Колкото и да ни се иска да изпратим 2021 г.

...
Колкото и да ни се иска да изпратим 2021 г.
Коментари Харесай

София 2021 - под знака на големите и малките провали

Колкото и да ни се желае да изпратим 2021 година с оптимизъм за предстоящ разцвет на София и оставяне на неуспехите в предишното, и този път това няма да е допустимо. Управлението на столицата и през тази година мина под знака на неуспехите - къде огромни, къде дребни. Дългоочакваната оставка на кмета Йорданка Фандъкова по този начин и не пристигна, въпреки че кадрови промени по високите етажи на ул. " Московска " 33 не липсваха.

Първи неуспех. Годината стартира с вест за наводнен сектор от преди малко пуснатия трети метродиаметър. Инцидентът стана пет месеца след прерязването на лентата - запазена марка на ГЕРБ. Стигна се до затваряне на метрото от станциите " Хаджи Димитър " до " Театрална " за цели два месеца. По традиция Фандъкова и подчинените ѝ отхвърлиха да поемат отговорността за надигнатите релси. Появиха се пояснения за пясъчни лещи, слаби почви и високи равнища на водите в Перловската река, изказани на високо експертно равнище, а оправданията се въртяха към " малшанс " и " форсмажорни условия " при другояче сякаш съвършеното осъществяване на обекта. От общината просто дадоха следващ образец по какъв начин се бяга от отговорност.

Втори неуспех. Момче умря от токов удар при стъпване върху улична шахта през зимата. Заради разкрит кабел, захранващ противозаконен павилион, протече ток по металната рамка на шахтата, която умъртви младежа. В опит за следващ път да избяга от отговорност Столичната община поетапно насочи вниманието към районния кмет, районния проектант, незнаен служител, ЧЕЗ, болница... Софийската градска прокуратура стартира следствие, а кметството въпреки всичко се втурна да ревизира шахти и противозаконни будки, част от които бяха отстранени. Така, вместо да се засрамят, че не могат да стопанисват елементарни павилиони, шахти и кабели, ръководещите започнаха да сочат за виновници дребни служители.

Трети неуспех. Мръсният въздух не се изпари от града, макар че гербаджиите се пробваха да го " изкъшкат ". Техните тактики и стратегии по своята същина бяха просто опити да се замаже неналичието на съответни дейности и да се гони замърсяването с вълшебства и люлеене на пръст против фините прахови частици. Затова градът неведнъж осъмваше с нездравословни субстанции по няколко пъти над нормата. Естествено, това изключително постоянно се забелязваше от гражданските станции на airsofia.info и по-малко от формалните общински. Затова и прехвалената мярка " зелен билет ", на която бяха възлагани очаквания да изкара столичани от персоналните им коли, не бе задействана нито един път през цялата година.

Четвърти неуспех. Опазването на културното завещание още веднъж не бе приоритет на властта в столицата. Законно бе опустошен домът, в който е живял писателят Димитър Димов през 1945 година Съседи се пробваха да спасят остарялата къща в елитния квартал " Лозенец " посредством правосъдна борба, само че я изгубиха. Пожар пък съвсем унищожи постройката на бившето кино " Възраждане " в центъра, която от години е подложена на ударите на разнообразни стихии, с цел да бъде срината със земята. На този декор общината поръча издирването на по-нови здания, строени през последните десетилетия, които биха могли да бъдат оповестени за скъпи. Любопитно е по какъв начин ще пази новите, като не може да отбрани старите...

Пети неуспех. Това е една от най-старите несполуки на общината - неналичието тук-там за децата в ясли и детски градини. За кой ли път не се откриха свободни бройки за 10 000 малчугани, които би трябвало по право да вървят в детско заведение. Право и на родителите им е да се върнат на работа, само че за кметството то остана второстепенно. Обещания за нови детски градини не липсваха, само че отново не стана ясно по какъв начин по този начин все се строи, а все няма места. Е, в този момент Фандъкова ще би трябвало да дава пояснения на новата централна власт къде са забавачките, откакто дълго бе толерирана от миналата.

Шести неуспех. София става все по-синя и по-зелена. Проблемът с паркирането освен не се позволява, а се задълбочава. Вместо да се мисли за съществено решение на въпроса, механично се боядисват паркоместа и зоните за платено паркиране порастват от месец на месец. Първо бе увеличена зелената зона с над 1000 места в част от кварталите " Яворов " и " Иван Вазов ". После внезапно се разрасна синята зона до 13 000 места, а зелената влезе в кв. " Зона Б-19 ". Управляващите на процедура измислиха нов данък за част от столичани, само че в подмяна не им построиха нови общински паркинги.

Седми неуспех. Финансовото положение на " Топлофикация " не от през вчерашния ден е трагично, само че тази година за първи път се заприказва съществено, че страната може да поеме ръководството и собствеността на закъсалото общинско сдружение. Некомпетентното му ръководство от страна на Столичната община, неналичието на вложения и насъбрани задължения за стотици милиони левове доведоха до опасността парното въобще да спре. Дълговете на общинското сдружение са към този момент над 1 милиарда лева, а принципалът му главно разчита на непозната помощ и... чака.

Осми неуспех. С трагични финансови индикатори е градският превоз на София. Той от дълго време се слави с неприятно ръководство, само че КОВИД-кризата прави опит да го довърши. През годината общината на няколко пъти актуализира бюджета и отпуска заеми за едно или друго свое транспортно сдружение с подробни разбори по какъв начин пари не влизат, а единствено излизат. Заемите обаче би трябвало все в миналото да се връщат, а милионите никак не са малко...

Разбира се, наред с огромните, общината може да се похвали и с по-малките си провали. Като да вземем за пример с реставрацията на постройката на банята в " Овча купел ". За следващ път процедурата на състезанието бе спряна и тъкмо тогава бе пропъден един от околните сподвижници на Фандъкова - заместникът й по въпросите за образованието и културата Тодор Чобанов. Той се оказа отговорен за неразбираемо какво към ремонта на постройката и изчезна от полезрението, с цел да бъде сменен от небезизвестния Мирослав Боршош.

Незавършените търгове по двете най-големи публични поръчки на кметството също могат да бъдат причислени към неуспехите през годината. Все още не са финализирани пуснатите още при започване на 2021 година търгове за реализатори за разширението на третия метродиаметър и за построяването на инсталацията за горене на РДФ боклук. Те са на стойност надлежно от 530 млн. лв. и 292 млн. лв., само че след тъжби и прекъсвания не са стигнали до средата.

Фиаското с концепцията на емблематичния площад " Славейков " да се слагат супер скъпи щандове за продажба на книги също не би могло да се пропусне. Столичната община възнамерява да сложи там седем преносими щанда за 276 хиляди лв., което провокира същински скандал.

Кадрилите в ръководството не стопираха с появяването на Боршош, а продължиха с изненадващото изпъждане на правилния Елен Герджиков от поста ръководител на Столичния общински съвет и замяната му с още по-верен на властта. Краят на годината пък бе ознаменуван от сполучливото прибиране на още една противоречива фигура в общинското лоно. Бившият основен секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов, чието име поражда главно яд и отричане, бе назначен като шеф на " Столичен инспекторат " с вярата да упражнява непоколебим надзор върху постоянното събиране на сметта от контейнерите. Явно, от една страна, фрагментите на ГЕРБ тотално са се изчерпали, а, от друга, се търси топло място за всеки " заслужил ", само че отритнат отнякъде.

След годината на неуспехите ни остава за идната да си пожелаем повече оставки на по-високо равнище.

Снимки Михаела Катеринска

Неясноти със стопанисването доведоха до гибелта на момче

Пътниците понижават, а градският превоз закъсва

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР