Колкото и да повтаря Бойко Борисов, че желаещи за министри

...
Колкото и да повтаря Бойко Борисов, че желаещи за министри
Коментари Харесай

"Моряци" бягат от потъващия кораб на ГЕРБ

Колкото и да повтаря Бойко Борисов, че искащи за министри и за управнически постове има, въобще не е по този начин. Показа го и последната рокада в кабинета - оставката на Румен Порожанов и изтеглянето на Десислава Танева от Народното събрание към министерството на земеделието. За следващ път бяха оголени и без това слабите редици на ГЕРБ в Народното събрание. Отдъхнахме си, всичко в страната е умерено... До идната промяна по върховете след новия скандал.

 

Думите на премиера са едно, обстоятелствата обаче са напълно други 

 

Особено индикативен е казусът с някогашния към този момент народен представител от ГЕРБ Делян Добрев и невижданият отвод на четирима представители на партията да го заместят в Народното събрание. Самото овакантяване на Добрев също е невиждано, най-малко до момента, защото в границите на мандата на сегашния парламент му е за повторно.

Първият път беше през 2017 година, когато Добрев, народен представител от Хасково и регионален координатор на ГЕРБ, хвърли оставка поради разкрития на Българска социалистическа партия за присъединяване му в роднински назначения в общинската администрация в града. Скандалът, станал известен като " Кумгейт ", който разкри следващата шуробаджанащина и партийно кадруване в локалната власт, приключи с образуване на мощна акция в поддръжка на Добрев и отменяне в пленарната зала на оставката му. После Конституционният съд се произнесе, че народните представители не могат да гласоподават против волята на сътрудника си, само че в това време Добрев отдръпна оставката си и по този начин остана народен представител.

И по този начин до края на предишния месец, когато след медийни изявления, свързани с имотни покупко-продажби на фамилията му на " рекордно ниски цени ", които станаха част от сагата " Апартаментгейт ",

 

Добрев още веднъж се отхвърли от Народното събрание

 

Въпреки че отново отбрани " дрийм отбора " си, той съблюдава " моралния стандарт "  и подава оставката си. После обстановката се разви необичайно - оставката беше гласувана от депутатите, само че последва " греда " - липсваха искащи да го наследят в Народното събрание. Оказа се, че в листите на ГЕРБ е имало хора, които изобщо не са възнамерявали да стават депутати. 

Какво се случи? Повече от две седмици нямаше кой да наследи Делян Добрев. След напускането му мястото трябваше да заеме шестият в хасковската листа на ГЕРБ Валентин Ангелов, който е някогашен шеф на пожарната в Свиленград. Според медийни изявления той отказал да стане народен представител по фамилни аргументи. Дали е тъкмо по този начин, единствено той си знае.

След него пристигна ред на зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков, който също избра актуалната си работа. После отхвърли и главният здравен контрольор в страната доктор Ангел Кунчев. След това отхвърли и директорът на Националния исторически музей - Бони Петрунова. Накрая 

 

депутат стана десетият в листата на ГЕРБ -

 

зам.-председателят на общинския съвет в Хасково и предприемач Митко Полихронов.

Друг индикативен образец за кадровата отпадналост на ГЕРБ е и изтеглянето на Данаил Кирилов от Народното събрание и слагането му за правосъден министър. Първоначално той се опитваше да заблуди аудиторията, че няма да размени Цецка Цачева, която също си потегли от министерския пост поради " Апартаментгейт ". 

Оказа, че няколко седмици нямаше кой да замести Кирилов на шефското място в правната комисия. Стигна се до признанието на шефа на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, че им " липсват фрагменти ". Все пак се откри компромисен вид в лицето на незнайната за необятната аудитория Анна Александрова.

От цялата тази въртележка, наподобяваща много имотните покупко-продажби на " тънки " цени на ръководещите, ясно проличаха няколко трендове. Да си народен представител към този момент не е по никакъв начин привлекателно и влиятелно. Безвъзвратно са отминали времената, когато при реденето на депутатските листи надали не се стигаше до пердах. Върховният орган в страната - Народното събрание, от години е деградиран до елементарна говорилня. 

От декларираните отводи се видя и нещо друго - на никого не му се желае да бъде народен представител за малко време.

 

Да довърши мандат на някой различен,

 

откакто до края на третия кабинет на ГЕРБ остават по-малко от 2 г.  Колкото да тръби Борисов, че няма да " хвърля кърпата " на властта и този път ще приключи мандата си до дъно, то е очевадно, че никой не напира изключително да влезе в ръководството. А като се вземат поради и обтегнатите връзки сред Борисов и кадровика му Цветанов, ситуацията е неспасяемо. Добавете към всичко това и странното схващане на премиера Борисов, че първата власт у нас е президентската, а не законодателната.

ГЕРБ са впрегнали всички сили в предизборната акция, тъй като залогът този път е победа непременно, даже и с минимална преднина. В противоположен случай - Българска социалистическа партия, която пък се готви скоро да вземе властта, ще има всички учредения да изиска предварителни парламентарни избори. Които ще са огромен проблем за ГЕРБ и Бойко Борисов - нито имат с кого да ръководят, нито имат голямо доверие в обществото, с цел да го вършат.     
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР