Колкото и да се говори, че доволният клиент е приоритет

...
Колкото и да се говори, че доволният клиент е приоритет
Коментари Харесай

Този непонятен феномен потребителски гняв

Колкото и да се приказва, че доволният клиент е приоритет номер едно, прекалено много компании въпреки всичко съумяват да вбесят своите. В резултат на това ставаме очевидци на неприятния феномен, наименуван „ Потребителски яд ”.

Всички знаят, че фирмите би трябвало да се грижат клиентите им да са удовлетворени. И все пак действителните дейности, които се подхващат в тази посока, в множеството случаи са минимални и несъответстващи. Резултатите от това могат да бъдат напряко трагични – отлив на клиенти, загуба на доверие, неприятни мнения в обществените медии и даже правосъдни искове.

Има обаче най-малко три метода да предотвратите революцията измежду аудиторията си.

1. Не ги притискайте. Много постоянно точно най-хубавите клиенти на някоя компания имат най-вече аргументи да бъдат недоволни. В никакъв случай не прекалявайте с предложенията си към тях, единствено тъй като те са сърцето на вашата публика. Така единствено ще ги вбесите, разочаровате и отблъснете. Погрижете се да усетят, че получават равностойността на това, за което заплащат – а за какво не и малко добавена стойност като вежливост и особено внимание?

2. Махнете ненужните правила. Отървете се от разпоредбите, които клиентите най-често нарушават – да вземем за пример спомагателното възнаграждение при някаква базова услуга. Често тези неща не са ви толкоз нужни, а в това време карат хората да се усещат употребявани – и с право. Вслушайте се в държанието на своите клиенти – то най-добре демонстрира какво желаят те.

3. Разчитайте на удовлетворението, не на договорите. Ако клиентите ви са с вас единствено поради дълготрайните контракти, с които сте им вързали ръцете (а и краката), значи нещо не е наред. Покажете убеденост в цената на предложенията си и дайте на хората мотиви в действителност да пожелаят да останат с вас, без да усещат насила.

Адаптирано от Harvard Business Review.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР