Колкото по-богата на протеини храна фигурира в хранителния ви режим,

...
Колкото по-богата на протеини храна фигурира в хранителния ви режим,
Коментари Харесай

Яжте протеини за по-здрави кости

Колкото по-богата на протеини храна попада в хранителния ви режим, толкоз по-малки са рисковете да пострадате от фрактури на костите.

Това е изводът на учени от Бостън, които изследвали 946 пенсионери.

И по този начин, какви са разпоредбите, с цел да се застраховате от счупвания? Много лесни и елементарни. Единственото нещо, което би трябвало да вършиме, е да консумирате месо, яйца, риба, сирене, извара, кисело мляко и млечни артикули. Зеленчуците, зърнените храни, ядките, семената също са източници на протеини.

Всички тези артикули оказват помощ за построяването на мощна мускулатура на краката, което понижава възможностите за навяхвания при рухване. Новите проучвания демонстрират, че протеините са тясно свързани с плътността и силата на костите.

 Протеинова храна

Експертите предлагат приема на най-малко 46-56 грама протеини на ден.

Протеините, наричани още белтъчини, са органични съединения, изграждащи клетките на живата материя – кости, мускули, мозък и вътрешни органи. Думата протеин произлиза от гръцката протос. Означава примитивен или от първостепенна значимост.

Протеините се състоят от елементарни молекули - аминокиселини. От своя страна те са елементарни химични съединения от въглерод, водород, О2, азот и сяра. Протеините съдържат 500 или повече аминокиселини.

На организма са нужни белтъчини, с цел да построява клетъчната си конструкция. Недостигът от протеини предизвиква отмалялост, изнемощялост, понижава имунната отбрана и здравината на костите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР