Колкото и далечно да звучи това от ежедневието на гражданите,

...
Колкото и далечно да звучи това от ежедневието на гражданите,
Коментари Харесай

Колко ще струва на Европа топенето на ледниците

Колкото и далечно да звучи това от всекидневието на жителите, топенето на ледниците визира джобовете им повече, в сравнение с им е известно

Данните, събирани от спътниците на Европейската галактическа организация, се употребяват освен за изследване на въздействието на световното стопляне върху полярните райони, само че и за прогнозиране на последствията, които топенето на ледниците и покачването на морското ниво ще имат върху европейските стопански системи през идващите 100 години. Разходите за Европейски Съюз ще се усилят доста в резултат на увеличението на температурата на Земята.

Колкото и далечно да звучи това от всекидневието на жителите, топенето на ледниците визира джобовете им повече, в сравнение с им е известно. Тонове замразена вода са били заземени на север през последния ледников интервал. Сега трансформацията им в опустошителни наводнения ще удари тежко както данъкоплатците, по този начин и държавните управления и бизнеса. През 2018 година екип от специалисти от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия са изготвили обстоен разбор на евентуалното влияние от този проблем.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Изводите

До края на века топенето на ледовете ще способства за финансови загуби за Европейски Съюз в размер на близо 1 трлн. евро, демонстрират изчисленията на специалистите. Най-засегната от това ще бъде Англия, следвана от Франция и Италия. Същият екип понастоящем работи върху ново изследване, оценяващо разноските по ограниченията за адаптиране, нужни за понижаване на евентуалните загуби. Сред тези ограничения са инсталирането и укрепването на отбранителни структури, които могат да устоят повишението на морското ниво.

" В кратковременен проект повишението на морското ниво ще се дължи най-много на разширението на водната маса заради възходящата топлота, само че от 2050 година приносът на топящия се лед ще стане релативно по-силен ", сподели океанографът в отдел " Управление на риска от бедствия " Михалис Вусдукас. " Причинно-следствената връзка сред топенето на леда и финансовите последствия от този развой е реалност, само че не е толкоз линейна: лекото повишение на равнището на водата може да не окаже доста влияние, само че прогресивното струпване на това ще има мощен резултат, защото ще се случи със комбиниране от приливи и все по-чести рискови метеорологични условия ", добави той.

Голяма част от бреговата линия на Европа, разпростряла се на повече от 100 хиляди километра, е мощно обитаема и развита. Това прави континента мощно уязвим от увеличението на морското ниво. Въз основа на последния отчет на Междуправителствената експертна група по изменение на климата (IPCC) Европейската организация по околна среда изготви прогноза, при която повишението на морското ниво в Европа е сходно на междинното за света. До края на XXI век то евентуално ще се увеличи с 0.28-0.61 метра, или с 0.52-0.98 метра спрямо интервала 1986 - 2005 година Тези прогнози ще бъдат преразгледани до края на 2019 година в сходство с идния септемврийски специфичен отчет за климата, океаните и ледниците.

Най-актуалните предизвестия за топенето на арктическия лед бяха показани на симпозиума " Живата планета ", който се организира в Милано в интервала 13-17 май. Там учените демонстрираха новите си открития, които са направени на база сателитни данни, в това число такива, събирани посредством спътника за наблюдаване на дебелината на ледниците на Европейската галактическа организация CryoSat. Събитието, проведено на всеки три години, е проява на технологиите за наблюдаване на Земята, които способстват за проучванията на климата и екосистемите.

" Ледниците са по едно и също време ранна жертва на световното стопляне и значим състезател в регулирането на метеорологията и морското ниво в международен мащаб и вследствие на това следствията от свиващата се тяхна маса са надалеч по-големи ", сподели ръководителят на плана CryoSat. Томазо Паринело. " Важно е да се разбере по какъв начин тъкмо и доколко ледените полета на Земята реагират на настоящите климатични разновидности ", добави той.

Ефектите - количествено установяване на финансовите разноски

Въз основа на сателитните измервания специалистите от Съвместния проучвателен център на Европейски Съюз съумяха да покажат валутното измерение на научните прогнози за топенето на леда и повишение на морското ниво. та по-долу изяснява годишните вреди от позиция на Брутният вътрешен продукт съгласно другите сюжети. При неналичието на по-нататъшни вложения в акомодацията на крайбрежните зони актуалните годишни вреди в размер на 1.25 милиарда евро ще бъдат сред 75 и 770 пъти по-високи до края на века, като сумата варира от 93 до 961 милиарда евро според от това по какъв начин се развиват социално-икономическите трендове във времето.

В взаимозависимост от същите трендове вредите за наводнения в крайбрежните зони ще възлязат на 0.06-0.09% от Брутният вътрешен продукт на Европа до 2050 година Този % ще нарасне до 0.29-0.86% от Брутният вътрешен продукт до 2100 година в съпоставяне със сегашната суми от към 0.01% от Брутният вътрешен продукт.

Очакван годишен брой наранени хора от наводнения в резултат на повишението на морското ниво (в хиляди)



При неявяване на спомагателни ограничения за адаптиране и според от разнообразни социално-икономически трендове годишният брой на хората, изложени на крайбрежни наводнения, ще се увеличи от сегашните 102 хиляди до 1.52–3.65 млн. души до края на века. Бъдещите вреди също ще бъдат мощно подвластни от броя на хората, които ще се реалокират да живеят на брега, и от степента на развиване на инфраструктурата в тези региони. Загубите ще бъдат резултат от миграцията по крайбрежието, водеща до урбанизация, и ще зависят от стойностите на активите, които бързо ще намалеят с времето заради рискови метеорологични феномени.

Причините

Що се отнася до топенето на леда, Гренландия играе водеща роля в идната еко-финансова рецесия. Най-големият остров в света включва по-голямата част от арктическия континентален лед. Топенето на ледовете там е третата най-голяма причина за покачването на световното морско ниво съгласно отчет на на Глобалната стратегия за проучване на климата. Първото и второто място се държат от термичното уголемение на водата и топенето на планинските ледници.

За разлика от континенталния лед топенето на морския лед, който запълва арктическия басейн, надалеч оттатък Гренландия, няма резултат върху покачването на морското ниво. Случаят е същият, в който кубче лед се разтопява в чаша вода – когато се разтопи изцяло, равнището на водата в стъклото не се покачва.

Неотдавнашен разбор от отдел " Геодинамика " на Датския народен институт за галактически проучвания, комбиниращ всички сателитни измервания от 1992 до 2016 година, сподели ускорено изтъняване на ледената завивка на Гренландия. Загубата на маса се е нараснала шест пъти от 80-те години на предишния век, повишавайки морското ниво с 13.7 мм от 1972 година, демонстрира изследване на Калифорнийския университет, оповестено в края на април.

Статията е оповестена в границите на плана EDJNET, в който " Капитал " е сътрудник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР