Колкото по-бързо кредиторът предприеме действия, толкова по-голяма е вероятността вземането

...
Колкото по-бързо кредиторът предприеме действия, толкова по-голяма е вероятността вземането
Коментари Харесай

Ефективен подход към неразплатените вземания

Колкото по-бързо кредиторът предприеме дейности, толкоз по-голяма е вероятността вземането да бъде събрано, поучава адвокат  Надежда Петрова от „ Коин Консулт “

- Каква е обстановката след анулация на изключителното състояние във връзка с междуфирмената задлъжнялост и рисковете от банкрути? 

- Много сектори бяха наранени съществено от рецесията и резултатите от това икономическо разтърсване стартират да излизат нескрито. Спрямо интервала преди пандемията имаме осезателен растеж на запитванията за подпомагане при несъбрани вземания. Бизнесът стартира да изпитва усложнения в комерсиалния оборот и липса на средства.

- Как да постъпят кредиторите и надлежно длъжниците при обстановка с несъбрани вземания?

- Най-важното за един клиент е да събере вземането си по-бързо. Когато приказваме за събиране на просрочени вземания важи правилото, че колкото по-бързо кредиторът предприеме дейности, толкоз по-голяма е вероятността вземането да бъде събрано. От друга страна длъжникът също има интерес да уреди отговорностите си навреме, защото в противоположен случай може да се пристъпи към наложително осъществяване, което е обвързвано със заплащането на спомагателни разходи и увеличение на задължението.

- Какъв е методът на вашата адвокатска фирма?

- Обхващаме целия развой – както извънсъдебно, по този начин и правосъдно и изпълнително събиране. Предлагаме събиране както от юридически лица, по този начин и от физически. Винаги се стремим да решим даден спор извънсъдебно, тъй като тогава се пази оптимално ползата и на двете страни. Ако не бъде реализирано съглашение, пристъпваме към правосъдно събиране и съответните процедури по наложително осъществяване.

- Има ли гаранция, че вземането ще бъде събрано и каква е успеваемостта?

- Винаги, преди да поемем даден случай, вършим обстойна инспекция на длъжника и на документите, от които произтича вземането, с цел да дадем мнение на клиента. Ангажираме се по случаи, за които преценим, че вземането е събираемо, и по тази причина успеваемостта при нас е висока. Възнаграждението на адвокатската фирма е обвързано с постигнатия резултат. Това е гаранцията, която даваме на нашите клиенти, че ползите им ще бъдат оптимално предпазени.

- Какво е преимуществото на клиентите, които употребяват услугата абонаментно правно обслужване?

- Те употребяват изцяло юридическо обслужване, съчетано с услугата по събиране на вземания. Ползват определен от тях пакет от юридически услуги съгласно съответните им потребности и на фик­сирана месечна цена, което им икономисва обилни средства и им дава предвидимост при бюджетиране на разноските на сдружението. В допълнение клиентите, които употребяват абонаментното правно обслужване, имат преференции при събиране на вземания, както и при водене на правосъдните каузи. 

Автор: Венцислав Савов. Итервюто е оповестено в бр. 06 на списание Мениджър
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР