Колкото и да се индексират заплатите в банковия сектор с

...
Колкото и да се индексират заплатите в банковия сектор с
Коментари Харесай

Пари газят, бедни ходят

Колкото и да се индексират заплатите в банковия бранш за догонване на инфлацията, приходите на чиновниците остават нежелано ниски.

Служител, претрупан с обслужване на клиенти в банка получава чисто 980 лева на месец. Така той се подрежда на 352-ро място по междинна чиста заплата в страната, като взема с левче по-малко от водач на автомобил в секторите „ Транспорт, спедиция и логистика “. Парите са малко, макар че за поста му в трезора се изисква висше обучение, а индивидът зад кормилото е със приблизително обучение, а от време на време и главно стига.

Шефове на междинни равнища като шефове на банкови клонове и низов личен състав - чиновници във фронт офиси и кредитни инспектори, се въртят в кръг сред банките, до момента в който намерят правилния ход - работа в енергетиката или в телекомуникациите. Това демонстрират наблюдения на хора от сектора. Основната причина за голямото текучество в банките е работа с доста отговорности, против която стои алегорично възнаграждение. Потърпевши споделиха, че заплатата на младши банков чиновник в тяхната банка към този момент е паднала до към 700 лева, а кредитен контрольор мъчно може да се допре над 900 лв..

Илюзията за положителния статус на банковия чиновник към този момент е изцяло разрушена. Директор на клон на огромна банка се подписва приблизително за 2281 лева чисто заплащане. Тези пари го подреждат на 60-о място в класацията по заплати у нас.

Шефовете на банкови офиси с по-малко личен състав получават обаче най-много 1500 лв.. “Заплатите номинално порастват, само че действително намаляват”, оплака се пред "БАНКЕРЪ " представителка на тази "каста ".

Кредитните експерти живеят в разкош със приблизително 1151 лева чисто на месец, което ги подрежда на отчайващото 290-о място в страната.

Най-популярното пояснение на мизерията в банките е в това, че са заети най-вече дами, за които знаем, че получават по принцип по-ниски хонорари и младостта им. Около 82% от служителките във фронт офисите са дами и то на междинна възраст 32 години, а при кредитните експерти – 72 на 100 са от женски пол при междинна възраст едвам 27 години.

Касиери-мъже са рядка панорама. Този пост е съвсем напълно феминизиран. Средната чиста заплата е 964 лв. на месец, 89% са дами на междинна възраст 28 години. Те отговярат за милиони левове, а вземат по-малко даже и от междинните техници в телекомуникациите, които инсталират рутери и антени.

Може би притежателите и мениджърите на банките не си дадоха в точния момент сметка за развиването на някои процеси и оставиха на назад във времето фрагментите, увлечени от преследването на облагата. Но в този момент те берат горчивите плодове на това безучастие. В доста от банковите офиси може да се види и да се разбере, че търсят фрагменти без особени искания към обучение, подготовка и опит.

Таблиците на Националния статистически институт освен потвърдиха информацията, само че и внесоха забавни елементи в опита ни за разбор на аргументите, заради които банковите чиновници напущат.

От данните излиза наяве, че от януари до юни (за този месец са последните данни) междинната заплата в банковия бранш се е нараснала от 1966 лева до 2096 лв.. С към 60% по-висока е междинната заплата в бранша „ Създаване е разпространяване на информация и креативен артикули, както и далекосъобщения – за юни 3274 лв.. По добре платени са и енергетиците – в статистиката на Национален статистически институт, фигуриращи като „ Производство и систематизиране на ел. и топлинна сила и газообразни горива “.

Добре би било да върнем лентата още по-назад - в 2000 година, с цел да напомним, че тогава финансовите медиатори са вземали приблизително 535 лева, енергетиците - 477, а добивниците - 416 лв.. Следват най-хубавите години за всички и в частност за банкерите - времето на напредък на международната и европейската стопански системи и ръководството на Симеон Сакскобургготски, който не помагаше на бизнеса, само че не му и пречеше. През 2005-а, края на мандата на Царя, банкерите са взимали приблизително 859 лева, енергетиците - много по-малко - 625 лева, добивниците - 587 лева, а на четвърто място - изненада!!!, е било “Държавно ръководство и наложително осигуряване” - с 497 лв..

Задграничните притежатели на множеството банки са виртуози в определянето на точното заплащане - хем да не е доста по-ниско от това за сходна позиция на Запад, хем и да не наподобява надменно за страна като България с ниски заплати.

Шефове на банкови клонове, както и редови чиновници в офисите напущат системата, с цел да търсят по-добра реализация в "реалната стопанска система ". Не е ясно кой е измислил този термин, само че той към този момент звучи като много по-реален късмет изключително за младите и образованите, в сравнение с финансовата система.

"Едно време в банките са давали много високи заплати, в този момент към този момент не е по този начин. Първо, откриват много клонове, в които въпреки всичко би трябвало да работи някой. Второ, в този бранш непрекъснато има придвижване от една банка в другата, от банки към богати компании с много по-високи заплати. Ниски заплати, стрес над междинното, безподобна администрация, елементарно заменима работа. " Това написа в един конгрес отпреди дни.

"Преди години ни индексираха заплатите всеки месец. Имахме месечни таргети (цели) и като ги осъществим, получавахме бонуси, в случай че не - единствено заплата. После отчитането и стимулирането станаха тримесечни, а в този момент все по-често се случва задачите да са недостижими. За редовите чиновници бонусите надали в миналото са надхвърляли 10% от брутното трудово заплащане, само че шефовете сме получавали и до една четвърт от заплатата си като "премиални ". " Това изясни упоменатият към този момент началник на банков клон, който допреди година считал, че е попаднал на мястото си, и през разум не му минавало да си сменя специалността.

Едновременно с това електронното банкиране, въпреки и не с най-бързите темпове, продължава да напредва. Това значи освобождение на работни места. Рано или късно интернет ще "изяде " част от хората. Неотдавна някогашен началник на огромна западна банка у нас предсказа, че през тази година банковата система ще се освободи от към 2 хиляди души. Сега сме едвам в средата й, само че сметките сочат, че числеността е даже по-висока. Освен че съществува и "превъртането " от банка в банка.

За да дадем още едно пояснение, по-добре да спрем с финикийските знаци и да се обърнем към несъответствията сред обучение и условия за длъжността.

"Вече в клоновете няма даже и касиерка без висше обучение, това преди пет-шест години не беше по този начин. Идваха хора с стопански колеж или действителни гимназии, изкарваха месечен курс за образование и постъпваха на работа. Не може, съгласете се, да учиш пет години, с цел да се мърляш през целия ден с миризливи банкноти. " Това сподели касиерка в банков офис, на която "отдавна й е писнало ".

Борбата за фрагменти ще се трансформира във значим фактор за развиването на банковия пазар. Това пророкува още преди рецесията Антъни Хасиотис, тогава основен изпълнителен шеф и член на съвета на шефовете на Пощенска банка. Според данните, показани тогава от него, сред 25 и 55% от чиновниците в бранша са стимулирани и знаят какво тъкмо се изисква и чака от тях. Гъркът беше безапелационен, че задържането на основни чиновници, и изключително на мениджъри би трябвало да е главен приоритет за фирмите от банковия бранш в България. "Четиридесет % от наетите фрагменти, които не се вписват в компанията, напущат към година и половина след назначението им, а междинната стойност на загубата на един надарен чиновник се равнява на цената на едно и половина от годишната му заплата”, предизвести тогава Хасиотис.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР