Колкото и странно да изглежда, дори в най-горещите и сухи

...
Колкото и странно да изглежда, дори в най-горещите и сухи
Коментари Харесай

Омар Ягхи, Water Harverster и как се прави вода от пустинен въздух

Колкото и необичайно да наподобява, даже в най-горещите и сухи точки на планетата въздухът нормално е формиран от най-малко няколко % водни молекули, които обаче няма по какъв начин да бъдат усвоени, без намесата на избран тип техника.

Омар Ягхи е професор по химия в университета Бъркли, Калифорния, и дружно с екипа си е съумял да сътвори точно такава техника, с която има намерение да достави вода даже в най-сухите и откъснати райони.

Машината на професор Ягхи съставлява композиция от дребен, сходен на микровълнова фурна апарат, вентилатор, няколко тръби и батерия, прикачена към слънчеви панели.

Новаторският детайл в тази ситуация е внедрената специфична влагоабсорбираща субстанция.

Материалът се назовава метално-органична рамка, само че няма да се впускаме в научни пояснения на характера й. Достатъчно е да кажем, че тази субстанция е толкоз пореста, че площта на порите на един грам от нея се равнява на площта на едно футболно игрище.

Субстанцията съумява дейно да улавя и задържа водните молекули от въздуха, които по-късно при леко нагряване освобождава и кондензира в капки.

Вентилаторът в системата за вода непрекъснато обдухва спорестия материал, осигурявайки оптимално огромен поток от въздух и надлежно водни молекули, до момента в който слънчевият панел и батерията доставят сила за нагряване и зареждане на вентилатора.

При проби в пустинята Мохаве в южна Калифорния Ягхи и екипът му са съумели да произведат 700 мл вода, употребявайки единствено един кг от специфичния материал при мокрота на въздуха от 7%.

Професорът е основал стартъп на име Water Harvester, с който има намерение да усъвършенства и разпространява системата по света.

Целта му все още е да сътвори апарат с размерите на ледник, който ще може да генерира до 250 литра вода дневно за хора, които нямат достъп до чиста питейна вода. По последни данни на Световната здравна организация тяхната численост в международен мащаб е над 790 милиона. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР