Но при слънчево време електропроводите се претрупват, което кара мрежовия оператор да прекъсне зареждането от слънчевите панели, заяви Агенция Франс Прес.

" Това е изменничество по отношение на популацията ", споделя Хуземан, като показва внезапното повишаване на цените на електрическата енергия и продължаващия напън за инсталиране на повече слънчеви панели в цяла Германия.

Най-голямата стопанска система в Европа възнамерява упорит преход към възобновими енергийни източници, които да съставляват 80 % от електрическата енергия й от 2030 година в опит да реализира въглеродна индиферентност.

Но нахлуването на Русия в Украйна сложи трудности пред осъществяването на плана.

Москва понижи доставките на газ за Германия с 80 %, което се счита за опит да отслаби решимостта на европейската мощ да поддържа Украйна.

В резултат на това Берлин се пробва да откри различни източници по целия свят, с цел да замести дефицита.

Това прави още по-неприятна обстановката за Хуземан, чиито слънчеви панели нормално създават задоволително електрическа енергия за 50 семейства. Той подозира, че при повтарящите се прекъсвания до края на годината те ще обезпечават единствено половината от потенциала си.

Мрежовият оператор N-Ergie, който дава отговор за събирането на електрическата енергия от панелите на Хусеман, признава, че обстановката не е идеална.

Миналата година е имало 257 дни, в които се е наложило да се прекъсне зареждането от слънчевите панели в някои елементи на мрежата.

" В момента сме очевидци - и това е добре - на невиждан взрив на фотоволтаичните паркове ", споделя Райнер Кледоерфер, началник на отдела за развиване на N-Ergie, пред AFP.

Но до момента в който стартирането в употреба на една слънчева електроцентрала лишава единствено няколко години, обновяването на нужната инфраструктура лишава сред пет и 10 години, сподели той.

Според представителя на N-Ergie Михаел Ендерлайн " броят на интервенциите и количеството на спряната сила непрестанно се усилват през последните години ".

" Има възможност през идващите години усложненията в мрежата фактически да се усилят ", а разрешаването им ще отнеме още няколко години, сподели Ендърлайн.

Според Карстен Кьониг, ръководещ шеф на Германската асоциация на слънчевата промишленост, казусът не е присъщ единствено за слънчевата сила и визира и вятърната сила.

Според него усложненията при слънчевата сила нормално са районни и краткотрайни. " От време на време обаче чуваме, че изключително в селските региони в Бавария спиранията са по-чести. "

Кьониг е склонен, че казусът евентуално ще се задълбочи, преди да се усъвършенства.

" Това ще бъде изключително правилно, в случай че политическите ограничения, ориентирани към задоволително разширение на електропреносната мрежа в Германия... се проточат прекомерно дълго ", споделя той.

Според последните налични данни през 2020 година е трябвало да бъдат лимитирани към 6,1 тераватчаса електрическа енергия от възобновими източници.

При приблизително ползване от към 2500 киловатчаса годишно в двучленно домакинство, това би било задоволително за зареждането на към 2,4 милиона семейства.

Говорител на Федералната организация за мрежите на Германия съобщи, че тя не споделя убеждението, че " през идващите години няма да е допустимо да се разшири мрежата в сходство с търсенето ".

Според представителя единствено някои аспекти на разширението се забавят - основно заради бавните процедури за утвърждение и неналичието на профилирани компании, които да извършат работата.

Според Хуземан има закъснение и на заплащанията, които той би трябвало да получи в подмяна на слънчевата сила, която доставя - или не може да достави.

Той съобщи, че към този момент дължи към 35 000 евро (35 600 долара) за създадената до момента тази година електрическа енергия, която по този начин и не е попаднала в контакта. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР