Колкото и опозицията и анализаторите да обясняват, че кабинетът си

...
Колкото и опозицията и анализаторите да обясняват, че кабинетът си
Коментари Харесай

Борисов падна в газовия капан

Колкото и опозицията и анализаторите да изясняват, че кабинетът си отива поради всеобщите митинги в страната, последният геополитически конфликт САЩ-Европа-Русия недвусмислено демонстрира външнополитическа диря. България се оказа в газовия капан. Най-голямата горделивост на Борисов - газовият хъб, към този момент е под въпрос. Това стана ясно след изказване на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в сряда вечерта.  Планира се газопроводите " Турски поток " и " Северен поток 2 " да бъдат включени в листата с планове, глобени от Вашингтон, разкри Помпео и акцентира, че това е ясно предизвестие към фирмите, които вземат участие в съветските енергийни планове. Оттеглете се или рискувате да има последици, прикани той участващите компании.
Помпео добави, че изключението да не се постановат наказания на " Северен поток 2 " ще бъде отстранено. Мярката се прилагаше от 2017 година Сега всички компании, работещи по двата енергийни плана, са застрашени от наказания.

Обвинявайки Москва в потребление на тези газопроводи като основни " принадлежности на Кремъл " за експлоатиране на европейската взаимозависимост от съветски енергийни доставки, " за подкопаване на демокрацията и трансатлантическата сигурност ", Помпео даде обещание, че Съединени американски щати " постоянно са подготвени да оказват помощ на нашите европейски другари, с цел да посрещнат енергийните си потребности ".

Часове, преди изявлението на Помпео,  новината, че Съединени американски щати стопират Балкански поток, следено се появи в няколко наши медии. Те обясняваха, че това е била съществена причина за срещата на премиера Борисов с американския дипломат Херо Мустафа. По-късно информацията публично бе отречена от вицепремиера Томислав Дончев, който следи газовите планове у нас. Изказването на Помпео провокира бързата реакция на Москва. Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова, а по-късно и персонално прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, нарекоха новите наказания форма на " политически напън " за " нелоялна конкуренция " против Москва. " Това е знак за отслабената американска система ", сподели Захарова и добави, че нямат други ефикасни принадлежности.

Часове по-късно пристигна и реакцията от Брюксел. Европейски Съюз е срещу налагането на наказания на което и да било европейско сдружение, което работи съгласно законите на съюза, съобщи представител на Еврокомисията. " Не се произнасяме по изказвания и закани. Европейска комисия постоянно е целяла разширението на газопровода " Серевен поток " и други тръбопроводи да бъдат осъществявани в условия на бистрота и без дискриминация, с подобаващия регулаторен контрол, съгласно интернационалното и европейското право в региона на енергетиката ", добави той. Говорителят означи, че предходната година влязоха в действие нови европейски правила за пазара на газ. По неговите думи през днешния ден те са ясни и се ползват за всички газопроводи, които свързват европейския газов пазар с външния свят.

Без подозрение газовият въпрос ще бъде съществена тематика на диалозите на Борисов по време на лидерската среща на върха в Брюксел на 17 и 18 юли. Премиерът ще търси поддръжка от Меркел, която сега е най-засегната поради Северен поток 2, както и от унгарския министър председател Виктор Орбан, който отдавна си е извоювал позицията на медиатор в връзките Съединени американски щати - Европа. Такъв се опита да стане и Борисов, наблягайки не един път, че е другар и с Путин, и с Тръмп. Но опитът му да реализира баланс в връзките и с Изтока, и със Запада удариха на камък. Защото не съумя да убеди Съединени американски щати, че газта, която влиза в България, без значение дали е от Балкански поток или от интерконектора с Гърция, е нужна на стопанската система ни, а не е пренос, с който руснаците по един или различен метод желаят да усилят наличието си и въздействието си в района и в Европа. А по този начин и не накара Путин да повярва, че забавянето на Балкански поток е поради процедури, а не поради стратегическото партньорство със Съединени американски щати. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР