Колкото и странно да звучи, има държави, в които Коледа

...
Колкото и странно да звучи, има държави, в които Коледа
Коментари Харесай

Лудост: Ето къде Коледата е забранена

Колкото и необичайно да звучи, има страни, в които Коледа е била противозаконна. Например в Англия през 1600 година - със неразрешени украси, празненства и празници. Други страни я последваха, а в някои елементи на света най-светлите празници към момента са табу.

Историята на един от най-популярните празници, написа английският таблоид The ​​Mirror. Обединеното кралство стана една от първите страни, които направиха Коледа противозаконна, забранявайки празнуването й в продължение на 13 години. 

Въпреки че доста хора следват едни и същи коледни обичаи от години, празничният сезон претърпя обилни промени през годините. Първоначално Дядо Коледа беше прочут с това, че носеше зелено облекло, а песента " 12 Days of Christmas " имаше друг текст.

Изданието отбелязва, че Коледа съществува от 25 декември 336 година сл. н. е., само че е била неразрешена в доста страни през 1600 г. Често се приказва, че американският щат Масачузетс първи е забранил зимния празник, само че всъщност Коледата е неразрешена в Англия, Шотландия и Ирландия.

По време на ръководството на Оливър Кромуел като лорд протектор на Британската общественост през 1647 година Коледа е отстранена като празник. Тъй като Кромуел бил пуритан, той считал Коледа за разхитителен празник, който заплашва християнските вярвания и предизвиква " ненормални " действия.

Украсите, събиранията и доста други неща били неразрешени, което даже провокирало вълнения. По това време на бойците било подредено да патрулират по улиците на Лондон, като изземват всяка храна, която считат за подобаваща за коледните празненства.

 Пуританската общественост нарекла коледния празник „ огромно непочтеност за Бог “. Забраната обаче е несполучлива и през 1660 година е анулирана от монарха Чарлз II. Оттогава хората честват Коледа във Англия.

Саудитска Арабия пък не разрешава " забележимите знаци " на коледните тържества. Северна Корея е едно от най-враждебните места в света за празнуване на Коледа; всеки, заловен да чества, може да бъде изпратен в пандиза или подложен на строго наказване. 

Гражданите на Албания не можеха да честват Коледа до 1990 година - преди този момент страната беше атеистична страна. Коледа е неразрешена и в Масачузетс, Съединени американски щати, от 1659 до 1681 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР