Колкото по-далеч в историята остава земетресението в Турция, толкова повече

...
Колкото по-далеч в историята остава земетресението в Турция, толкова повече
Коментари Харесай

Експерт по турската политика: Земетресението в Турция може да бетонира властта на Ердоган

Колкото по-далеч в историята остава земетресението в Турция, толкоз повече се натрупва черната статистика, а това неизбежно слага редица въпроси - по какъв начин, за какво и какъв брой то ще повлияе върху политическия курс на страната. Събития от сходен мащаб, придружени отхиляди жертви и милиони индиректно и непосредствено потърпевши, е с капацитет необратимо да задвижи процесите в страната, а оттова и целия район. Извън човешката покруса политическите следи, които ще остави земетресението върху системата, са с потенциал да бъдат по-трайни и от най-дълбоките пукнатини в земята след труса.

Интензивната интернационална политическа среда, вътрешно систематичната промяна от последните години в Турция и естествените събития дават удобна почва за политически маневри както на опозицията, по този начин и на самият. Вътрешните етнорелигиозни несъгласия, опълчването по паралела Западен свят - обичаен ислям, корупция - антикорупция, народна власт - централизирана власт, всички тези линии на разлом в страната са покровителствани и от общата групова визия за национално великолепие, което ловко се използва от актуалните ръководещи, с цел да стягат властовата примка в страната.

Република Турция е сложен политически индивид с ясно изявени външнополитически упоритости и характерна политическа просвета, които имат потенциал да въздействат както на районно, по този начин и на световно равнище. Една дестабилизация на страната може да бъде импулсътза комплицирани трансформации на интернационалния ред, а непосредствената непосредственост, в която България се намира до нея, прави анализана събитията още по-голям и скъп.

Гост в политическияподкаст на " Кръгла маса с Антони Герасимов " по тематиката е Джансу Данаджиева - докторант по политически науки в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски ”, заместник-председател на Младежката асоциация по политически науки и специалист по турската външна политика в района на Балканите.

Според Данаджиева отсъствието на мощна съпротива в страната ще даде равнище на мира на президента Ердоган по тематиката със земетресението.Невъзможността за образуване и изкарване на напред във времето на мощен опозиционен водач, който да насочи тежка рецензия към президента и да бъде чут в цялата страна, е фактор, който не просто ще улесни актуалната власт, само че и ще й даде опция да консолидира въздействието си още повече.

Според Антони Герасимов културните специфики в района допускат доста повече превръщане към мощната ръка на владетеляпо време на рецесии от сходен мащаб, в сравнение с публично неодобрение, което да бъде опасност за ръководството.

Във външнополитически проект методът на Ердоган също е да изцежда максимумаот сходен тип събития, счита Данаджиева. Това, че цялото човечество се притече на помощ, което несъмнено е най-правилното нещо, ще бъде облечено от една страна в опаковка за вътрешно политическа приложимост и ще бъде показано като висшо почитание към самия президент. От друга страна с възприятието за дълг и съчувствие, изключително в Западния свят, може да бъде злоупотребено, с цел да се усили районното въздействие на Турция, добавя специалистът.

Земетресението ще отвори доста малки врати както за опозицията, по този начин и за самия Ердоган. Това по какъв начин ще се развият зависи напълно от потенциала на двете фракции, само че като че ли президентът, с цялата съсредоточена власт от последното десетилетие, е в по-изгодна позиция. Предстои земетресението да прелее в земетресения във властта, които занапред ще дават изражение върху цялостната политика освен вътре в Турция, само че и в района, приключва Данаджиева.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР