Колкото и да се чувстваме добре - жизнени, с нужния

...
Колкото и да се чувстваме добре - жизнени, с нужния
Коментари Харесай

Моята лична тема, изстрадана тема, е Забременяване на 40+


Колкото и да се усещаме добре - витални, с нужния тонус, за репродукцията възрастта е фактор, който не трябва да подценяваме! Вече свободно се приказва по тези въпроси, има налична информация, тъй че всеки, който се е интересувал знае, че на 35-годишна възраст репродуктивните качества при дамата не са както на 25. А след 40 с всяка минала година възможностите за забременяване на дете понижават фрапантно, дружно с запасите от яйцеклетки. Дори в последните години се следи наклонността от ден на ден дами преди 40 години да страдат от синдрома на понижен или привършен яйчников запас. (Първата страница от споделеното от Мария Желязкова)

От друга страна не са малко дамите, които по-късно стартират да вършат опити за дете по ред аргументи: посвещават години на образование, развиват се професионално или минават години, до момента в който фамилията усети непоклатимост и е готово за деца. А с придвижване на възрастта е доста по-трудно освен да забременееш, само че и да родиш крепко дете, тъй като се повишава рискът от аборт, както и вероятността от генетични аномалии на плода.

Относно инвитро опитите мисля, че има една граница от 45 години, след която възможностите са доста дребни! В същото време от медиите разбираме, че някоя известна персона чака своята първородна рожба, че е бременна на 45 години, на 50 или даже след 50...

На всички дами, които се доверяват на тези вести, желая да кажа, че постоянно това, което ни се сервира, не е цялата истина, не знаем цялостната информация за съответния случай. Обикновено да се реализира бременност на 45-50-годишна възраст, изисква доста старания отстрана на експертите, от време на време години проучвания и доста инвитро опити. Също значимо е да се знае, че на тази възраст сполучливите опити в огромната си част са с донорски яйцеклетки!

Времето, в което живеем, е доста динамично, само че да се има поради че фертилността при дамата стартира да понижава след 30 години.

Ако за дамите на възраст под 35 години шансът за триумф при инвитро процедура е към 35-40%, за тези над 40 шансът пада до към 15%, а при дамите над 45 - забременяването със свои яйцеклетки клони към 0%. В този смисъл рекомендацията е дамите да не отсрочват доста във времето, защото даже и с използване на репродуктивни техники, успеваемостта с годините понижава, а лекуването е доста скъпо.

Да, Фондът за асистирана репродукция е извънредно достижение! Сдружение "Зачатие ", от основаването си преди 14 години, поставя огромни старания да се приказва намерено за огромния % на хората с репродуктивни проблеми в страната. Първата завоювана победа е за отчасти финансиране на лекуването на двойки с репродуктивни проблеми, това е Програмата за лекуване на безплодието при дамата на НЗОК през 2005-2008 година, която тогава поема част от медикаментите за една инвитро процедура, за времето си не е по никакъв начин малко.

По-късно, благодарение на спонтанните дейности на стотици младежи, Сдружението изиграва основна роля за основаването на Фонда за асистирана репродукция. Двойките с репродуктивни проблеми могат да разчитат на държавно финансиране от Центъра за асистирана репродукция, в чийто Обществен съвет "Зачатие " има собствен представител. От тази година подпомагането се усили от 3 на 4 инвитро процедури на свежи ембриони, както и 4 прехвърлянето на размразени ембриони, което още веднъж е по самодейност на "Зачатие ". И по този начин, благоприятни условия има, само че да не се чака прекомерно дълго!

Свързани публикации.. Да станеш майка над 40: Историята на Мария от Зачатие 0 30 години инвитро в България 0 Какво да създадем преди зачеване? 2

Сдружение "Зачатие " поставя старания за поддържане на своя информативен портал

zachatie.org. Това е първият и до момента най-големият портал за репродуктивно здраве и стерилитет, поддържан на български език. Освен че включва богата библиотека с настоящи медицински материали за репродуктивното здраве, дава опция за взаимопомощ и прочувствена поддръжка във форумите, които също са най-посещаваните конгреси с подобен темперамент у нас.

Уникална част от уеб страницата на "Зачатие " е и безплатният онлайн календар за следене на овулация и бременност на български език. Както и тематиките за консултация с медицински експерти.

С наслада мога да споделя, че хората към този момент са станали по-открити за казуса си и с изключение на във форума, който им обезпечава комфорта да бъдат анонимни, те към този момент умерено споделят и в нашата група в обществената платформа, където също могат да получат поддръжка и насоки.

Много значима самодейност по отношение на информирането на хората с репродуктивни проблеми, е и Денят на репродуктивното здраве, който съдружие „ Зачатие “ провежда към този момент 13 години подред през месец юни в разнообразни градове на страната. Едно неповторимо събитие, на което участват водещи репродуктивни експерти в страната ни, включва презентации на новите постижения в тази област на медицината, както и опцията за съвещания на пациентите с лекарите.

Ще се организира на 9 юни в гр. Плевен от 11 ч. в постройката на Областна администрация. Каним всички искащи от Плевен, района и от цялата страна! Тази година мотото на събитието е "30 години инвитро в България ", а главната тематика на осведомителната сесия е "Асистираната репродукция в България - минало, настояще и бъдеще ".

Отново организираме Експо-алея на клиниките по стерилитет в България, по този начин посетителите могат да се осведомят за другите благоприятни условия за лекуване в съответната клиника в непосреден диалог със експертите.

Напълно безвъзмездни са както визитата на това събитие, по този начин и опцията за самостоятелни съвещания с лекарите. Както всяка година, по този начин и тази, ще има финансова поддръжка. Петима от посетителите ще получат ваучер от съдружие "Зачатие " на стойност 500 лв. за диагностика и лекуване на стерилитет. Имената на печелившите ще бъдат изтеглени с чоп.

Но едно от най-важните неща съгласно мен, е опцията пациентите да получат поддръжка от други хора в същото състояние, да споделят опит, да почувстват приятелско отношение и да схванат, че не са сами в тази сложна битка.

Ние със брачна половинка ми изминахме дълъг и доста сложен път, само че не щеш ли в този момент къщата ни е цялостна, щастливи сме, че имаме нашите две момиченца. Понякога си мисля, че без значение от компликациите, си е коствало да създадем всички тези старания. Това ни направи по-силни хора, крепко стъпили на земята, борбени и обичащи. Разбрахме че има и други хора, които са извървели не лек път, с цел да бъдат родители, срещнахме и други фамилии с сходна орис, които в сложни моменти ни протягаха ръка, с цел да продължим! Това са доброволците от съдружие "Зачатие "! Благодарим!

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР